Рішення
від 27.01.2023 по справі 378/13/23
СТАВИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 378/13/23

Провадження № 2-о/378/5/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" січня 2023 р. Ставищенський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді: Гуртовенко Р. В.

за участю секретаря: Мельник Н.Д.,

заявника: ОСОБА_1 ,

представника заявника: ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Ставище Київської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Ставищенська селищна рада Білоцерківського району Київської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про встановлення факту постійного проживання, -

ВСТАНОВИВ:

До суду з вказаною заявою звернувся ОСОБА_1 , посилаючись на те, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_7 . На день смерті ОСОБА_7 постійно проживала разом із заявником за адресою: АДРЕСА_1 . За життя мати заявника склала заповіт, який посвідчено старостою села Антонівка Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області та зареєстровано в реєстрі за №1-15. Згідно вищезгаданого заповіту ОСОБА_7 на випадок своєї смерті заповіла належне їй майно своєму сину - ОСОБА_1 .. Після смерті матері, з метою отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, 25 листопада 2022 року, заявник звернувся з заявою про прийняття спадщини до Ставищенської державної нотаріальної контори на земельні ділянки, які належали померлій на день смерті. За результатами розгляду вказаної заяви, 30.11.2022 року державний нотаріус Ставищенської державної нотаріальної контори видала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину), яку мотивувала тим, що спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини, а разом із спадкодавцею на час її смерті не проживав. Нотаріус також вказала, що відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №70740128 від 28.11.2022 року спадкова справа на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 не заведена. Відмова нотаріуса побудована на пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини у зв`язку із відсутністю доказів у заявника факту постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем до дня його смерті. Проте, такий строк прийняття спадщини не пропущено, оскільки на день смерті його матері - ОСОБА_7 , він постійно проживав разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 . Проживав він в цьому житлі постійно з 16.03.2016 року, що видно з відмітки про реєстрацію місця проживання у паспорті та продовжує проживати надалі після смерті матері. Вказаний будинок належить ОСОБА_1 на праві приватної власності. Так як у позасудовому порядку не має можливості визнати за особою право власності на спадкове майно, виникла необхідність у зверненні до суду з даною заявою про встановлення факту проживання заявника разом із матір`ю на день її смерті.

Заявник просить суд встановити факт його постійного проживання на час відкриття спадщини разом зі своєю померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 матір`ю ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали, підтвердили обставини, викладені в заяві, просять задовольнити заявлені вимоги.

Заінтересовані особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в судове засідання не прибули, до суду подали заяви в яких просять справу розглядати без їх участі, проти задоволення заяви не заперечують.

Представник заінтересованої особи: Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області в судове засідання не прибув, до суду подав заяву, в якій просить справу розглядати без його участі за наявними матеріалами.

Свідок ОСОБА_8 суду показала, що вона працює директором центру медико-санітарної допомоги та була сімейним лікарем у матері заявника ОСОБА_1 ОСОБА_7 , близько восьми десяти років, точного періоду не пам`ятає. Остання тривалий час проживала в смт Ставище за місцем проживання її сина ОСОБА_1 .. Оскільки, ОСОБА_7 хворіла, то вона приїздила на виклики по місцю проживання заявника, де проживала ОСОБА_7 та оглядала її. Огляди проводились близько одного двох разів на місяць.

Свідок ОСОБА_9 суду показав, що він проживає по сусідству із заявником в АДРЕСА_1 , навпроти домогосподарства заявника. Він часто, на протязі п`яти семи років, точного періоду не пам`ятає, в будинку заявника бачив його матір ОСОБА_7 , яка там проживала.

Свідок ОСОБА_10 суду показав, що він проживає по сусідству із заявником в АДРЕСА_1 , живе за цією адресою двадцять років. Останніх п`ять шість років із заявником по місцю його проживання постійно з ним проживала до дня своєї смерті його мати ОСОБА_7 .. Останню заявник доглядав, бо вона хворіла.

Суд, розглянувши дану справу, заслухавши заявника ОСОБА_1 та його представника ОСОБА_2 , допитавши свідків ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , дослідивши письмові докази, вважає, що заява про встановлення факту постійного проживання підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника - ОСОБА_7 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження НОМЕР_1 та свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_2 (а. с. 11, 12а).

Відповідно до відмітки в паспорті ОСОБА_1 з 16.03.2016 року зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 8-10).

25 жовтня 2021 року, мати заявника склала заповіт, який посвідчено старостою села Антонівка Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області та зареєстровано в реєстрі за № 1-15, згідно якого заповіла на випадок своєї смерті сину - ОСОБА_1 , наступне майно: земельну ділянку з кадастровим номером 3224280401:01:030:0801, площею 0,1772 га, за цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства; земельну ділянку з кадастровим номером 3224255100:01:005:0027, площею 0,0027 га, за цільовим призначенням - для будівництва індивідуальних гаражів; земельну ділянку з кадастровим номером 3224280400:01:003:0056, площею 3,5030 га, за цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; земельну ділянку з кадастровим номером 3224280400:01:003:0057, площею 3,1168 га, за цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а. с. 14).

Вказані земельні ділянки належали ОСОБА_7 на праві приватної власності, що підтверджується відповідними витягами з Державного земельного кадастру про земельні ділянки (а. с. 15-30).

З метою отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, 25 листопада 2022 року, заявник звернувся з заявою про прийняття спадщини до Ставищенської державної нотаріальної контори, на що 30.11.2022 року державний нотаріус Ставищенської державної нотаріальної контори видала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину), яку мотивувала тим, що спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини, разом із спадкодавицею на час її смерті не проживав (а. с. 31).

Із копії акту від 22 листопада 2022 року складеного ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , а також депутатом Шалієвською Т.С. вбачається, що: ОСОБА_7 , фактично проживала без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , з 2016 року (а. с. 32).

З копії довідки Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області №2056/6 від 23.11.2022 року, встановлено, що ОСОБА_7 дійсно проживала без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , з 2016 року по день смерті. Разом з нею постійно проживав син - ОСОБА_1 , інших спадкоємців, які б постійно проживали разом із спадкодавцем немає (а. с. 33).

Із повідомлення державного нотаріуса Ставищенської державної нотаріальної контори встановлено, що спадкова справа на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 не заведена (а. с. 88).

Оскількти у позасудовому порядку не має можливості визнати за особою право власності на спадкове майно, у заявника виникла необхідність у зверненні до суду з даною заявою про встановлення факту його проживання разом із матір`ю на день її смерті.

Відповідно до п. 5 ч. 2, ч. 3 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та інші справи у випадках, встановлених законом.

Згідно із ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» визначено - «якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.»

Враховуючи викладене, суд вважає, що заявнику слід встановити факт постійного проживання разом із матір`ю, оскільки це необхідно йому для оформлення своїх спадкових прав.

Керуючись ст. ст. 4, 10, 12, 81, 263-265, 268, 293, 315, 319 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 ), на час відкриття спадщини разом із своєю матір`ю ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Р. В. Гуртовенко

СудСтавищенський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108630372
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —378/13/23

Рішення від 27.01.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Гуртовенко Р. В.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Гуртовенко Р. В.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні