Ухвала
від 21.12.2022 по справі 953/3696/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/3696/22

н/п 2/953/2663/22

УХВАЛА

"21" грудня 2022 р. м.Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді- Лисиченко С.М.,

за участю: секретаря судових засідань - Кот Я.А.,

позивача- ОСОБА_1 ,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові в приміщенні Київського районного суду м. Харкова в порядку спрощеного позовного провадження заяву про збільшення розміру позовних вимог по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до КНП «Міська клінічна лікарня №14» ім. проф. Л.Л. Гіршмана про повернення сплачених грошових коштів,-

ВСТАНОВИВ:

27 червня 2022 року до Київського районного суду м. Харкова надійшла позовна заява ОСОБА_1 до КНП «Міська клінічна лікарня №14» ім. проф. Л.Л. Гіршмана, в якій позивач просить стягнути з відповідача на його користь 14575,00 грн.

Ухвалою Київського районного суду м.Харкова від 28.06.2022 позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху, надано 7-денний строк для усунення недоліків.

Позивач в установлений судом строк, усунув недоліки позовної заяви, про що подана відповідна заява.

Ухвалою Київськогорайонного судум.Харкова від27.07.2022 прийняти до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до КНП «Міська клінічна лікарня №14» ім. проф. Л.Л. Гіршмана про повернення сплачених грошових коштів, з повідомленням (викликом) сторін.

18.10.2022 позивач через канцелярію суду подав заяву про збільшення розміру позовних вимог, зі змісту якої вбачається, що враховуючи обставини розгляду судом даної цивільної справи, у зв`язку із зловживанням відповідачем наданих йому процесуальних прав, а також знецінення сплаченої ним за надані медичні послуги грошової суми, позивач, керуючись цивільним процесуальним законом, пунктом 1 частини 1 статті 23 Закону України « Про захист прав споживачів», прохає суд стягнути з відповідача на його користь 140175,00 грн., що відповідає десятикратному розміру вартості сплачених ним коштів за надані медичні послуги.

Відповідач заяву про збільшення позовних вимог отримав, надав із зазначеного питання письмові пояснення.

Позивач у судовому засіданні заяву про збільшення розміру позовних вимог підтримав в повному обсязі, прохав її задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, про час, день та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку, подав заяву про розгляд справи без його участі, прохав відмовити у задоволені позовних вимог з підстав, зазначених у відзиві та письмових поясненнях.

З огляду на зазначене, суд вважає за можливе розглянуту заяву позивача про збільшення розміру позовних вимог за відсутності представника відповідача.

Відповідно до вимог частини 2статті 247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши заяву позивача, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (частина 1статті 12 ЦПК України). Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій (частина 4 статті 12 ЦПК України). Згідно з положенням частини 3статті 13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 49 ЦПК України позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно частини 5 статті 49 ЦПК України у разі подання будь-якої заяви, передбаченої пунктом 2 частини другої та частинами третьою і четвертою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду.

У пунктах 6, 7 частини 2 статті 43 ЦПК України встановлено, що учасники справи зобов`язані: виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Кожна сторона несе ризики настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій ( частина 4 статті 12 ЦПК УКраїни).

Відповідно до статті 126 ЦПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом.

Згідно частини 1статті 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Статтею 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі, є справедливий розгляд і вирішення цивільних справ.

Як вище зазначалося, 29.07.2022 відкрите спрощене позовне провадження у даній справі з викликом (повідомленням) сторін.

Положення статті 279 ЦПК України передбачають особливості розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Так, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Перше судове засідання у справі проводиться не пізніше тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі. За клопотанням сторони суд може відкласти розгляд справи з метою надання додаткового часу для подання відповіді на відзив та (або) заперечення, якщо вони не подані до першого судового засідання з поважних причин.

Судом встановлено, що 31.08.2022 розпочато розгляд справи по суті з відкриття першого судового засідання, яке відбулося за участю позивача. Розгляд справи відкладено за клопотанням відповідача у зв`язку з тим, що він не отримував позовну заяву з доданими до неї документами.

26.09.2022 судове засідання, яке відбулося за участю позивача, було повторно відкладено за клопотанням відповідача з метою реалізацію права останнього на подання відзиву.

18.10.2022 на адресу суду надійшла заява позивача про збільшення розміру позовних вимог.

З огляду на зазначене, суд приходить до висновку, що заява про збільшення розміру позовних вимог подана позивачем після початку першого судового засідання та після спливу тридцятиденного строку з дня відкриття провадження у справі.

Судом роз`яснювалося позивачу право на подачу до суду клопотання про поновлення йому процесуального строку для звернення до суду із зазначеною заявою про збільшення розміру позовних вимог, де б були зазначені поважні причини пропуску процесуального строку, встановленого законом.

Разом з цим, позивач не виявив бажання скористатись таким правом, оскільки вважає, що процесуальний строк, встановлений законом, на звернення до суду із вказаною заявою, ним не пропущений.

За наведених обставин суд приходить до висновку про відмову в прийнятті заяви про збільшення розміру позовних вимог та повернення її позивачу.

При цьому, необхідно роз`яснити позивачу, що відмова в прийнятті заяви про збільшення розміру позовних вимог та повернення її позивачу не перешкоджає повторному зверненню із позовною заявою до суду із вимогами, у прийнятті яких було відмовлено судом.

Керуючись статтями 183,260,261 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити ОСОБА_1 у прийняттідо розглядузаяви про збільшення розміру позовних вимог по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до КНП «Міська клінічна лікарня №14» ім. проф. Л.Л. Гіршмана про повернення сплачених грошових коштів,

повернувши її позивачу.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині 2 ст.358 ЦПК України.

Повний текст ухвали відповідно дост. 259 ЦПК Українибуде складено протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Суддя С.М. Лисиченко

Дата ухвалення рішення21.12.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу108377874
СудочинствоЦивільне
Сутьповернення сплачених грошових коштів

Судовий реєстр по справі —953/3696/22

Постанова від 31.10.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Рішення від 25.01.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Рішення від 25.01.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 27.06.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні