Ухвала
від 05.01.2023 по справі 314/3473/22
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/3473/22

Провадження № 2/314/238/2023

У Х В А Л А

про забезпечення позову

05.01.2023 м.Вільнянськ

Суддя Вільнянського районного суду Запорізької області Мануйлова Н.Ю., розглянувши заяву першого заступника керівника Запорізької окружної прокуратури про забезпечення позову у справі за позовом першого заступника керівника Запорізької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Вільнянської міської ради до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування наказу, витребування земельної ділянки,

ВСТАНОВИЛА:

29.12.2022 до Вільнянського районного суду Запорізької області надійшла позовна заява першого заступника керівника Запорізької окружної прокуратури про забезпечення позову у справі за позовом першого заступника керівника Запорізької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Вільнянської міської ради до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування наказу, витребування земельної ділянки.

Разом з позовною заявою до суду також надійшла заява першого заступника керівника Запорізької окружної прокуратури про забезпечення позову, обґрунтована тим, що на теперішній час в суді оскаржується підстава набуття ОСОБА_1 права власності на земельну ділянку загальною площею 2,0000 га з кадастровим номером: 2321582500:01:002:0023 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2154144123215), що розташована на території Любимівської сільської ради Запорізького району Запорізької області за межами населеного пункту. Однак згідно з даними із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на теперішній час вказана земельна ділянка зареєстрована за ОСОБА_2 .

З метою недопущення відчуження зазначеної земельної ділянки на користь інших осіб є необхідність у вжитті заходів забезпечення позову у вигляді накладення арешту на земельну ділянку з кадастровим номером: 2321582500:01:002:0023. Вказана земельна ділянка не є об`єктом цивільно-правових відносин, на які поширюється дія п. 15 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, а відтак існує ризик її відчуження ОСОБА_2 під час судового розгляду.

Крім того, на теперішній час у ОСОБА_2 немає жодних перешкод щодо забудови спірної земельної ділянки загальною площею 2,0000 га з кадастровим номером 2321582500:01:002:0023, яка розташована на території Любимівської сільської ради Запорізького району Запорізької області за межами населеного пункту, тому є необхідним вжиття заходів забезпечення позову у вигляді заборони вчиняти певні дії на зазначеній земельній ділянці.

Відповідно до ч. 1 ст. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Згідно з ч. 2 ст. 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з п.1, п. 2 ч.1ст.150 ЦПК Українипозов забезпечується накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною вчиняти певні дії.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

Отже, суд зазначає, що вжиття заходів забезпечення позову в даному випадку має метою збереження існуючого становища сторін спору, до розгляду справи по суті у майбутньому.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов`язання після пред`явлення вимоги чи подання позову до суду, наприклад, реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації. Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд вважає, що заява про забезпечення позову підлягає частковому задоволенню, з метою збереження існуючого становища сторін спору до розгляду справи по суті у майбутньому існують підстави для накладення арешту на спірну земельну ділянку, оскільки її відчуження на користь інших осіб може утруднити виконання рішення суду по справі.

Разом з тим, заява не містить достатнього обґрунтування щодо застосування заходу забезпечення позову у вигляді заборони вчиняти дії щодо забудови спірної земельної ділянки, не зазначені обставини, які б вказували про наміри ОСОБА_2 або ж інших осіб здійснювати її забудову, тому судом не встановлено доцільності задоволення заяви в цій частині.

Керуючись ст.ст. 151-153 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИЛА:

Заяву першого заступника керівника Запорізької окружної прокуратури про забезпечення позову задовольнити частково.

Накласти арешт на земельну ділянку, загальною площею 2,0000 га з кадастровим номером 2321582500:01:002:0023, що розташована на території Вільнянської міської ради Запорізької області (Любимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області) за межами населеного пункту, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2154144123215, власником якої, відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на теперішній час є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ).

У задоволенні іншої частини заяви відмовити.

Ухвала про забезпечення позову підлягає негайному виконанню.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, але може бути оскаржена безпосередньо до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя:Н. Ю. Мануйлова

05.01.2023

Дата ухвалення рішення05.01.2023
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу108404231
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування наказу, витребування земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —314/3473/22

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні