Ухвала
від 16.01.2023 по справі 644/646/22
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

Іменем України

16 січня 2023 року

м. Київ

справа № 644/646/22

провадження № 51- 4283 впс 22

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора у кримінальному провадженні - прокурора відділу Харківської обласної прокуратури ОСОБА_5 про направлення кримінального провадження № 12021052390000554 від 14 квітня 2021 року за обвинуваченням ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2; ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1; ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1; ч. 2 ст. 205-1 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а саме з Київського районного суду м. Полтави до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова,

встановив:

До Верховного Суду в порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання прокурора у кримінальному провадженні - прокурора відділу Харківської обласної прокуратури ОСОБА_5 про направлення кримінального провадження № 12021052390000554 від 14 квітня 2021 року за обвинуваченням ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2; ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1; ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1; ч. 2 ст. 205-1 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а саме з Київського районного суду м. Полтави до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

Клопотання мотивоване тим, що розпорядженням Верховного Суду № 7/0/9-22 від 14 березня 2022 року, у зв`язку з неможливістю судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану було змінено територіальну підсудність судових справ Орджонікідзевського районного суду м. Харковашляхом передачі їх до Київського районного суду м. Полтави. У зв`язку з цим на розгляді в Київському районному суді м. Полтави перебуває кримінальне провадження № 12021052390000554 від 14 квітня 2021 року стосовно ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 . Розпорядженням Верховного Суду № 65/0/9-22 від 17 листопада 2022 року відновлено територіальну підсудність судових справ Орджонікідзевського районного суду м. Харкова. Також прокурор покликається на наявність виняткових обставин, які впливають на забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження.

Учасникам судового провадження було належним чином повідомлено про дату, час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з`явилися, що не перешкоджає розгляду питання. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду клопотання не надходило.

Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у клопотанні доводи, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.

До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Частиною 3 ст. 34 КПК України передбачено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.

Клопотання прокурора ОСОБА_5 мотивовано тим, що на даний час територіальну підсудність судових справ Орджонікідзевського районного суду м. Харковавідновлено та наявністю виняткових обставин, які впливають на забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження.

Згідно з обвинувальним актом кримінальне правопорушення у даному кримінальному провадженні вчинене на території м. Харкова, у тому числі на території Орджонікідзевського району м. Харкова, у зв`язку з чим підсудне Орджонікідзевському районному суду м. Харкова.

Обґрунтовуючи необхідність задоволення клопотання, прокурор також покликається на те, що по даному кримінальному провадженню підготовче судове засідання не проведено, до розгляду по суті справа не призначена з об`єктивних причин.

Усі учасники кримінального провадження мешкають у м. Харкові та Харківській області.

Підтримання публічного обвинувачення в суді у даному кримінальному провадженні здійснюється прокурорами Харківської обласної прокуратури, розташованої в м. Харкові.

По даному провадженню наявна велика кількість свідків, які також мешкають на території м. Харкова та Харківської області, та, враховуючи ситуацію в країні, яка склалася внаслідок військової агресії, та ставить під загрозу життя людей, також регулярно не можуть безперешкодно виїжджати за межі області.

Враховуючи обставини, що майже всі учасники процесу знаходяться поза межами м. Полтави, судові засідання проводяться в режимі відеоконференції за допомогою аудіо-відео зв`язку. Проте наразі в країні проводяться планові, аварійні та ремонтні відключення електроенергії, інтернет мережа є нестабільною, досить часто неможливо провести судове засідання через перенавантаження системи та інтернет зв`язку, стала практика перенесення судових засідань.

Крім того, враховуючи велику кількість учасників судового процесу у даній справі, досить часто взагалі неможливо провести судове засідання в режимі відеоконференції через перевантаження системи та інтернет зв`язку.

Прокурор окрему увагу звертає на сповіщення населення про сигнали повітряної тривоги та необхідність пройти в укриття, що також передбачає технічну перерву у судовому засіданні або перенесення його на іншу дату.

Зазначені обставини суттєво ускладнюють та обмежують доступ сторін до правосуддя, унеможливлюють справедливий судовий розгляд з дотриманням усіх норм закону і розумних строків судового розгляду.

З огляду на викладене, прокурор з метою забезпечення оперативності та ефективності розгляду справи просить направити кримінальне провадження на розгляд Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

У відповідь на запит Верховного Суду Київський районний суд м. Полтави повідомив, що кримінальне провадження № 12021052390000554 від 14 квітня 2021 року стосовно ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 надійшло на розгляд до Київського районного суду м. Полтави 22 липня 2022 року. Підготовче судове засідання не проведено, розгляд справи по суті не розпочато.

Київський районний суд м. Полтави надав перелік учасників судового провадження із зазначенням адрес їх місця проживання, з якого вбачається, що обвинувачені ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 проживають у м. Києві, потерпіла сторона ТОВ «Трейд транс компані» знаходиться в м. Барвінкове Харківської області, потерпілий ОСОБА_9 проживає в м. Барвінкове Харківської області. В реєстрі матеріалів досудового розслідування відсутня інформація про контакти та адреси проживання свідків у справі.

Зі змісту положень абзацу 6 ч. 1 ст. 34 КПК вбачається, що законодавцем чітко встановлено критерії визначення суду, до якого у виняткових випадках до початку судового розгляду з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд кримінальне провадження, і до таких критеріїв відноситься визначення суду саме за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків.

Таким чином, наведені у клопотанні доводи не узгоджуються з інформацією, наданою Київським районним судом м. Полтави

Клопотання прокурора ОСОБА_5 не містить відомостей про те, що обвинувачені, потерпілі, більшість свідків у цьому кримінальному провадженні проживають саме на території, яка перебуває в межах територіальної юрисдикції Орджонікідзевського районного суду м. Харкова, що перешкоджає вирішенню питання про зміну підсудності.

Відповідно до положень ст. 34 КПК України не передбачено передання (повернення) кримінального провадження до суду, з якого надійшло це провадження за розпорядженням Голови Верховного Суду «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» після того, як роботу цього суду було відновлено.

З огляду на викладене, враховуючи зміст положень статей 32, 34 КПК України, колегія суддів вважає, що відсутні обґрунтовані підстави для направлення матеріалів зазначеного кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

Таким чином, клопотання прокурора у кримінальному провадженні - прокурора відділу Харківської обласної прокуратури ОСОБА_5 про направлення кримінального провадження № 12021052390000554 від 14 квітня 2021 року стосовно ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а саме з Київського районного суду м. Полтави до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова, слід залишити без задоволення.

Керуючись статтями 32, 34 КПК України, Суд

постановив:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні - прокурора відділу Харківської обласної прокуратури ОСОБА_5 про направлення кримінального провадження № 12021052390000554 від 14 квітня 2021 року за обвинуваченням ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2; ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1; ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1; ч. 2 ст. 205-1 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а саме з Київського районного суду м. Полтави до Орджонікідзевського районного суду м. Харковазалишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення16.01.2023
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу108414987
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2; ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1; ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1; ч. 2 ст. 205-1 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а саме з Київського районного суду м. Полтави до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова

Судовий реєстр по справі —644/646/22

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Король Володимир Володимирович

Ухвала від 09.02.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Маринич В`ячеслав Карпович

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Зяброва О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні