Ухвала
від 16.01.2023 по справі 335/9390/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/9390/20 1-кп/335/143/2023

УХ В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2023 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді ОСОБА_1 , за участю помічника судді, яка тимчасово здійснює обов`язки секретаря судового засідання, - ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_3 про привід свідків та надання органу досудового розслідування доручення на проведення слідчих розшукових дій у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 368 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя перебуває кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 4201908037000074 від 15.08.2019, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчинені злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 368 КК України.

За клопотанням сторони обвинувачення, у судове засідання, призначене на 16.01.2023, викликались для допиту в якості свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які отримали судові повістки, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштового відправлення, а також свідки ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , яким судові повістки про виклик до суду направлялися за зазначеною у реєстрі матеріалів досудового розслідування адресою їх місця проживання, разом із тим, судові повістки повернулися до суду не врученими з відмітками поштового відділення «адресат відсутній за вказаною адресою». Жоден із викликаних свідків у судове засідання не з`явився, про причини неявки у судове засідання суд не повідомив.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 заявила клопотання про привід у наступне судове засідання свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 для їх допиту. Крім того, прокурор у судовому засіданні просила надати органу досудового розслідування доручення на проведення слідчих розшукових дій щодо інших свідків, які не отримали судові повістки, з метою встановлення їх місця проживання.

Захисник обвинуваченого-адвокат ОСОБА_5 не заперечував проти клопотання прокурора в частині застосування приводу до свідка ОСОБА_6 , щодо клопотання прокурора про привід свідка ОСОБА_7 заперечував, оскільки з рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення незрозуміло хто саме отримав за нього повістку. Клопотання прокурора про надання органу досудового розслідування доручення на проведення слідчих розшукових дій щодо інших свідків, з метою встановлення їх місце знаходження, просив вирішити на розсуд суду.

Обвинувачений ОСОБА_4 підтримав думку свого захисника.

Відповідно ст. 131 КПК України одним із видів заходів забезпечення кримінального провадження для забезпечення мети досягнення дієвості цього провадження є привід.

Частинами 1, 2 ст. 139 КПК України передбачено, що якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, який був встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з`явився без поважних причин або не повідомив причини свого неприбуття до підозрюваного, обвинуваченого, свідка може бути застосовано примусовий привід.

Згідно ч. 1, ч. 3 ст. 140 КПК України привід полягає у примусовому супроводженні особи, до якої він застосовується, особою, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, до місця її виклику в зазначений час. Привід може бути застосований до свідка.

Відповідно до вимог ст. 142 КПК України суд, встановивши, що особа, яка зобов`язана з`явитися на виклик суду була викликана у встановленому цим Кодексом порядку та не з`явилася без поважних причин або не повідомила про причини свого неприбуття, постановляє ухвалу про здійснення приводу такої особи.

Враховуючи те, що прокурор наполягає на безпосередньому допиті у судовому засіданні свідків ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , які, отримавши судові повістки, на виклик до суду не з`явились, при цьому про наявність поважних причин для неявки у судове засідання суд не повідомили, сприяючи учасникам кримінального провадження у здійсненні їх процесуальних прав, з метою забезпечення повного та всебічного розгляду кримінального провадження, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора про привід свідків ОСОБА_7 та ОСОБА_6 для їх допиту у наступного судовому засіданні.

Щодо клопотання прокурора про надання органу досудового розслідування доручення на проведення слідчих розшукових дій щодо свідків ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , з метою встановлення їх місце знаходження, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 333 КПК України, на положення якої посилалась прокурор у судовому засіданні, у разі, якщо під час судового розгляду виникне необхідність у встановленні обставин або перевірці обставин, які мають істотне значення для кримінального провадження, і вони не можуть бути встановлені або перевірені іншим шляхом, суд за клопотанням сторони кримінального провадження має право доручити органу досудового розслідування провести певні слідчі (розшукові) дії. У разі прийняття такого рішення суд відкладає судовий розгляд на строк, достатній для проведення слідчої (розшукової) дії та ознайомлення учасників судового провадження з її результатами.

Під час розгляду клопотання суд враховує значення обставин, про встановлення або перевірку яких просить особа, яка звернулася з ним, можливість їх встановлення або перевірки шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та причини, з яких не були здійснені належні дії для їх встановлення чи перевірки на стадії досудового розслідування. Суд відмовляє в задоволенні клопотання прокурора, якщо він не доведе, що слідчі (розшукові) дії, про проведення яких він просить, не могли бути проведені під час досудового розслідування через те, що не були і не могли бути відомі обставини, які свідчать про необхідність їх проведення.

У судовому засіданні прокурор просила надати органу досудового розслідування доручення на проведення слідчих розшукових дій щодо свідків ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , з метою встановлення їх місця знаходження, оскільки вказані свідки не отримали повістки про виклик до суду, які були направлені їм судом поштовим зв`язком, щоб у подальшому здійснити їх виклик до суду.

Разом із тим, за змістом ч. 3 та ч. 4 ст. 333 КПК України, суд має право надати доручення на проведення слідчих (розшукових) дій, коли є необхідність у встановленні або перевірці обставин, які мають істотне значення для кримінального провадження, тобто обставин, які входять до предмету доказування у кримінальному провадженні, і лише у тому випадку, коли вказані обставини не можуть бути встановлені або перевірені іншим шляхом.

Прокурором у судовому засіданні не надано належного обґрунтування необхідності надання доручення органу досудового розслідування у порядку, передбаченому ч. ч. 3, 4 ст. 333 ЦПК України, оскільки, на думку суду, вказані положення КПК України не стосуються надання судом доручення з метою розшуку свідків сторони обвинувачення.

Частиною 3 ст. 23 КПК України передбачено, що сторона обвинувачення зобов`язана забезпечити присутність під час судового розгляду свідків обвинувачення з метою реалізації права сторони захисту на допит перед незалежним та неупередженим судом.

Суд, відповідно до ч. 2 ст. 323 КПК України, лише сприяє сторонам кримінального провадження у забезпеченні явки свідків шляхом здійснення судового виклику. Між тим, КПК України не передбачено здійснення судом будь-яких заходів, спрямованих на встановлення місця знаходження свідків, з метою їх подальшого виклику прокурором у судове засідання, оскільки у такому випадку буде порушено принцип неупередженості та безсторонності суду.

Разом з тим, прокурор в межах своїх повноважень має право здійснити заходи, шляхом направлення відповідних запитів, з метою отримання актуальної інформації щодо місця знаходження/проживання свідків сторони обвинувачення, чого у даному кримінальному провадженні не було здійснено.

З огляду на викладені обставини, клопотання прокурора про надання органу досудового розслідування доручення на проведення слідчих розшукових дій для встановлення місця знаходження свідків ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 138-143, 327, 333, 369-372 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора ОСОБА_3 про привід свідків - задовольнити.

Застосувати привід до свідка ОСОБА_6 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 (моб. тел. НОМЕР_1 ).

Застосувати привід до свідка ОСОБА_7 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 (моб. тел. НОМЕР_2 ).

Виконання ухвали про здійснення примусового приводу свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 покласти на ГУНП в Запорізькій області.

Привід свідків здійснити на 10 год. 00 хв. 10.02.2023 у приміщення Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя, розташованого за адресою: 69005, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 107-Б.

Копію ухвали про здійснення примусового приводу свідків направити для виконання до ГУНП в Запорізькій області.

Контроль за виконанням ухвали суду про привід свідків покласти на прокурора відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_3 .

У задоволенні клопотання прокурора ОСОБА_3 про надання органу досудового розслідування доручення на проведення слідчих розшукових дій у кримінальному провадженні, відомості по якому внесені 15.08.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 4201908037000074, за обвинуваченням ОСОБА_4 , у вчинені злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 368 КК України, відмовити

Ухвала оскарженню не підлягає.

Вступна та резолютивна частини ухвали виготовлені у нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 16.01.2023.

Повний текст ухвали складено 17.01.2023.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108427857
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

Судовий реєстр по справі —335/9390/20

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Вирок від 12.12.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 03.12.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 06.11.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні