Ухвала
від 17.01.2023 по справі 580/1883/22
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

17 січня 2023 року

м. Київ

справа № 580/1883/22

адміністративне провадження № К/990/1277/23

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Мацедонська В.Е.,

перевіривши касаційну скаргу адвоката Зіміна М.В., який діє в інтересах Всеукраїнської громадської організації «Соборне Гетьманське Козацтво»

на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 09 серпня 2022 року

та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 07 грудня 2022 року

у справі №580/1883/22 за адміністративним позовом Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) до Всеукраїнської громадської організації «Соборне Гетьманське Козацтво», третя особа на стороні позивача - Служба безпеки України, треті особи на стороні відповідача - відокремлені підрозділи, про заборону та примусовий розпуск (ліквідацію),-

УСТАНОВИВ:

10 січня 2023 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга адвоката Зіміна М.В., який діє в інтересах Всеукраїнської громадської організації «Соборне Гетьманське Козацтво».

Перевіривши касаційну скаргу на відповідність вимогам процесуального закону, Верховний Суд дійшов висновку про необхідність її повернення з огляду на таке.

Згідно з частиною першою статті 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно з частиною першою статті 57 КАС України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

За змістом частини першої статті 59 КАС України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені довіреністю фізичної або юридичної особи.

Частиною четвертою статті 59 КАС України передбачено, що повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Частинами шостою, восьмою цієї ж норми визначено, що оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи. У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Згідно із частиною першою статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Судом встановлено, що касаційна скарга підписана адвокатом М. Зіміним, який діє в інтересах Всеукраїнської громадської організації «Соборне Гетьманське Козацтво», проте у матеріалах касаційної скарги відсутній документ, який би підтверджував повноваження адвоката М. Зіміна на підписання та подання касаційної скарги (довіреність, ордер).

З огляду на викладене, право адвоката М. Зіміна на підписання та подання касаційної скарги як представника Всеукраїнської громадської організації «Соборне Гетьманське Козацтво», не підтверджено.

Згідно з пунктом першим частини п`ятої статті 332 КАС України, касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається суддею-доповідачем, якщо касаційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

За таких обставин, Суд не вбачає підстав для прийняття до розгляду вказаної касаційної скарги, оскільки її підписано особою, право якої на вчинення таких дій не підтверджено у встановленому законом порядку.

Враховуючи вимоги пункту першого частини п`ятої статті 332 КАС України, касаційна скарга підлягає поверненню.

Керуючись статтями 3, 332 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу адвоката Зіміна М.В., який діє в інтересах Всеукраїнської громадської організації «Соборне Гетьманське Козацтво» на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 09 серпня 2022 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 07 грудня 2022 року

у справі №580/1883/22 за адміністративним позовом Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) до Всеукраїнської громадської організації «Соборне Гетьманське Козацтво», третя особа на стороні позивача - Служба безпеки України, треті особи на стороні відповідача - відокремлені підрозділи, про заборону та примусовий розпуск (ліквідацію) - повернути особі, що її подала.

Роз`яснити, що повернення касаційної скарги не позбавляє права повторного звернення до суду касаційної інстанції в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, є остаточною та не може бути оскаржена.

Суддя Верховного Суду В. Е. Мацедонська

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу108443421
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаборону та примусовий розпуск (ліквідацію

Судовий реєстр по справі —580/1883/22

Ухвала від 17.01.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 07.12.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Постанова від 07.12.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Постанова від 07.12.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Ухвала від 03.10.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Ухвала від 03.10.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Ухвала від 20.09.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Рішення від 08.08.2022

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Рішення від 08.08.2022

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Ухвала від 01.08.2022

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні