Ухвала
від 17.01.2023 по справі 638/2/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/2/23

Провадження № 2/638/2/23

У Х В А Л А

про відкриття спрощеного позовного провадження

17 січня 2023 року суддя Дзержинського районного суду м. Харкова Цвірюк Д.В., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №147 Харківської міської ради Харківської області (ЄДРПОУ 23907369, м.Харків, пр.Перемоги буд.68-Д) про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до Дзержинського районного суду м.Харкова із позовом до Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №147 Харківської міської ради Харківської області про визнання відмови у прийнятті на роботу незаконною, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди у розмірі 2000 грн.

Позовна заява відповідає вимогам ст.ст.175-177 ЦПК України, подана із дотриманням правил підсудності. Після усунення недоліків позовної заяви підстави для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, передбачені ст.ст.185, 186 ЦПК України, відсутні. Тому суд вважає необхідним відкрити провадження у справі за вказаним позовом.

Відповідно до ст.19, ст.274 ЦПК України справа підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Крім того, позивачем подано клопотання про звільнення його від сплати судового збору, яке мотивоване тим, що він не працює та не має жодного доходу.

Розглянувши клопотання та додані до нього документи, суд дійшов висновку про задоволення клопотання з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати (ч. 3 ст. 136 ЦПК України).

Порядок відстрочення та розстрочення сплати судового збору, визначений Законом України «Про судовий збір», частина 1 статті 8 якого передбачає, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

З аналізу ч. 1 ст. 136 ЦПК України та ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» вбачається, що відстрочення або розстрочення сплати судового збору можливе виключно за одночасного існування двох підстав: 1) особа повинна перебувати у скрутному майновому стані, 2) повинна існувати одна з умов, передбачених п. 1-3 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір».

З долученої до клопотання довідки з Державного реєстру фізичних осіб платників податків від 02 січня 2021 року вбачається, що позивач протягом періоду з І кварталу 2021 року до 4 кварталу 2022 року не отримував доходу, який підлягає оподаткуванню.

З урахуванням зазначеного суд дійшов висновку про наявність підстав для звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання даної заяви.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.19, 175, 177, 187, 274, 277 ЦПК України,

ухвалив:

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання позовної заяви до Харківської загальноосвітньоїшколи І-ІІІступенів №147Харківської міськоїради Харківськоїобласті про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

Прийняти дорозгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №147 Харківської міської ради Харківської області про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

Розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) осіб.

Призначити судове засідання в приміщенні Дзержинського районного суду м.Харкова (м. Харків пр.Перемоги буд.52-В) на 12годину 00хвилин 24 лютого 2023 року.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч.4 ст.178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.8 ст.178 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч.3-5 ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч.ч.3-5 ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Про участь у справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду учасник справи подає заяву, не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той саме строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справиможуть отриматиінформацію щодосправи завеб -адресою:http:// http://dg.hr.court.gov.ua/sud2011/на Офіційномувеб-порталі судової влади України.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: Д.В.Цвірюк

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108443587
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —638/2/23

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Рішення від 23.03.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Рішення від 23.03.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні