Ухвала
від 13.01.2023 по справі 949/44/23
ДУБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №949/44/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 січня 2023 року слідчий суддя Дубровицького районного суду Рівненської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши скаргу представника ПрАТ "Рівнеобленерго" ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Відділення поліції №1 Сарненського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

в с т а н о в и в:

Представник ПрАТ "Рівнеобленерго" ОСОБА_3 звернулася до суду зі скаргою на бездіяльність уповноважених осіб Відділення поліції №1 Сарненського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Скарга мотивована тим, що 30 грудня 2022 року ПрАТ "Рівнеобленерго" звернулося до Відділення поліції №1 Сарненського РВП ГУНП у Рівненській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 194-1 Кримінального кодексу України. Вказане повідомлення Відділенням поліції№1Сарненського РВПГУНП уРівненській області було отримане 02 січня 2023 року. Однак, станом на день звернення зі скаргою до суду, уповноваженою особою Відділення поліції№1Сарненського РВПГУНП уРівненській області, не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення, що були викладені у заяві про вчинення кримінального правопорушення від 30 грудня 2022 року.

Представник скаржника ПрАТ "Рівнеобленерго" ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд скарги без її участі, скаргу підтримує в повному обсязі та просить її задовольнити.

Представник Відділення поліції№1Сарненського РВПГУНП уРівненській області в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, хоча був своєчасно та належним чином повідомлений про дату та час розгляду скарги.

Відповідно до вимог частини 3 статті 306 Кримінального процесуального кодексу України, розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Враховуючи вказане, суд вважає за можливе розглянути скаргу за відсутності представника скаржника та представника Відділення поліції №1 Сарненського РВП ГУНП у Рівненській області.

Відповідно до частини 4 статті 107 Кримінального процесуального кодексу України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося.

Слідчий суддя, дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, вважає, що скаргу слід задовольнити з таких підстав.

Відповідно до статті 9 Кримінального процесуального кодексу України, під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Згідно вимог статті 25 Кримінального процесуального кодексу України, прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Стаття 214 Кримінального процесуального кодексу України передбачає, що слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Вказана стаття зобов`язує слідчого, дізнавача чи прокурора внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення.

Як вбачається із матеріалів скарги, 30 грудня 2022 року ПрАТ "Рівнеобленерго" звернулося до Відділення поліції №1 Сарненського РВП ГУНП у Рівненській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 194-1 Кримінального кодексу України. Вказане повідомлення Відділенням поліції№1Сарненського РВПГУНП уРівненській області було отримане 02 січня 2023 року (а.с.3).

Враховуючи те, що у заяві ПрАТ "Рівнеобленерго" міститься інформація про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 194-1 Кримінального кодексу України, слідчий або дізнавач у відповідності до вимог статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, зобов`язаний був внести відомості про вказане кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Беручи до уваги вищевикладене, суд вважає, що скарга на бездіяльність уповноважених осіб Відділення поліції №1 Сарненського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, є обгрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 214, 303, 304, 306, 307, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб (слідчого) Відділення поліції №1 Сарненського РВП ГУНП у Рівненській області внести за повідомленням ПрАТ "Рівнеобленерго" за №47-30/12 від 30 грудня 2022 року відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування у формі досудового слідства за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 194-1 Кримінального кодексу України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 18 січня 2023 року.

Слідчий суддя: підпис.

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Суддя Дубровицького

районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.01.2023
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу108462799
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —949/44/23

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Отупор К.М.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Отупор К.М.

Ухвала від 12.01.2023

Кримінальне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Отупор К.М.

Ухвала від 10.01.2023

Кримінальне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Отупор К.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні