Рішення
від 27.12.2022 по справі 495/7825/22
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/7825/22

рішення

ІМЕНЕМ УКрАЇНи

27 грудня 2022 року м. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

судді Заверюха В.О., при секретарі Червинській І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Білгород-Дністровському Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мологівськоїсільської радиБілгород-Дністровськогорайону Одеськоїобласті,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спору ОСОБА_2 провизнання прававласності на1/3 частку земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_2 , в якому просить визнати за ним право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на 1/3 частку земельної ділянки площею 2,77 гектарів в межах згідно з планом, ділянка № НОМЕР_1 , масив НОМЕР_2 , яка розташована на території Мологівської сільської ради, Білгород-Дністровського району, Одеської області, надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-ОД №089754, виданий на підставі розпорядження Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Білгород-Дністровського району, Одеської області від 27.12.2002 року №1138/2002, державний акт виданий Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією 05.05.2003 року, акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №171/13, кадастрований номер: 5120884400:01:001:0060.

Короткий зміст та обґрунтування позовних вимог

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 16.06.2020 року, актовий запис за №623. Померлий спадкодавець був батьком позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 від 05.05.1980 року, актовий запис №25. Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 2,77 гектарів в межах згідно з планом, ділянка № НОМЕР_1 , масив НОМЕР_2 , яка розташована на території Мологівської сільської ради, Білгород-Дністровського району, Одеської області, надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-ОД №089754, виданий на підставі розпорядження Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Білгород-Дністровського району, Одеської області від 27.12.2002 року №1138/2002, державний акт виданий Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією 05.05.2003 року, акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №171/13, кадастрований номер: 5120884400:01:001:0060. Для оформлення своїх спадкових прав позивач звернувся до державного нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, проте у вчиненні нотаріальних дій позивачу було відмовлено з підставі відсутності необхідних документів. За таких обставин позивач звернувся до суду та просить визнати за ним право власності на спадкове майно у вигляді 1/3 земельної ділянки, в порядку спадкування за законом після смерті батька.

Рух справи у суді

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 06.10.2022 року відкрито провадження по справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 06.10.2022 року з Білгород-Дністровськоїрайонної державноїнотаріальної конторивитребувана належним чиномзавірена копіяспадкової справи,яка відкриласьпісля смерті ОСОБА_3 , якийпомер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 16.11.2022 року з Білгород-Дністровської районної державної нотаріальної контори витребувана належним чином завірена копія спадкової справи, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 , якийпомер ІНФОРМАЦІЯ_1 (за наявністю) та/або інформація чи наявна заява ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса мешкання: АДРЕСА_1 про відмову від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , якийпомер ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса мешкання: АДРЕСА_1 .

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 27.12.2022 року підготовче провадження по справі закрито та справу призначено до судового розгляду по суті.

В судове засідання позивач не зявився, але надав заяву про розгляд справи у її відсутність, позовну заяву підтримує в повному обсязі, посилаючись на обставини, які зазначені в позові та просив задовольнити в повному обсязі.

В судове засідання третя особа не зявилась, але надав заяву про розгляд справи у її відсутність, позов визнає та не заперечує проти його задоволення.

В судове засідання представник відповідача не зявився, повідомлявся, причини неявки суду не відомі.

Відповідно до ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідност.12 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Відповідно до ч.1ст.13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Фактичні обставини встановлені судом, позиція суду та нормативно-правове обґрунтування

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 16.06.2020 року, актовий запис за №623.

Факт родинних відносин між позивачем та померлим ОСОБА_3 підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 від 05.05.1980 року, актовий запис №25.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 2,77 гектарів в межах згідно з планом, ділянка № НОМЕР_1 , масив НОМЕР_2 , яка розташована на території Мологівської сільської ради, Білгород-Дністровського району, Одеської області, надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-ОД №089754, виданий на підставі розпорядження Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Білгород-Дністровського району, Одеської області від 27.12.2002 року №1138/2002, державний акт виданий Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією 05.05.2003 року, акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №171/13, кадастрований номер: 5120884400:01:001:0060.

Таким чином, вказана земельна ділянка відноситься до спадкової маси, згідно із вимогамист.1218 ЦК України, відповідно до якої,до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст.328 ЦК Україниоднією із підстав набуття права власності є спадкування, яке у відповідності дост.1216 цього Кодексуявляє собою перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК Українивизначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Як встановлено судом, спадкодавець заповіту за життя не залишив, тому спадкування після його смерті здійснюється за законом.

Відповідно дост.1258 ЦК Україниспадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановленихстаттею 1259 цього Кодексу.

Відповідно дост.1261 ЦК Україниу першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

За нормамист.1267 ЦК Україничастки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

Із змістуст.1268 ЦК Українивбачається, щоспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Позивач як спадкоємець першої черги звернувся до державного нотаріуса Білгород-Дністровської районної державної нотаріальної контори щодо оформлення спадщини після померлого батька.

Проте у видачі свідоцтва про право на спадщину позивачу було відмовлено, за відсутності у позивача необхідних документів для видачі свідоцтва про право на спадщину та рекомендовано звернутись до суду за захистом своїх прав, що підтверджується листом державного нотаріуса Білгород-Дністровської районної державної нотаріальної контори від 10.11.2022 року №744/01-16.

Згідно положень п. 4.14, 4.18 глави 10 Порядку здійснення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщину здійснюється за наявності необхідних документів, що підтверджують наявність певних юридичних фактів, у тому числі й склад спадкового майна. У разі, якщо у спадкоємців відсутні всі необхідні документи, питання визнання права на спадщину вирішується у судовому порядку.

У пункті 23постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування»роз`яснено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

За таких обставинах, єдиним способом реалізації позивачем своїх спадкових прав після смерті батька є визнання права власності на спадкове майно у судовому порядку.

Висновки за результатами розгляду справи

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позивачем цілком обґрунтовано заявлені, у зв`язку з чим позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.12, 13, 49, 76, 81, 259, 263, 264, 265, 268, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Мологівськоїсільської радиБілгород-Дністровськогорайону Одеськоїобласті,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спору ОСОБА_2 провизнання прававласності на1/3 частку земельної ділянки - задовольити.

Визнати за ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на 1/3 частку земельної ділянки площею 2,77 гектарів в межах згідно з планом, ділянка № НОМЕР_1 , масив НОМЕР_2 , яка розташована на території Мологівської сільської ради, Білгород-Дністровського району, Одеської області, надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-ОД №089754, виданий на підставі розпорядження Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Білгород-Дністровського району, Одеської області від 27.12.2002 року №1138/2002, державний акт виданий Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією 05.05.2003 року, акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №171/13, кадастрований номер: 5120884400:01:001:0060.

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи,якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя В.О.Заверюха

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення27.12.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу108468113
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —495/7825/22

Рішення від 27.12.2022

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Рішення від 27.12.2022

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 16.11.2022

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 06.10.2022

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 06.10.2022

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні