Рішення
від 10.01.2023 по справі 522/498/22
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/498/22

Провадження № 2/522/144/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАІНИ

10 січня 2023 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси, у складі :

головуючого - судді Науменко А.В.

за участю секретаря - Звонецької І.М.

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу у загальному позовному провадженні за позовом Комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» до Головного управління Держпраці в Одеській області, третя особа ОСОБА_1 , про скасування акту спеціального розслідування нещасного випадку ГУ Держпраці в Одеській області від 24.12.2021 року форми Н1-/П,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до Головного управління Держпраці в Одеській області, третя особа ОСОБА_1 , про скасування акту спеціального розслідування нещасного випадку ГУ Держпраці в Одеській області від 24.12.2021 року форми Н1-/П.

В обгрунтування позову зазначають 23.07.2021 року о 08:00 годині ранку бригада у складі: ОСОБА_2 (майстер), ОСОБА_1 (електромонтер), ОСОБА_3 (електромонтер) та ОСОБА_4 (машиніст автопідіймача), виїхали для виконання робіт за завданням диспетчера.

Бригада мала провести ремонтні роботи за адресою: АДРЕСА_1 , а потім у селищі Большевик.

Позивач зазначає, що враховуючи те, що до обідньої перерви весь об`єм роботи виконано не було, а на об`єкті працювала інша бригада, що унеможливлює проведення одночасних робіт, було вирішено перенести перерву для харчування на 14:00 годин. Вся бригада обідню перерву проводила недалеко від місця ремонту. Після прийому їжі, приблизно о 14:20, ОСОБА_1 пішов до магазину. Вийдячи з магазину ОСОБА_1 вирішив повернутися до місця, де проводили роботи, проходячи повз АДРЕСА_2 , щоб подивитися на об`єм робіт, так як там у бригади був незавершений об`єкт.

Проходячи там, ОСОБА_1 помітив звисаючу з опори на кущі спіральну проволоку. ОСОБА_1 вирішив обрізати цю проволоку щоб ніхто від неї не постраждав. Проте, відрізавши цю проволоку, вона відпружинила і потрапила у око ОСОБА_1 . Дані показання співпадають із поясненнями ОСОБА_1 , зафіксованими в акті.

Після того що сталось, ОСОБА_1 одразу ж повернувся до бригади та розказав про зазначену ситуацію.

Побачивши травмованого колегу, бригада швидко зібралась та поїхала для надання ОСОБА_1 спеціалізованої допомоги.

ОСОБА_1 був оглянутий спеціалістами, йому оперативно була надана медична допомога та у той же день проведено операцію.

За результатами проведення спеціального розслідування нещасного випадку, 24.12.2021 року Комісією спеціального розслідування нещасного випадку було складено відповідний акт форми Н-1/ГІ, яким визнано нещасний випадок таким, що стався на підприємстві з його ж вини.

Позивач вказує, що повністю не погоджується із зазначеним актом, вважає його необґрунтованим, та таким що підлягає скасуванню.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 12 січня 2021 року провадження по справі відкрито.

22.05.2022 року від відповідача по справі надійшов відзив на позовну заяву. Відповідно до відзиву вважають заявлені позовні вимоги необгрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

У відзиві відповідач вказує, що 29 липня 2021 року Головне управління отримало повідомлення про нещасний випадок/гостре професійне захворювання (отруєння), що призвело до травми ока.

Наказом від 31.08.2021 № 1251 було створено комісію зі спеціального розслідування нещасного випадку, що спричинив тяжкі наслідки у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, а саме ОСОБА_1

23.07.2021 диспетчер Комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло», ОСОБА_5 , після реєстрації наряду № 1542 від 23.07.2021 дала завдання виїхати бригаді на лінію. Бригада прибула на місце роботи, яке вказано в наряді. Диспетчер о 09 год. 00 хв. дала дозвіл на підготовку робочого місця та допуск до роботи по АДРЕСА_1 і потім на пос. Більшевик бригаді у складі:

- ОСОБА_2 , майстер, Комунальне підприємство електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло»,

- ОСОБА_1 , електромонтер, Комунальне підприємство електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло»,

- ОСОБА_3 , електромонтер, Комунальне підприємство електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло»,

- ОСОБА_4 , машиніст автопідіймача, Комунальне підприємство електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло».

Беручи до уваги письмові та усні пояснення потерпілого електромонтера ОСОБА_1 та інших свідків події з`ясовано, що під час обідньої перерви він вирішив пройтися на АДРЕСА_2 , так як у них там був не закінчений об`єкт, потерпілий хотів ознайомитися з майбутнім обсягом робіт і помітив, як з опори звисає сталевий дріт на кущі і вирішив обрізати, щоб ніхто не постраждав. Дріт спружинив і попав у око потерпілому ОСОБА_1 .

На момент настання нещасного випадку з електромонтером ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) строк дії його медичного огляду був закінчений, а також відсутній висновок психофізіологічної експертизи, відповідно працювати на роботах з підвищеною небезпекою ОСОБА_1 не мав права.

Дослідивши всі події та матеріали справи комісією було зроблено висновок відповідно до якого нещасний випадок, що спричинив тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, який стався 23.07.2021 о 14 год. 00 хв. з електромонтером КП електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло», ОСОБА_1 , 2002 року народження, на пішохідній ділянці вул. Горбиста на розі вул. Головна у м. Одеса, враховуючи те, що потерпілий не пройшов передбачені законодавством медичні огляди, що згідно п.п. 16 п. 52 (вплив небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів під час технологічної перерви або перерви для відпочинку чи харчування та території, яка обслуговується підприємством) зазначений нещасний випадок визнано таким, що пов`язаний з виробництвом та складено Акт від 24.12.2021 за формою Н-1/П.

Основною причиною настання нещасного випадку із електромонтером КП електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» ОСОБА_1 , є - організаційна - відсутність або неякісне проведення медичного обстеження (професійного відбору).

Таким чином відповідач вважає, що дії посадових осіб Головного управління щодо проведення спеціального розслідування нещасного випадку/гострого професійного захворювання, що стався 23 липня 2021 року із електромонтером КП електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» ОСОБА_1 були законними, обгрунтованими та правомірними, вчиненими згідно вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві № 337.

12 травня 2022 року від позивача до суду надійшла відповідь на відзив.

24 травня 2022 року від відповідача до суду надійшли заперечення.

25 травня 2022 року від позивача до суду надійшла заява про виклик свідків, а саме:

- ОСОБА_2 - майстер;

- ОСОБА_3 - електромонтер;

- ОСОБА_4 - машиніст автопідіймача.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 07 липня 2022 року клопотання позивача про витребування доказів по цивільній справі за справою Комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» до Головного управління Держпраці в Одеській області задоволено та витребувано у Комунальної установи «Одеський обласний центр медико-соціальної експертизи» (Код ЄДРПОУ: 03321555вул. Чорноморського козацтва, 40, м. Одеса, 65003, e-mail: Odessa_msek@online.ua) наступну інформацію:

?Чи було встановлено в ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 інвалідність?

?Яку групу інвалідності встановлено ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 .?

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 07 липня 2022 року підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду по суті.

20 вересня 2022 року від Комунальної установи «Одеський обласний центр медико-соціальної експертизи» надійшла відповідь, що за вказаними в ухвалі суду відомостями знайти будь-яку інформацію щодо звернень гр. ОСОБА_6 , 2002 р.н. неможливо. У судове засідання призначене на 25 жовтня 2022 року з`явився представник позивача ОСОБА_7 , представник відповідача ОСОБА_8 . Під час судового засідання було допитано свідків ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

В судове засідання призначене на 10 січня 2023 року сторони не з`явились, від представника позивача надійшла заява про розгляд справи за його відсутністю. Відповідача про дату та час судового засідання сповіщено належним чином ,про що свідчить «Довідка про доставку електронного документу».

Враховуючи усталену практику Верховного Суду України суд вбачає, що сторони висловили в письмовому вигляді свої позиції по справі, надали всі необхідні докази, а тому суд може вирішити справу за наявними матеріалами справи без участі сторін повідомлених належним чином про дату і час судового засідання.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що 29 липня 2021 року Головне управління отримало повідомлення про нещасний випадок/гостре професійне захворювання (отруєння), що призвело до травми ока.

Наказом від 31.08.2021 № 1251 було створено комісію зі спеціального розслідування нещасного випадку, що спричинив тяжкі наслідки у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, а саме ОСОБА_1

24 грудня 2021 року складено Акт спеціального розслідування нещасного випадку, що стався 23 липня 2021 року о 14 годині 00 хвилині у Комунальному підприємстві електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло».

Відповідно до вказаного Акту зроблено наступний висновок:

«На підставі матеріалів спеціального розслідування нещасного випадку що спричинив тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, який стався 23.07.2021 о 14 год. 00 хв. з електромонтером Комунального підприємства елекричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» ОСОБА_1 , 2002 року народження, на пішохідній ділянці вул. Горбиста розі вул. Головна у м. Одеса, враховуючи те що, потерпілий не пройшов передбачені законодавством медичні огляди, комісія дійшла висновку, що згідно п.п.16 п. 52 (вплив небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів під час технологічної перерви або перерви для відпочинку чи харчування та території, яка обслуговується підприємством) та п. 34 (рішення щодо визнання нещасного випадку пов`язаним чи не пов`язаним з виробництвом приймається комісією шляхом голосування простою більшістю голосів) Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337, зазначений нещасний випадок визнано таким що пов`язаний з виробництвом.

Основною причиною настання нещасного випадку із електромонтером Комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» ОСОБА_1 , є - організаційна відсутність або неякісне проведення медичного обстеження (професійного відбору).

Згідно вимог Порядку, по нещасному випадку, який стався з ОСОБА_1 , складається Акт за формою Н-1 «Розслідування нещасного випадку» з позначенням в верхньому правому куті Н-1/II, пов`язаний з виробництвом.

Представники комісії зустрілися з потерпілим ОСОБА_1 на першому засіданні спеціальної комісії, вручили запрошення співпраці від 02.09.2021 №15/06-19-522, роз`яснили йому права та соціальні гарантії передбачені законодавством України, а також інформували про хід розслідування та ознайомили з матеріалами розслідування на другому заключному засіданні спеціальної комісії.»

Позивач не погоджується з зазначеним висновком, адже використання обідньої перерви на власний розсуд та травмування, яке сталося поза робочим місцем за допомогою фактору не пов`язаного з виробництвом та виконанням трудових обов`язків не передбачений частиною 3 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 року № 337.

Відповідно до Частини 3 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 року № 337, встановлено, що нещасний випадок - обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов`язків або в дорозі (на транспортному засобі підприємства чи за дорученням роботодавця), внаслідок яких заподіяно шкоду здоров`ю, зокрема від одержання поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, гострого професійного захворювання (отруєння) та інших отруєнь, одержання сонячного або теплового удару, опіку, обмороження, а також у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, одержання інших ушкоджень в наслідок аварії, пожежі, стихійного лиха (землетрусу, зсуву, повені, урагану тощо), контакту з представниками тваринного та рослинного світу, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менш як на один робочий день, зникнення тощо.

Частиною 52 зазначеного Порядку передбачений вичерпний перелік обставин, за яких нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) визнаються пов`язаними з виробництвом.

Як встановлено Актом від 24.12.2021 року, 23.07.2021 року о 08:00 годині ранку бригада у складі: ОСОБА_2 (майстер), ОСОБА_1 (електромонтер), ОСОБА_3 (електромонтер) та ОСОБА_4 (машиніст автопідіймача), виїхали для виконання робіт за завданням диспетчера.

Бригада мала провести ремонтні роботи за адресою: АДРЕСА_1 , а потім у селищі Большевик.

Враховуючи те, що до обідньої перерви весь об`єм роботи виконано не було, а на об`єкті працювала інша бригада, що унеможливлює проведення одночасних робіт, було вирішено перенести перерву для харчування на 14:00 годин. Вся бригада обідню перерву проводила недалеко від місця ремонту. Після прийому їжі, приблизно о 14:20, ОСОБА_1 пішов до магазину. Вийдячи з магазину ОСОБА_1 вирішив повернутися до місця, де проводили роботи, проходячи повз АДРЕСА_2 , щоб подивитися на об`єм робіт, так як там у бригади був незавершений об`єкт.

Проходячи там, ОСОБА_1 помітив звисаючу з опори на кущі спіральну проволоку. ОСОБА_1 вирішив обрізати цю проволоку щоб ніхто від неї не постраждав. Проте, відрізавши цю проволоку, вона відпружинила і потрапила у око ОСОБА_1 . Після того що сталось, ОСОБА_1 одразу ж повернувся до бригади та розказав про зазначену ситуацію.

Побачивши травмованого колегу, бригада швидко зібралась та поїхала для надання ОСОБА_1 спеціалізованої допомоги.

ОСОБА_1 був оглянутий спеціалістами, йому оперативно була надана медична допомога та у той же день проведено операцію.

Вказані обставини підтверджують сам ОСОБА_1 , майстер ОСОБА_2 , машиніст автопідіймача ОСОБА_4 , електромонтер ОСОБА_3 в своїх пояснювальних записках.

Вказані обставини свідки підтвердили також і в судовому засіданні під час допиту у якості свідків. Зокрема, майстер ОСОБА_2 підтвердив, що вказані обставини відбувалися під час обідньої перерви. ОСОБА_1 пішов до магазину, а повернувся з пошкодженим оком. Свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_3 також підтвердили вказані обставини.

Крім того, відповідно до Особистої думки члена комісії ОСОБА_9 вказано, що нещасний випадок не пов`язаний з виробництвом. Аналогічні висновки висвітлені в Особистій думці ОСОБА_10 .

Вирішуючи питання щодо наявності або відсутності підстав для скасування вказаного акту, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З матеріалів справи встановлено, що відповідно до Акту основною причиною нещасного випадку, який розслідувався, стала відсутність або неякісне проведення медичного обстеження (професійного відбору). Проте, в акті немає посилань на обставини, за яких нещасний випадок визнаний пов`язаними з виробництвом, акт не відображає головного причетності чи не причетності Підприємства до травмування ОСОБА_1 під час обідньої перерви.

Тому суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог Комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» про скасування акту спеціального розслідування нещасного випадку ГУ Держпраці в Одеській області від 24.12.2021 року форми Н1-/П.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76,77, 141, 259, 263, 264, 265, 268,272,273 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» до Головного управління Держпраці в Одеській області, третя особа ОСОБА_1 , про скасування акту спеціального розслідування нещасного випадку ГУ Держпраці в Одеській області від 24.12.2021 року форми Н1-/П- задовольнити.

Скасувати акт спеціального розслідування нещасного випадку форми Н1-/П ГУ Держпраці в Одеській області від 24.12.2021 року.

Стягнути з Головного управління Держпраці в Одеській області на користь Головного управління Держпраці в Одеській області сплачений судовий збір у розмірі 2481,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано, згідно ст. 273 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення, згідно ч.1 ст. 354 ЦПК України.

Суддя А.В. Науменко

Повний текст рішення виготовлений 18.01.2023 року.

Суддя А.В. Науменко

10.01.23

Дата ухвалення рішення10.01.2023
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108470914
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —522/498/22

Постанова від 10.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сегеда С. М.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Рішення від 10.01.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Рішення від 10.01.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 20.06.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

Ухвала від 15.05.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні