Ухвала
від 18.01.2023 по справі 372/210/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/210/23

Провадження 1-кс-73/23

ухвала

Іменем України

18 січня 2023 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання прокурораОбухівської окружноїпрокуратури ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

Слідчим відділом Обухівського РУП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021112340000199 від 23.12.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 190 ч. 3, 191 ч. 3 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 19.03.2020 ІНФОРМАЦІЯ_1 в системі « ІНФОРМАЦІЯ_2 » оголошено публічну закупівлю № UA-2020-03-19-001776-b щодо реконструкції будівлі школи та майстерні ІНФОРМАЦІЯ_3 очікуваною вартістю 27079299,8 грн. За результатами проведеної публічної закупівлі, переможцем торгів визнано ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з яким 26.05.2020 Департаментом укладено договір підряду № 161/20 на вказану вище суму. Однак, 04.02.2022 ІНФОРМАЦІЯ_5 проведено моніторинг зазначеної закупівлі, в ході якого встановлено, що Департаментом безпідставно визнано переможцем торгів вказану структуру, внаслідок чого спотворено результати торгів.

Окрім цього, встановлено що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », з метою заволодіння бюджетними коштами, внесено недостовірні відомості до актів виконаних робіт КБ-2в та КБ-3 щодо видів та обсягів проведених ремонтних робіт, що в свою чергу призвело до завищення їх вартості. Також виконані роботи не відповідають державним будівельним нормам та проектно технічній документації, адже не зважаючи на вказане, Департаментом прийнято та оплачено будівельні робити на суму 17392665,66 гривень, внаслідок чого розпорядником бюджетних коштів розтрачено державні фінансові ресурси на користь комерційної структури.

Допитаний в якості свідка директор Піївського ліцею « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ОСОБА_4 пояснила, що на початку 2020 року за пропозицією депутатів ІНФОРМАЦІЯ_7 були розпочаті будівельні роботи з реконструкції ІНФОРМАЦІЯ_8 , які проводила ТОВ Будівельна компанія « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». На даний час мають факти неякісного виконання робіт з реконструкції школи, а саме даху, сходів, штукатурки, а також не виконання та часткове виконання будівельних робіт в частині утеплення будівлі школи, водовідведення, блискавко відведення, електровідведення та інші.

Для проведення повного, всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування у органу досудового розслідування виникла необхідність ознайомитися з проектно-кошторисною та виконавчою технічною документацією, документами технічного нагляду та з первинними документами, які містять охоронювану законом таємницю (комерційну), по взаємовідносинам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ІНФОРМАЦІЯ_9 (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо проведення робіт з реконструкції будівлі школи та майстерні ІНФОРМАЦІЯ_10 за адресою: АДРЕСА_1 та вилучити їх в оригіналах, а саме: тендерної документації по договору підряду, договорів по виконанню робіт з додатковими угодами (додатками), актів приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в), довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (форма КБ-3), платіжних доручень з відомостями про розрахунки за виконані роботи, актів виконання робіт з технічного та авторського нагляду, договорів зі здійснення авторського та технічного нагляду, дозволів на виконання будівельних робіт, актів на закриття прихованих робіт, паспортів, сертифікатів, інструкцій, листування, експертних звітів, проектів, рішень місцевого органу влади, кошторисних розрахунків вартості будівництва.

Зазначені документи перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_11 (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 )оскільки первинні документи складаються у двох примірниках один з яких і зберігається у вказаній установі, яка є замовником зазначених робіт, та підтверджує і фіксує факт проведення господарських операцій з виконання будівельних робіт.

Зазначені документи мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні оскільки містять необхідні слідству відомості про дату складання, зміст та обсяги господарських операцій з виконання будівельних робіт, одиницю виміру господарської операції та її обсяги, посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення, особистий підпис та інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, підставу для здійснення операцій та інші важливі відомості. Саме зазначені відомості та факти і підлягають перевірці при проведенні досудового розслідування

Відповідно вказані документи з наявними в них відомостями фактично будуть використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, зокрема, фактів проведення будівельних робіт в повному чи не в повному обсязі, причетності певних службових осіб до таких робіт, підписання відповідними службовими особами первинних документів. Без вивчення та вилучення вказаних документів неможливо іншими способами довести обставини проведення будівельних робіт, які передбачається довести за допомогою вищезазначених документів.

Зазначені документи необхідні саме в оригіналах, оскільки вони необхідні для безпосереднього вивчення слідчими, прокурорами та відповідними спеціалістами, проведення судових експертиз, зокрема, й почеркознавчої експертизи та технічної експертизи документа, які можуть проводитися лише за оригіналами документів у відповідності до Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом від 08.10.1998 №53/5 Міністерства юстиції України (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.11.1998 р. за №705/3145).

Відповідно до ст. ст. 91, 92 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням. Обов`язок доказування покладається на слідчого, прокурора.

За змістом рішення Конституційного Суду України № 12 рп/2011 від 20.10.2011, визнаватися допустимими і використовуватися як докази в кримінальній справі можуть тільки фактичні дані, одержані відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Перевірка доказів на їх допустимість є найважливішою гарантією забезпечення прав і свобод людини і громадянина в кримінальному процесі та ухвалення законного і справедливого рішення у справі.

Згідно з вимогами п. 5 ч. 1 ст. 131 КПК України визначено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії тауразі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх(здійснити їх виїмку).

Враховуючи вищевикладене, з метою досягнення цілей тимчасового доступу до документів, виходячи з наявності об`єктивної необхідності, а також забезпечуючи досягнення завдань кримінального провадження, а тому прокурор просить клопотання задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, в клопотанні просила розглянути його без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі, також просила не здійснювати фіксацію судового засідання за допомогою технічних засобів.

Згідно ч. 4 ст.107КПКУкраїни фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи, що сторони в судове засідання не з`явилися, на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання таким, що підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

Згідно ч. 1ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 2ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовано клопотання, враховуючи вищевикладене, і неможливість отримати відомості в інший спосіб, те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, вважаю за необхідне задовольнити дане клопотання та надати тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_11 (державної) адміністрації з можливістю їх вилучення (здійснення виїмки).

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі передбачені ст. 132, ч. ч. 5-7 ст. 163 КПК України, підстави до задоволення внесеного прокурором клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 132, 160, 162, 163-166, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурораОбухівської окружноїпрокуратури ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів задовольнити.

Надати (забезпечити) тимчасовий доступ до оригіналів документів по взаємовідносинам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ІНФОРМАЦІЯ_9 (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо проведення робіт з реконструкції будівлі школи та майстерні ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 , які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9 (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_3 , прокурору у кримінальному провадженні прокурору Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 та слідчим групи слідчих СВ Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , а саме до: тендерної документації по договору підряду, договорів по виконанню робіт з додатковими угодами (додатками), актів приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в), довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (форма КБ-3), платіжних доручень з відомостями про розрахунки за виконані роботи, договорів зі здійснення авторського та технічного нагляду, актів виконання робіт з технічного та авторського нагляду, дозволів на виконання будівельних робіт, актів на закриття прихованих робіт, паспортів, сертифікатів, інструкцій, листування, експертних звітів, проектів, рішень місцевого органа влади, кошторисних розрахунків вартості будівництва та надати вказаним особам можливість вилучити (здійснити виїмку) зазначені документи в оригіналах.

Строк дії ухвали визначити до 18 березня 2023 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.01.2023
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу108471753
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —372/210/23

Ухвала від 23.05.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 10.05.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.03.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 18.01.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 18.01.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні