Ухвала
від 23.05.2023 по справі 372/210/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/210/23

Провадження 1-кс-654/23

ухвала

Іменем України

23 травня 2023 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання прокурора Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступу до документів та вилучення їх,

В С Т А Н О В И В:

Слідчим відділом Обухівського РУП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021112340000199 від 23.12.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 ч. 3 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 19.03.2020 Департаментом регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації в системі « Прозорро » оголошено публічну закупівлю № UA-2020-03-19-001776-b щодо реконструкції будівлі школи та майстерні Піївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів в с. Пії Ржищівської ОТГ Київської області очікуваною вартістю 27 079 299,8 грн. За результатами проведеної публічної закупівлі, переможцем торгів визнано ТОВ « Будівельна компанія «Ескар » (код ЄДРПОУ 42283711 ), з яким 26.05.2020 Департаментом укладено договір підряду № 161/20 на вказану вище суму. Однак, 04.02.2022 Держаудитслужбою України проведено моніторинг зазначеної закупівлі, в ході якого встановлено, що Департаментом безпідставно визнано переможцем торгів вказану структуру, внаслідок чого спотворено результати торгів.

Окрім цього, встановлено що ТОВ « Будівельна компанія «Ескар », з метою заволодіння бюджетними коштами, внесено недостовірні відомості до актів виконаних робіт КБ-2в та КБ-3 щодо видів та обсягів проведених ремонтних робіт, що в свою чергу призвело до завищення їх вартості. Також виконані роботи не відповідають державним будівельним нормам та проектно - технічній документації, адже не зважаючи на вказане, Департаментом прийнято та оплачено будівельні робити на суму 17 392 665,66 гривень, внаслідок чого розпорядником бюджетних коштів розтрачено державні фінансові ресурси на користь комерційної структури.

Допитаний в якості свідка директор Піївського ліцею « Ерудит » ОСОБА_4 пояснила, що на початку 2020 року за пропозицією депутатів Київської обласної ради були розпочаті будівельні роботи з реконструкції Піївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів , які проводила ТОВ Будівельна компанія « ЕСКАР ». На даний час мають факти неякісного виконання робіт з реконструкції школи, а саме даху, сходів, штукатурки, а також не виконання та часткове виконання будівельних робіт в частині утеплення будівлі школи, водовідведення, блискавко відведення, електровідведення та інші.

На даному етапі досудового розслідування, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до оригіналу документів реєстраційної справи ТОВ « Будівельна компанія «Ескар » (код ЄДРПОУ - 42283711 ) для їх аналізу та забезпеченні досліджень під час судово-почеркознавчих експертиз, та які містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, зображення та відомості, які можуть бути використані, як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час даного кримінального провадження, необхідні для встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення, здобуття доказів у кримінальному провадженні, що викривають або виправдовують підозрюваного, забезпечення прийняття законного і неупередженого процесуального рішення.

В ході досудового розслідування встановлено, що реєстраційна справа ТОВ « Будівельна компанія «Ескар » (код ЄДРПОУ - 42283711 ) в паперовому вигляді на даний час зберігається у Дніпровській районній в м. Києві державній адміністрації , що за адресою: 02094, м. Київ, бульвар Івана Котляревського, 1/1 .

Враховуючи вищевикладене, для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту у слідства виникла необхідність у дослідженні інформації, яка міститься у документах, що містять охоронювану законом таємницю, а саме персональні дані осіб, та перебувають у володінні відділу Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації .

Вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Відповідно до п. 1.1 науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 за №53/5, передбачено що, для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів, тому у слідства існує обґрунтована потреба у вилученні саме оригіналів вказаних документів, оскільки директор ТОВ « БК «Ескар » ОСОБА_5 на теперішній час перебуває за кордоном, а для підтвердження в подальшому ким виконаний підпис в актах виконаних робіт форми КБ-2в та КБ-3 щодо видів та обсягів проведених ремонтних робіт, необхідні зразки підпису, які містяться в реєстраційній справі.

Зазначені документи перебувають у перебувають у володінні Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації , що за адресою: 02094, м. Київ, бульвар Івана Котляревського, 1/1 .

Зазначені документи мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні оскільки містять необхідні слідству відомості про дату складання, зміст та обсяги господарських операцій з виконання будівельних робіт, одиницю виміру господарської операції та її обсяги, посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення, особистий підпис та інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, підставу для здійснення операцій та інші важливі відомості. Саме зазначені відомості та факти і підлягають перевірці при проведенні досудового розслідування.

Відповідно вказані документи з наявними в них відомостями фактично будуть використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, зокрема, фактів проведення будівельних робіт в повному чи не в повному обсязі, причетності певних службових осіб до таких робіт, підписання відповідними службовими особами первинних документів. Без вивчення та вилучення вказаних документів неможливо іншими способами довести обставини проведення будівельних робіт, які передбачається довести за допомогою вищезазначених документів.

Зазначені документи необхідні саме в оригіналах, оскільки вони необхідні для безпосереднього вивчення слідчими, прокурорами та відповідними спеціалістами, проведення судових експертиз, зокрема, й почеркознавчої експертизи та технічної експертизи документа, які можуть проводитися лише за оригіналами документів у відповідності до Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом від 08.10.1998 №53/5 Міністерства юстиції України (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.11.1998 р. за №705/3145).

Отримати доступ до зазначених вище документів, окрім як через здійснення тимчасового доступу з дозволу слідчого судді, не є можливим.

Відповідно до ст. ст. 91, 92 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням. Обов`язок доказування покладається на слідчого, прокурора.

За змістом рішення Конституційного Суду України № 12 рп/2011 від 20.10.2011, визнаватися допустимими і використовуватися як докази в кримінальній справі можуть тільки фактичні дані, одержані відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Перевірка доказів на їх допустимість є найважливішою гарантією забезпечення прав і свобод людини і громадянина в кримінальному процесі та ухвалення законного і справедливого рішення у справі.

Згідно з вимогами п. 5 ч. 1 ст. 131 КПК України визначено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Враховуючи вищевикладене, з метою досягнення цілей тимчасового доступу до документів, виходячи з наявності об`єктивної необхідності, а також забезпечуючи досягнення завдань кримінального провадження, а тому прокурор просить клопотання задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, в клопотанні просила розглянути його без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі, також просила не здійснювати фіксацію судового засідання за допомогою технічних засобів.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи, що сторони в судове засідання не з`явилися, на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання таким, що підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовано клопотання, враховуючи вищевикладене, і неможливість отримати відомості в інший спосіб, те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, вважаю за необхідне задовольнити дане клопотання та надати тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації , що за адресою: 02094, м. Київ, бульвар Івана Котляревського, 1/1 , та містять охоронювану законом таємницю, з можливістю вилучення оригіналів документів.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі передбачені ст. 132, ч. ч. 5-7 ст. 163 КПК України, підстави до задоволення внесеного прокурором клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 132, 160, 162, 163-166, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступу до документів та вилучення їх - задовольнити.

Надати прокурору у кримінальному провадженні № 42021112340000199 від 23.12.2022 - прокурору Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 та слідчим групи слідчих СВ Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, паперової форми реєстраційної справи юридичної особи ТОВ « Будівельна компанія «Ескар » (код ЄДРПОУ 42283711 ), яка перебуває у віддані суб`єкта державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців, а саме Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації , що за адресою: 02094, м. Київ, бульвар Івана Котляревського, 1/1 , з подальшим вилученням оригіналів документів.

Строк дії ухвали визначити до 21 липня 2023 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111026358
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступу до документів та вилучення їх

Судовий реєстр по справі —372/210/23

Ухвала від 23.05.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 10.05.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.03.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 18.01.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 18.01.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні