Ухвала
від 19.01.2023 по справі 907/1033/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

"19" січня 2023 р. м. УжгородСправа № 907/1033/22

Суддя Господарського суду Закарпатської області Пригуза П.Д., розглянувши матеріали позовної заяви,

за позовом: Державної митної служби України в особі відокремленого підрозділу Закарпатської митниці, код ЄДРПОУ - 43985560, За4карпатська область, м. Ужгород, вул. Собранецька, 20

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Львівський будівельний холдинг", код ЄДРПОУ - 36416850, м. Львів, вул. Козельницька, буд. 4,

про відшкодування майнової шкоди (збитків)

в с т а н о в и в:

Державна митна служба України в особі відокремленого підрозділу Закарпатської митниці звернулась до господарського суду з позовом до ТОВ "Львівський будівельний холдинг" про стягнення матеріальної шкоди (збитків) у розмірі 158 242,39 грн.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.01.2023 призначено для розгляду справи суддю - Пригуза П.Д.

Позивачем додано докази сплати судового збору за вимогу майнового характеру у розмірі 2481,00 грн., які зараховані до державного бюджету.

Зазначений спір згідно із ст. 20 Господарського процесуального кодексу України виник у зв`язку із здійсненням господарської діяльності, належить до юрисдикції господарських судів та має розглядатися в порядку господарського судочинства.

Відповідно до ч. 8 ст. 29 ГПК України, позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди.

Позовна заява, відповідає вимогам, встановленим ст. ст. 162, 164, 172 ГПК України та подана з дотриманням правил підсудності особою, яка має процесуальну дієздатність.

Суд не знайшов підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені ГПК України.

Частиною 3 статті 12 ГПК України встановлено, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ч. 5 ст. 12 ГПК України, для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 247 ГПК України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 250 ГПК України, питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Частиною 5 статті 252 ГПК України передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі вказують, що справа є незначної складності, для якої пріоритетним є швидке вирішення справи.

Враховуючи характер правовідносин сторін, обставини та предмет спору, обсяг та характер доказів, які підлягають дослідженню, суд визнає її малозначною. Отже справу доцільно розглянути у спрощеному провадженні з повідомленням учасників провадження для їх заслуховування в судовому засіданні.

Інформація для сторін.

Провадження у господарських справах здійснюється у паперовій формі.

Відповідно до п. 18) Розділу XI Перехідні положення ГПК України, справи, розгляд яких розпочато та не закінчено за матеріалами у паперовій формі до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), продовжують розглядатися за матеріалами у паперовій формі.

Згідно п. 17 та п. 18 Положення про ЄСІТС учасники процесу, окрім отримання документів через Електронний кабінет, мають право отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Згідно п. 113 розділу V. Перехідні положення Рішення Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 «Про затвердження Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» До забезпечення початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС справи розглядаються (формуються та зберігаються) в паперовій формі. Документи, що надійшли до суду в електронній формі, роздруковуються за наявності такої можливості в суді та приєднуються до матеріалів паперової справи.

Електронні документи та електронні копії паперових документів зберігаються в автоматизованих системах діловодства.

Суд привертає увагу сторін на тимчасову об`єктивну нездатність суду інформаційно та технічно забезпечити дотримання вимог процесуального законодавства. Так, згідно інформації фінансової служби господарського суду, опублікованої на сайті Господарського суду Закарпатської області, зазначається про відсутність фінансування для придбання витратних матеріалів на здійснення правосуддя (паперу, конвертів, тонеру або картриджу, поштових марок, канцелярського приладдя тощо), неможливість здійснювати заправку оргтехніки, відправку процесуальних документів засобами поштового зв`язку. Через це відсутня можливості для роздруковування в суді та приєднання до матеріалів паперової справи документів, що надходять від сторін в електронній формі.

Зважаючи на викладене суд пропонує учасникам справи при надсиланні своїх заяв до господарського суду по суті справи або з процесуальних питань взяти на себе додатково витрати, що пов`язані з розглядом справи, а саме: додавати до таких заяв необхідну кількість аркушів чистого паперу для принтера, а також надавати конверти та поштові марки для забезпечення інформаційно-технічних витрат суду, бюджетне фінансування яких у даний час відсутнє.

Цей захід має сприяти своєчасному виконанню судом своїх завдань по належному повідомленню учасників справи про процесуальні рішення суду та руху справи.

Керуючись ст.ст. 12, 20, 162, 176, 234 ГПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

3. Призначити судове засідання на 14 лютого 2023 р. на 15:30 год. у приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2А, зал судових засідань № 4.

4. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву - п`ятнадцять днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана позивачеві одночасно з надісланням відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

5. Встановити позивачу строк - 5 днів з дня отримання відзиву на позов (якщо такий буде поданий), для подання суду відповіді на відзив на позов та доказів направлення відповіді на відзив відповідачу.

6. Встановити відповідачу строк - 5 днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. Копія заперечення та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) запереченням до суду.

7. Роз`яснити учасникам справи, що в разі ненадання відповідачем у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними матеріалами, а неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених ст. 202 ГПК України.

8. Довести до відома сторін, що за невиконання процесуальних обов`язків учасником справи передбачена відповідальність у відповідності зі ст. 135 ГПК України.

9. Повідомити учасників справи, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет "Електронний суд", поштою або дистанційними засобами зв`язку.

Суд звертає увагу сторін, що документи отримані судом електронною поштою без ЕЦП або каналами факсимільного зв`язку, не належать до офіційних. Враховуючи зазначене, такі документи є неналежно оформленими, відтак не належать до офіційних і судом залишаються без розгляду.

10. Учасникам справи необхідно письмово повідомити суд про оптимальний для них спосіб отримання інформації щодо розгляду справи.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Копію ухвали направити учасникам судового провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає о скарженню.

Суддя П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення19.01.2023
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу108479522
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування майнової шкоди (збитків

Судовий реєстр по справі —907/1033/22

Судовий наказ від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Рішення від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 10.02.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 19.01.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні