Ухвала
від 23.01.2023 по справі 910/539/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Київ

23.01.2023Справа № 910/539/23

Суддя Господарського суду міста Києва Селівон А.М., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Грід" 04073, місто Київ, ПРОВУЛОК КУРЕНІВСЬКИЙ, будинок 15

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стиль Д" 03680, місто Київ, пров.Радищева, будинок 18

про стягнення 906 795,14 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Грід" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стиль Д" про стягнення 906 795,14 грн.

В обґрунтування позовних вимог в позовній заяві позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов укладеного між сторонами Договору поставки № 864 від 14.05.2020 року в частині своєчасної та повної оплати поставленого товару, а також здійснення повної оплати поставленого згідно видаткових накладних після закінчення строку дії вказаного договору товару, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість у вказаній сумі.

Суд зазначає, що вимоги щодо форми та змісту позовної заяви закріплені у статті 162 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, згідно п. 3 ч. 3 вказаної статті позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; відповідно до п. 5 ч. 3 - виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; відповідно до п. 8 ч. 3 - перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Суд зауважує, що позов - це вимога позивача до відповідача, спрямована через суд, про захист порушеного або оспорюваного суб`єктивного права та охоронюваного законом інтересу, яке здійснюється у визначеній законом процесуальній формі.

Предмет позову - це певна матеріально - правова вимога позивача до відповідача, яка кореспондує зі способами захисту права, визначеними зокрема, ст.16 Цивільного кодексу України та ст.20 Господарського кодексу України. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Суд наголошує на те, що предметом позову може бути матеріально-правова чи немайнова вимога позивача до відповідача, відносно якої суд повинен прийняти рішення. Захист майнового або немайнового права чи законного інтересу відбувається шляхом прийняття судом рішення про примусове виконання відповідачем певних дій або зобов`язання утриматись від їх вчинення.

Рішення суду про задоволення позову може бути прийнято виключно у тому випадку, коли подані позивачем докази дозволять суду зробити чіткий, конкретний та безумовний висновок про обґрунтованість та законність вимог позивача.

Відповідно до п. 1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 23.03.2012 року "Про судове рішення" рішення з господарського спору повинно прийматись у цілковитій відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з`ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.

При цьому формулювання позовних вимог відноситься до виключної компетенції позивача у справі.

Поряд із цим, з огляду на вимоги статті 86 ГПК України господарський суд має з`ясовувати обставини, пов`язані з правильністю здійснення позивачем розрахунку, та здійснити оцінку доказів, на яких цей розрахунок ґрунтується. Тобто, визначаючи розмір заборгованості відповідача за поставлений товар суд зобов`язаний належним чином дослідити розрахунок боргу та подані стороною докази, перевірити їх, оцінити в сукупності та взаємозв`язку з іншими наявними у справі доказами.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Натомість, як встановлено судом, разом з позовною заявою розрахунку боргу позивачем не надано та в тексті позову не наведено, оскільки позивач обмежився посиланням на акти звіряння взаємних розрахунків та зазначенням загальної кількості видаткових накладних, товарно - транспортних накладних та платіжних доручень, не навівши детального опису здійснених поставок з посиланням на первісні бухгалтерські документи та сум проведених відповідачем оплат, з урахуванням яких визначено розмір заборгованості, що позбавляє суд можливості здійснити перевірку розрахунку боргу з метою встановлення його арифметичної вірності та відповідності приписам чинного законодавства, умовам Договору та фактичним обставинам справи.

Окрім цього, зазначаючи про здійснення сторонами зарахування зустрічних однорідних вимог за заявами про припинення зобов`язань зарахуванням та актами про зарахування зустрічних однорідних вимог позивачем не зазначено обставин та підстав виникнення заборгованості ТОВ "Компанія "Грід" перед відповідачем та не надано копії договору № 865 від 14.05.2020 року, за яким зараховані зустрічні однорідні вимоги.

Згідно ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

За наведених обставин, оскільки подана позивачем позовна заява не відповідає вимогам ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне залишити її без руху та надати позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків.

Суд звертає увагу позивача, що відповідно до ч. 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 162, 164, 172, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Грід" без руху.

2. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю "Компанія "Грід" строк на усунення недоліків позовної заяви - 10 (десять) днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю "Компанія "Грід" спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- подання до суду детального обґрунтованого розрахунку позовних вимог, зазначивши: підставу та базу нарахування (накладна, акт, рахунок); термін, коли мала бути здійснена оплата; дату здійснення фактичної оплати та платіжний документ (в разі наявності); прострочену суму;

- подання до суду належним чином засвідченої копії договору № 865 від 14.05.2020 року;

- подання до суду письмових пояснень щодо підстав виникнення та розміру заборгованості позивача перед відповідачем, яка зарахована зустрічними однорідними вимогами, з наданням відповідних письмових доказів.

Надати суду докази направлення копій вказаних доказів відповідачу.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя А.М.Селівон

Дата ухвалення рішення23.01.2023
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу108525248
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 906 795,14 грн

Судовий реєстр по справі —910/539/23

Рішення від 09.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні