Ухвала
від 23.01.2023 по справі 173/95/23
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/95/23

Провадження №1-кс/173/38/2023

У Х В А Л А

іменем України

23 січня 2023 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Слідчий суддя Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувшиувідкритому судовомузасіданні вмісті Верхньодніпровськузаяву судді ОСОБА_3 про самовідвід за кримінальним провадженням №173/95/23 (провадження №1-кп/173/85/2023) за обвинуваченням ОСОБА_4 в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Суддею Верхньодніпровського районногосуду Дніпропетровськоїобласті ОСОБА_3 , подано заяву просамовідвід за кримінальним провадженням №173/95/23 (провадження №1-кп/173/85/2023) за обвинуваченням ОСОБА_4 в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України, обґрунтовану тим, що вона не може брати участь у розгляді цього кримінального провадження з тих підстав, що обвинувачений ОСОБА_5 є її родичем, а саме чоловіком її двоюрідної сестри, а тому будь-яке прийняте нею рішення як в процесі розгляду даного кримінального провадження, так і за наслідками його розгляду потенційно ставить під сумнів її об`єктивність та неупередженість.

У судове засідання учасники судового розгляду не з`явилися, про день, час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином.

З`ясувавши зміст заяви про самовідвід та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Пунктом 4 частини 1 статті 75 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості.

Відповідно до вимог ст. 2 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією України і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Статтею 15 Кодексу суддівської етики визначено, що неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді. Вказане випливає з принципу об`єктивності, визначеному у Бангалорських принципах поведінки судді, відповідно до якого об`єктивність судді є необхідною умовою для належного виконання своїх обов`язків.

У відповідності до практики Європейського суду з прав людини, при оцінці безсторонності суду слід розмежовувати суб`єктивний та об`єктивний аспект. Так у справі «Гаусшильдт проти Данії», «Мироненко і Мартиненко проти України» зазначається, що наявність безсторонності, для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції, має визначатися за допомогою суб`єктивного та об`єктивного критеріїв. Щодо суб`єктивної складової даного поняття, то у справі «Гаусшильдт проти Данії» вказано, що потрібні докази фактичної наявності упередженості судді для відсторонення його від справи. Причому суддя вважається безстороннім, якщо тільки не з`являються докази протилежного. Таким чином, існує презумпція неупередженості судді, а якщо з`являються сумніви щодо цього, то для його відводу в ході об`єктивної перевірки має бути встановлена наявність певної особистої заінтересованості судді, певних його прихильностей, уподобань стосовно однієї зі сторін у справі. У кожній окремій справі слід визначити, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про те, що суд не є безстороннім (рішення у справі «Мироненко і Мартиненко проти України»).

У рішенніЄвропейського судуз правлюдини «Білухапроти України»від 09листопада 2006року,«Ветштайн протиШвейцарії» від28жовтня 1998року,зазначено,що важливимпитанням єдовіра,яку судиповинні вселятиу громадськістьу демократичномусуспільстві.Судді зобов`язанівикликати довірув учасниківсудового розгляду,а томубудь-якийсуддя,стосовно якогоє підставидля підозриу недостатнійнеупередженості,повинен братисамовідвід.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_4 є родичем судді ОСОБА_3 , а саме чоловіком її двоюрідної сестри, що ставить під сумнів її об`єктивність та неупередженість при розгляді даного кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що заява судді ОСОБА_3 про самовідвід є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 75, 76, 81 КПК України суд,-

У Х В А Л И В:

Задовольнити заявупро самовідвід судді Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №173/95/23 (провадження №1-кп/173/85/2023) за обвинуваченням ОСОБА_4 в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

В зв`язку з задоволенням заяви про самовідвід кримінальне провадження №173/95/23 (провадження №1-кп/173/85/2023) за обвинуваченням ОСОБА_4 в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України підлягає перерозподілу.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.01.2023
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу108526898
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України

Судовий реєстр по справі —173/95/23

Вирок від 10.10.2023

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 25.01.2023

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 23.01.2023

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні