Ухвала
від 17.01.2023 по справі 183/7556/22
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 183/7556/22

№ 1-кс/183/272/23

17 січня 2023 року м. Новомосковськ

слідчий суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання начальника відділу СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_4 погоджене прокурором у кримінальному провадженні - прокурором відділу Луганської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення обшуку, у кримінальному провадженні, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 30.08.2022 року за №12022130000000208 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИЛА:

до слідчого судді Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшло клопотання начальника відділу СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_4 погоджене прокурором у кримінальному провадженні - прокурором відділу Луганської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку за місцем фактичного знаходження ЛКСП «Лисичанськводоканал» на робочому місці, яке знаходиться на другому поверсі нежитлового приміщення п`ятиповерхового житлового будинку, за адресою: АДРЕСА_1 (право приватної власності на нежитлові приміщення, об`єкту житлової нерухомості належать ТОВ «СЕРВІС СП» (код ЄДРПОУ 37149504), з метою відшукання і вилучення речей та документів щодо фінансово-господарських відносин ЛКСП «Лисичанськводоканал», які в подальшому можуть бути використані, як доказ під час досудового розслідування та в суді.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначила, що слідчим управлінням ГУНП в Луганській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022130000000208 від 30.08.2022 року за фактом розтрати бюджетних коштів службовими особами Лисичанського комунального спеціалізованого підприємства по видобутку, обробці, реалізації води та очищенню стоків «Лисичанськводоканал» Луганської області (далі - ЛКСП «Лисичанськводоканал»), які отримано у період дії в Україні воєнного стану, в якості фінансової підтримки від Лисичанської міської ВЦА, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ЛКСП «Лисичанськводоканал» (код за ЄДРПОУ 03339851) уклали договори з ТОВ «Енсол Україна» на постачання електричної енергії № 04/22 від 31.12.2021 року та з ТОВ «Луганське енергетичне об`єднання» на розподіл електричної енергії №29 від 30.03.2020 року.

На виконання умов зазначених договорів, службові особи ЛКСП «Лисичанськводоканал» в умовах воєнного стану, у період з лютого по травень 2022 року неодноразово звертались на адресу Лисичанської міської військово- цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області (далі Лисичанська міська ВЦА) з проханням виділення бюджетних коштів на фінансову підтримку з метою сплати за спожиту електричну енергію та її розподіл, які на підставі розпоряджень керівника Лисичанської міської ВЦА надавались у витребуваному розмірі.

Так, зокрема у травні 2022 року з місцевого бюджету виділено бюджетні кошти на фінансову підтримку ЛКСП «Лисичанськводоканал», на підставі розпоряджень:

-№ 309 від 06.05.2022 року у розмірі 8 788 656 грн., з яких 2 200 196 грн. службові особи ЛКСП «Лисичанськводоканал» перерахували на адресу ТОВ «Луганське енергетичне об`єднання» за розподіл електричної енергії у квітні 2022 року та 6 588 460 грн. перерахували на адресу ТОВ «Енсол Україна» за спожиту електричну енергію у квітні 2022 року;

-№ 322 від 26.05.2022 року у розмірі 15 296 647 грн., з яких 1 471 088 грн. службові особи ЛКСП «Лисичанськводоканал» перерахували на адресу ТОВ «Луганське енергетичне об`єднання» за розподіл електричної енергії у травні 2022 року та 3 825 559 грн. на адресу ТОВ «Енсол Україна», як оплату за спожиту електричну енергію у травні 2022 року.

Також, під час досудового розслідування встановлено, що з 12.04.2022 року внаслідок проведення активних бойових дій на території Сєвєродонецького району Луганської області у місті Лисичанську були пошкоджені об`єкти електропостачання, тим самим були знеструмлені насосні стації ЛКСП «Лисичанськводоканал», які здійснюють водопостачання та водовідведення південної частини міста Лисичанська, а з 08.05.2022 року через пошкодження обладнання електричної мережі повністю знеструмлена підконтрольна Україні Луганська область.

Таким чином, з зазначеного періоду часу, електрична енергія не розподілялась та не постачалась на об`єкти ЛКСП «Лисичанськводоканал», однак службові особи підприємства достовірно володіючи цією інформацією, зловживаючи своїм службовим становищем, у період квітня - червня 2022 року продовжували безпідставно перераховувати бюджетні кошти на користь ТОВ «Енсол Україна» за спожиту електричну енергію та на користь ТОВ «Луганське енергетичне об`єднання» за її розподіл.

На думку слідчої є достатні підстави вважати, що службові особи ЛКСП «Лисичанськводоканал», зловживаючи своїм службовим становищем, в умовах дії воєнного стану, діючи за попередньою змовою з невстановленими особами, здійснюючі безпідставне перерахування бюджетних коштів за розподіл електричної енергії на адресу ТОВ «Луганське енергетичне об`єднання» у період квітня - червня 2022 року та на адресу ТОВ «Енсол Україна» за постачання електричної енергії, а також у період квітня - серпня 2022 року безпідставно нараховуючи завищені суми бюджетних коштів на виплату заробітної плати, здійснили розтрату бюджетних коштів.

Під час досудового розслідування встановлено, що ЛКСП -"Лисичанськводоканал» у зв`язку з окупацією Луганської області, у теперішній час перебуває у місті Дніпро, робоче місце керівництва підприємства, знаходиться на другому поверсі будівлі, яку орендує Лисичанська міська військова адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області, за адресою: АДРЕСА_1, де знаходяться документи щодо фінансово-господарської діяльності ЛКСП «Лисичанськводоканал», за період 2022 року.

Відповідно до інформаційної довідки № 316257335 від 29.11.2022 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав, право власності на нежитлові приміщення у п`ятиповерховому житловому будинку, за адресою: АДРЕСА_1, зареєстровано за ТОВ «СЕРВІС СП» (код за ЄДРПОУ 37149504), реєстраційний № 108395012101 від 24.01.2019 року (Реєстр прав власності на нерухоме майно).

Таким чином, на думку слідчої наявні обґрунтовані підстави вважати, що за місцем знаходження ЛКСП «Лисичанськводоканал», на робочому місці, яке знаходиться у нежитловому приміщенні, на другому поверсі п`ятиповерхового житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1, зберігаються бухгалтерські та фінансово-господарські документи, чорнові записи, як у паперовому так і у електронному вигляді, які містять в собі відомості щодо фінансово-господарських відносин ЛКСП «Лисичанськводоканал», із:

-Лисичанською міською ВЦА, УЖКГ Лисичанської міської ВЦА щодо надання фінансової допомоги;

-ТОВ «Луганське енергетичне об`єднання» щодо розподілу електричної енергії та ТОВ «Енсол Україна» щодо постачання електричної енергії, за період з листопада 2021 року по жовтень 2022 року, а саме:

-розпорядження керівника Лисичанської міської ВЦА;

-листи ЛКСП «Лисичанськводоканал», бюджетні запити, які стали підставою для надання фінансової допомоги з додатками до них: рахунками, актами передачі-прийняття наданих послуг, угоди;

-розподіли виділених бюджетних асигнувань розпорядника бюджетних коштів УЖКГ Лисичанської міської ВЦА;

-договори, угоди, накладні, податкові накладні, рахунки, платіжні доручення, акти приймання-передачі наданих послуг, акти звірок та листування з питань: надання фінансової допомоги, постачання та розподілу електричної енергії;

-чорнові записи та інші матеріальні носії інформації з рукописними і друкованими написами, інформацією в електронному вигляді, у тому числі накопичувачі на магнітних дисках, флеш-накопичувачі, оптичні диски, а також комп`ютери, телефонні апарати й інші технічні засоби комунікації, в яких міститься інформація стосовно договірних відносин з зазначеними вище суб`єктами господарювання, перерахунку грошових коштів їм.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 зазначене клопотання начальника СВ підтримав та просив задовольнити його, вважаючи наявними підстави, передбачені кримінальним процесуальним законом.

Дослідивши клопотання та надані письмові докази, заслухавши учасників судового розгляду, слідчий суддя прийшов до таких висновків.

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Частиною 1 статті 234 КПК України визначено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У відповідності до вимог ч.5 ст. 234 КПК України слідчим доведено факт вчинення кримінального правопорушення, оскільки з витягу з ЄРДР від 30 серпня 2022 року слідчим суддею встановлено, що посадові особи Лисичанського комунального спеціалізованого підприємства по видобутку, обробці, реалізації води та очищенню стоків «Лисичанськводоканал» в умовах воєнного стану, діючи за попередньою змовою з невстановленими особами, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом необґрунтованого завищення нарахування заробітної плати працівниками ЛКСП «Лисичанськводоканал» у період з січня 2022 року по червень 2022 року здійснили розтрату бюджетних коштів, які надано підприємству в якості фінансової підтримки Лисичанською міською військово-цивільної адміністрації, та у цей же період часу здійснили безпідставну виплату бюджетних коштів на користь ТОВ «ЛЕО» за розподіл електричної енергії та ТОВ "Енсол" за спожиту електричну енергію. Правова кваліфікація кримінального правопорушення визначена слідчим, як ч. 4 ст. 191 КК України.

Судом досліджено інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна власниками об`єкта нерухомого майна, відповідно до якої нежитлове приміщення у п`ятиповерховому житловому будинку, за адресою: АДРЕСА_1, зареєстровано за ТОВ «СЕРВІС СП» (код за ЄДРПОУ 37149504), реєстраційний № 108395012101 від 24.01.2019 року (Реєстр прав власності на нерухоме майно).

Слідчий суддя вважає, що речі та документи, які планує відшукати слідчий мають значення для досудового розслідування та, виходячи з короткого викладу обставин, правової кваліфікації, наведеної слідчим в клопотанні - відомості, які містяться у відшукуваних речах можуть бути доказами під час судового розгляду.

Таким чином, аналізуючи докази, надані слідчим та наведені в даній ухвалі, у своїй сукупності з відомостями, наведеними слідчим в клопотанні щодо короткого викладу обставин кримінального правопорушення, підстав обшуку, того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, суду доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Крім того, начальник відділу СУ ГУНП в Луганській області в своєму клопотанні, так і слідчий ОСОБА_6 в судовому засіданні довели необхідність проведення обшуку, який має суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, а тому надане суду клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 110, 159, 160, 163, 164, 166 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И Л А:

клопотання начальника відділу СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_4 погоджене прокурором у кримінальному провадженні - прокурором відділу Луганської обласної прокуратури ОСОБА_5 про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим СУ ГУНП в Луганській області: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_3 , ОСОБА_17 та начальнику відділу СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_4 на проведення обшуку за місцем фактичного знаходження ЛКСП «Лисичанськводоканал» на робочому місці, яке знаходиться на другому поверсі нежитлового приміщення п`ятиповерхового житлового будинку, за адресою: АДРЕСА_1 (право приватної власності на нежитлові приміщення, об`єкту житлової нерухомості належать ТОВ «СЕРВІС СП» (код ЄДРПОУ 37149504), з метою відшукання і вилучення речей та документів щодо фінансово-господарських відносин ЛКСП «Лисичанськводоканал», із:

-Лисичанською міською ВЦА, УЖКГ Лисичанської міської ВЦА щодо надання фінансової допомоги;

-ТОВ «Луганське енергетичне об`єднання» щодо розподілу електричної енергії та ТОВ «Енсол Україна» щодо постачання електричної енергії,

за період з листопада 2021 року по жовтень 2022 року, а саме:

-розпоряджень керівника Лисичанської міської ВЦА;

-листів ЛКСП «Лисичанськводоканал», бюджетних запитів, які стали підставою для надання фінансової допомоги з додатками до них: рахунками, актами передачі-прийняття наданих послуг, угоди;

-розподілів виділених бюджетних асигнувань розпорядника бюджетних коштів УЖКГ Лисичанської міської ВЦА;

-договорів, угод, накладних, податкових накладних, рахунків, платіжних а вручень, актів приймання-передачі, актів звірок та листування з питань надання фінансової допомоги, постачання та розподілу електричної енергії;

-чорнових записів та інших матеріальних носіїв інформації з рукописними і друкованими написами, інформацією в електронному вигляді, у тому числі накопичувачі на магнітних дисках, флеш-накопичувачі, оптичні тиски, а також комп`ютери, телефонні апарати й інші технічні засоби комунікації, в яких міститься інформація стосовно договірних відносин з зазначеними вище суб`єктами господарювання, перерахунку грошових коштів їм.

Ухвала діє по 16.02.2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу108527561
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —183/7556/22

Ухвала від 09.03.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Ігнатьєв Д. П.

Ухвала від 16.02.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болкарьова О. В.

Ухвала від 16.02.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болкарьова О. В.

Ухвала від 24.01.2023

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Білик І. А.

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болкарьова О. В.

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болкарьова О. В.

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болкарьова О. В.

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болкарьова О. В.

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болкарьова О. В.

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болкарьова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні