Ухвала
від 23.01.2023 по справі 554/237/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 23.01.2023Справа № 554/237/23 Провадження № 2-о/554/100/2023

У Х В А Л А

23 січня 2023 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого - судді Савченко Л.І.

присяжних- Рустамової В.Г., Заіки В.М.

при секретарі - Грай К.В.

за участю заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтава цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, ОСОБА_2 , Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2», про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,-

в с т а н о в и в :

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, ОСОБА_2 , Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2», про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

У заяві ОСОБА_1 просила визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та встановити над нею опіку, визнавши її опікуном.

В судовомузасіданні заявник ОСОБА_1 заявила клопотанняпро призначенняпо справісудово-психіатричноїекспертизи длявизначення психічногостану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,та здатностіусвідомлювати неюзначення своїхдій ікерувати ними,проведення якоїдоручити експертамКП «Обласнийзаклад знадання психіатричноїдопомоги Полтавськоїобласної ради»(м.Полтава,вул.Медична,1). Також прохалазабезпечити проведеннясудово-психіатричноїекспертизи замісцем проживання ОСОБА_2 .

Від представника заінтересованої особи Комунального підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 Полтавської міської ради» Департаменту охорони здоров`я Полтавської міської ради Гордійчук І.Ю. до суду надійшла заява про розгляд справи без участі їхнього представника, при винесенні рішення покладаються на розсуд суду (а.с.20).

Від представника заінтересованої особи Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради Киктенко А. до суду надійшла заява про розгляд справи без її участі, при прийнятті рішення покладається на розсуд суду (а.с.23).

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є племінницею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З копії консультаційного висновку експерта виданого 06 січня 2022 року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на атеросклеротичну деменцію з фрагментальними порушеннями сприйняття .

Відповідно дост. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідност. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Частиною 1ст. 298 ЦПК Українипередбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до абз. 3 ч. 1ст. 299 ЦПК Українидля визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Враховуючи, що в матеріалах справи наявні дані про психічне захворювання ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може вона внаслідок цього захворювання усвідомлювати значення своїх дії та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити по справі комплексну судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що для проведення по справі судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 необхідна медична документація щодо стану здоров`я ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне зобов`язати ОСОБА_1 надати медичну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 до медичного закладу для проведення судової психіатричної експертизи.

Керуючись ст.ст.76, 103, 105,252,298, 299 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, ОСОБА_2 , Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2», про визнання особи недієздатною та встановлення опіки судово-психіатричну експертизу.

На вирішення екпертизи поставити наступні питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 на будь-яке психічне захворювання?

2) Чи є захворювання ОСОБА_2 хронічним і стійким?

3) Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

4) Чи може ОСОБА_2 з`явитись у судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Полтавської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (м.Полтава, вул. Медична,1).

В разі неможливості ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я прибути для проходження судово-медичної експертизи до Полтавської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (м.Полтава, вул. Медична,1), забезпечити її проведення за місцем проживання хворої.

Зобов`язати ОСОБА_1 надати медичну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 до Полтавської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (м.Полтава, вул. Медична,1) для проведення судової психіатричної експертизи.

Направити для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 554/237/23 та медичну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Витрати запроведення експертизивіднести нарахунок держави.

Зупинити провадження по справі на час проведення експертизи.

Ухвала підлягає оскарженню в частині зупинення провадження по справі в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м.Полтави протягом 15 днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повної ухвали суду.

Суддя Л.І.Савченко

присяжні В.Г.Рустамова

В.М.Заіка

Дата ухвалення рішення23.01.2023
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу108530504
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —554/237/23

Рішення від 15.06.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні