Рішення
від 15.06.2023 по справі 554/237/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 15.06.2023Справа № 554/237/23 Провадження № 2-о/554/100/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І МЕ НЕ М УК РА ЇН И

15червня 2023 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого - судді Савченко Л.І.

присяжних - Бойко Л.П., Жушман Ю.О.,

при секретарі - Грай К.В.

за участю заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтава цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, ОСОБА_3 , Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2», про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,-

в с т а н о в и в :

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, ОСОБА_3 , Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2», про визнання недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Н-Павлівка Межівського району Дніпропетровської області, проживаючої за адресою АДРЕСА_1 та встановлення опіки.

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 06 січня 2023 року відкрите провадження по справі.

Ухвалою суду від 23 січня 2023 року по справі призначено судово-психіатричну експертизу, зупинено провадження по справі.

03 березня 2023 року до Октябрського районного суду м. Полтави надійшло подання з Управління соціального захисту населення Виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, у якому просили призначити ОСОБА_1 , яка проживає за адресою АДРЕСА_1 опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.32).

23 травня 2023 року до Октябрського районного суду м. Полтави Полтавської філії судово-психіатричних експертиз Державної Установи «Інститут психіатрії, судово-психіатичної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» надійшов висновок за результатами проведення судово психіатричної експертизи № 198 від 09.05.2023 р. ОСОБА_3 (а.с.67-80).

24 травня 2023 року ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави поновлено провадження по справі.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заяву підтримала, просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Управління соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Полтаві ради Киктенко А.В. у судовому засідання проти задоволення заяви не заперечувала.

Представник заінтересованої особи КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 Полтавської міської ради» Департаменту охорони здоров`я Полтавської міської ради Гордійчук І. надіслала до суду заяву, у якій прохала розглядати справу без участі їх представника , при винесенні рішення покладалась на розсуд суду (а.с.84).

Судом вирішено за можливе розглядати справу за відсутності ОСОБА_3 , враховуючи фактичну неможливість з`явитися її у судове засідання за станом здоров`я.

Заслухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є падчеркою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та проживає разом з нею за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується Витягом з реєстру територіальної громади від 26.01.2023 р. (а.с.36) та Довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 25.04.2022 р. № 1603-5001322401 виданої на ім`я ОСОБА_3 (а.с.42)

23 травня 2023 року до Октябрського районного суду м. Полтави з Полтавської філії судово-психіатричних експертиз Державної Установи «Інститут психіатрії, судово-психіатичної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» надійшов Висновок судово-психіатричного експерта № 198 від 09.05.2023 р., згідно якого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу у вигляді судинної деменції. Ступінь деменції ОСОБА_3 є таким, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с.67-70).

Відповідно до ст.30ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Відповідно до ст.39ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Враховуючи, що ОСОБА_3 виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу у вигляді судинної деменції, ступінь деменції ОСОБА_4 є таким, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, вимоги про визнання ОСОБА_3 недієздатною суд вважає обґрунтованими.

03 березня 2023 року до Октябрського районного суду м. Полтави надійшло подання з Управління соціального захисту населення Виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, у якому просили призначити ОСОБА_1 , яка проживає за адресою АДРЕСА_1 , опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.32).

Згідно до ч. 1 ст.60ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою, у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннямистатті 63 ЦК Українизакріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно заяви ОСОБА_1 прохала призначити її опікуном над ОСОБА_3 , яка являється їй мачухою.

Згідно з ч. 1ст. 300ЦПК України суд вирішує питання щодо призначення над недієздатною особою піклувальника або опікуна не інакше, як за поданням органа опіки та піклування.

Відповідно до ч.ч. 5-9 ст.300ЦПК України рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до подання Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради визнано за доцільне призначити опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її падчерку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за її згодою.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що вимоги заявника підлягають задоволенню.

Відповідно до положень ч.2 ст. 299, ч.6ст. 141 ЦПК Українисудові витрати компенсуються за рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 141,258,259,263,265,293,294,299,300 ЦПКУкраїни ст..ст. 30,39,60,63 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, ОСОБА_3 , Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2», про визнання особи недієздатною та встановлення опіки задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною.

Встановити опікунад недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначивши над нею опікуном її падчерку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Витрати по справі віднести за рахунок держави.

Встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_3 недієздатною на два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення надіслати до Органу опіки та піклування виконкому Шевченківської районної у м. Полтаві ради, Відділу ведення ДРВ виконавчого комітету Шевченківської районної у м.Полтаві ради.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358цього Кодексу.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 .

Заінтересована особа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Полтавської міської ради, місце знаходження 36021, м. Полтава, вул. Івана Мавепи, 36, код ЄДРПОУ 38503179.

Заінтересована особа Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, місце знаходження: 36040, м. Полтава, вул. Івана Мазепи, 30, код ЄДРПОУ 03195317.

Суддя Л.І.Савченко

Присяжні Л.П.Бойко

Ю.О. Жушман

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111558007
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —554/237/23

Рішення від 15.06.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні