Ухвала
від 18.01.2023 по справі 405/2216/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/2216/21

Провадження № 2/405/320/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 січня 2023 року Ленінський районний суд м. Кіровограда у складі:

головуючого-судді - Іванової Л.А.

при секретарі - Дризі Є.В.,

за участю представника відповідача Новоукраїнської районної ради - Руденка В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кропивницький

цивільну справу №405/2216/21 за позовом ОСОБА_1 до комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», Новоукраїнської районної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: відділ освіти, культури, молоді та спорту Новоукраїнської районної державної адміністрації про стягнення заборгованості із заробітної плати, середньої заробітної плати за час затримки при звільненні та моральної шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Ленінського районного суду м. Кіровограда з позовом до відповідачів, в якому (позові), з урахуванням заяви про уточнення до позовної заяви, поданої 17.01.2022 року за вх. №1133 просить стягнути з комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», код ЄДРПОУ 37341980 на її (позивача) користь 26 981 грн. 08 коп., як не виплачену заробітну плату за січень 2021 року, лютий 2021 року, березень 2021 року, вихідної допомоги при звільненні та грошової компенсації за невикористану відпустку. Зобов`язати Новоукраїнську районну раду, код ЄДРПОУ 24711384 забезпечити нарахування та виплату цих коштів, як єдиного правонаступника та засновника КУ «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області»;

стягнути з комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», код ЄДРПОУ 37341980 розрахунку при звільненні по день фактичного розрахунку, з відрахуванням всіх обов`язкових платежів, передбачених законом. Зобов`язати Новоукраїнську районну раду, код ЄДРПОУ 24711384 забезпечити нарахування та виплату цих коштів, як єдиного правонаступника та засновника КУ «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області»;

стягнути з комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», код ЄДРПОУ 37341980 на її (позивача) користь 20 000 грн. моральної шкоди, заподіяної порушенням законних прав згідно статті 237-1 Кодексу законів про працю України. Зобов`язати Новоукраїнську районну раду, код ЄДРПОУ 24711384 забезпечити нарахування та виплату цих коштів, як єдиного правонаступника та засновника КУ «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області».

Ухвалою Ленінського районного суду м. Кіровограда від 29 червня 2021 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження. Призначено судове засідання з повідомленням (викликом) учасників справи.

Судом також встановлено, що позивачем ОСОБА_1 на обґрунтування позовних вимог в позовній заяві вказано про те, що 16.06.2015 року її було призначено на посаду керівника гуртка Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області. Рішенням Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області від 18.12.2020 року № 44 припинено шляхом ліквідації зазначену юридичну особу та створено ліквідаційну комісію. Наказом директора «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» від 26.02.2021 року № 6-к її (позивача) було звільнено за п.1 ст.40 КЗпП України з зазначеної посади та доручено головному бухгалтеру централізованої бухгалтерії Відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоукраїнської районної державної адміністрації виплатити їй (позивачу) заборгованість по заробітній платі за період з 01.01.2021 року по 01.03.2021 року включно, компенсацію за 21 день щорічної основної відпустки за відпрацьований період з 01.09.2020 року по 01.03.2021 року та вихідну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку. Вказала, що при звільнені розрахунку з нею проведено не було, внаслідок чого утворилася заборгованість із заробітної плати, вихідної допомоги при звільненні та грошової компенсації за невикористану відпустку, при цьому, вона зверталась до відповідачів «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» та Новоукраїнської районної ради із заявами про надання їй офіційного підтвердження розміру заборгованої заробітної плати, однак їй було відмовлено, на підставі чого розрахунок заборгованості нею було виконано особисто на підставі відомостей про її заробітну плату, згідно виписки по банківському картковому рахунку.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, судом повідомлялася про дату, час і місце судового засідання шляхом направлення судової повістки з рекомендованим повідомленням на адресу, зазначену позивачем в позовній заяві, при цьому, позивачем подана заява, зареєстрована судом 29.03.2021 року про розгляд справи без її участі.

Крім того, з відзиву на позовну заяву, поданого відповідачем Новоукраїнською районною радою, та зареєстрованого судом 04.01.2022 року за вх. № 5 судом також встановлено, що п.2 розпорядження голови Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області від 31.12.2020 року № 298-р «Про припинення юридичної особи публічного права відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації у зв`язку з реорганізацією шляхом приєднання до Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області» вказано: «2. Встановити, що Новоукраїнська районна державна адміністрація Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 04055110) є правонаступником майна, майнових прав та обов`язків реорганізованого шляхом приєднання відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 02144074). Тим самим., Новоукраїнська районна державна адміністрація Кіровоградської області в результаті реорганізації відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 02144074) стала правонаступником його зобов`язань щодо нарахування та виплати заробітної плати і розрахункових «Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості» Маловисківської районної ради Кіровоградської області.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 ЦПК України збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Частиною 7 ст. 81 ЦПК України передбачено, що суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Поряд з цим, приписами положень діючого ЦПК України визначено, що під час розгляду цивільних справ суд зобов`язаний сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

З огляду на зазначене, та враховуючи, що в матеріалах справи відсутні відомості про офіційні доходи позивача, а так само відсутня інформація щодо розміру заборгованості по заробітній платі позивача ОСОБА_1 за період з 01 січня 2021 року по 01 березня, 2021 року, тобто за січень, 2021 року, лютий, 2021 року, та розмір компенсації за 21 (двадцять один) день щорічної основної відпустки за відпрацьований період з 01 вересня 2020 року по 01 березня 2021 року, розмір вихідної допомоги у розмірі середньомісячного заробітку, з метою прийняття по справі законного, справедливого та обґрунтованого рішення, є необхідним витребувати у Новоукраїнської районної військової адміністрації зазначену вище інформацію.

Відповідно до ч.6 ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Керуючись ст. ст. 84, 258-260 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Витребувати у Новоукраїнської районної військової адміністрації (Кіровоградська область, Новоукраїнський район, м. Новоукраїнка, вул. Соборна, 59, e-mail адреса: inbox1@nu.kr-admin.gov.ua) інформацію щодо розміру заборгованості по заробітній платі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , за період з 01 січня 2021 року по 01 березня 2021 року; щодо розміру компенсації за 21 (двадцять один) день щорічної основної відпустки за відпрацьований період з 01 вересня 2020 року по 01 березня 2021 року та щодо розміру вихідної допомоги у розмірі середньомісячного заробітку.

Зазначену інформацію необхідно надати в строк до 20 лютого 2023 року на адресу Ленінського районного суду міста Кіровограда: вул. Велика Перспективна, 40, м. Кропивницький, 25006, та продублювати відповідь (сканована копія) на електронну адресу суду inbox@ln.kr.court.gov.ua.

Відповідно до ч.7 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити Новоукраїнській районній військовійадміністрації положення ч. 8 ст. 84 ЦПК України, за якими у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Лілія Андріївна Іванова

Дата ухвалення рішення18.01.2023
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу108555065
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості із заробітної плати, середньої заробітної плати за час затримки при звільненні та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —405/2216/21

Рішення від 01.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні