Ухвала
від 23.01.2023 по справі 480/3506/22
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

23 січня 2023 року Суми Справа № 480/3506/22

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

судді - Сидорука А.І.,

за участю секретаря судового засідання - Гонтаренко І.І.,

розглянув справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна виробничо-комерційна компанія "Федорченко"

до Державної інспекції архітектури та містобудування України

про визнання протиправними та скасування припису, постанови.

За участю представників сторін:

від позивача - Галімон Н.А.;

від відповідача - Бєлкіна Н.В. (в режимі відеоконференці).

Суть питання, з якого постановляється ухвала суду. Мотиви, з яких суд дійшов вказаного вище висновку.

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд визнати протиправними та скасувати припис відповідача від 08.02.2022 про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил та постанову відповідача № 1 від 22.02.2022 про накладення на позивача штрафу за порушення у сфері містобудівної діяльності.

18.10.2022 судом було постановлено ухвалу про зупинення провадження у справі, у зв`язку з призначенням судової будівельно-технічної експертизи.

12.12.2022 до суду надійшло клопотання експерта про залучення лабораторії до проведення експертизи та надання додаткових документів, необхідних для проведення судової будівельно-технічної експертизи № 3987. Для вирішення клопотання суд витребував у експерта матеріали справи.

23.12.2022 судом було постановлено ухвалу про поновлення провадження у справі та зобов`язано судового експерта надати письмові пояснення стосовно необхідності залучення до проведення експертизи лабораторії і зазначити конкретну лабораторію (назву та адресу), а також зазначити у якості якого статусу необхідно залучити вказану особу (експертна установа, спеціаліст, тощо).

05.01.2023 розгляд справи відкладено на 23.01.2023, повторно зобов`язано судового експерта надати письмові пояснення.

В судовому засіданні представник позивача зазначив, що заперечує проти клопотання про залучення лабораторії, а представник відповідача зазначив, що у вирішення цього питання покладається на розсуд суду.

Стосовно клопотання експерта, то суд зазначає наступне.

По-перше, щодо оплати за проведення експертизи, то в матеріалах справи містяться докази такої оплати відповідачем ( а.с. 51, том 2).

По-друге, щодо залучення лабораторії у якості спеціаліста, то питання, які ставились перед експертом, з урахуванням предмета доказування по даній справі, зокрема, як вбачається з питань 1 та 3, зазначених в ухвалі суду від 18.10.2022, є саме розмір деформаційного шва, а не ступінь горючості теплоізоляційних матеріалів, якими він був заповнений. Вказана обставина не входить в предмет доказування по даній справі.

Крім того, експерт не зазначає, яку саме лабораторію в якості спеціаліста необхідно залучити до участі у справі.

Отже, залучення лабораторії у якості спеціаліста не є необхідним, оскільки питання ступеню горючості теплоізолізаційного матеріалу, який використовувався відповідачем при будівництві, не ставилось експерту та не входить в предмет доказування по даній справі. Таке залучення може призвести до більш тривалого терміну експертизи та необгрунтованих витрат сторін.

По-третє, позивачем були надані документи, які витребовувались експертом. Такі документи з матеріалами справи будуть направлені на адресу експертної установи.

По-четверте, позивач усно зазначив про надання безперешкодного доступу до об`єкту та сприянню експерту в проведенні експертизи.

Враховуючи вищевикладене, суд частково задовольняє клопотання експерта, та відмовляє в частині залученні до участі у справі лабораторії у якості спеціаліста.

Приписом п. 4 ч. 2 ст. 236 КАС України встановлено, що суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи - до одержання її результатів.

Оскільки судом матеріали судової справи з додатковими документами направляються до експертної установи, провадження у справі підлягає зупиненню.

Керуючись ст. ст. 236, 248, 256, 295 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

1. Клопотання судового експерта про залучення лабораторії та надання додаткових документів, необхідних для проведення судової будівельно-технічної експертизи № 3987 по справі № 480/3506/22 - задовольнити частково.

2. В залученні лабораторії для відбору зразків теплоізоляційного матеріалу, яким заповнений деформаційний шов, з метою встановлення ступеню горючості даного матеріалу - відмовити.

3. Повідомити судовому експерту, що докази сплати за проведення експертизи містяться в матеріалах даної справи (а.с. 51, том 2).

4. Зупинити провадження в адміністративній справі.

5. Матеріали справи та витребувані експертом матеріали, які були надані позивачем, направити на адресу експертної установи.

6. Звернути увагу позивача про необхідність забезпечення прибуття, безперешкодний доступ до об`єкту дослідження, належні умови праці експертів, попередньо погодивши дату та час обстеження за телефоном експертної установи (0542) 701-928.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали підписано суддею 24.01.2023

Суддя А.І. Сидорук

Дата ухвалення рішення23.01.2023
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу108562220
СудочинствоАдміністративне
Сутьзалучення лабораторії, а представник відповідача зазначив, що у вирішення цього питання покладається на розсуд суду. Стосовно клопотання експерта, то

Судовий реєстр по справі —480/3506/22

Рішення від 23.01.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Рішення від 23.01.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 01.12.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 23.01.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 23.01.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 05.01.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 23.12.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 18.10.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 18.10.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 22.09.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні