Ухвала
від 24.01.2023 по справі 199/7490/22
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/7490/22

(2/199/493/23)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.01.2023 року Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська

у складі головуючого судді Авраменка А.М.,

при секретарі судового засіданні Хамула А.С.,

за участю: позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Дніпро в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , треті особи Комунального підприємства «Жилсервіс-5» Дніпровської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «Екологія-Д», про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська перебуває вищевказана цивільна справа, яка була призначена у підготовче засідання останній раз на 24 січня 2023 року, до початку якого представником позивача подано суду клопотання про витребування доказів з ТОВ «Екологія-Д», як управляючої компанії до червня 2022 року будинку АДРЕСА_1 , а саме: інформації про обстеження, проведений та запланований ремонт фасаду вказаного будинку, а також інформації щодо звернення відповідача, як власника квартири АДРЕСА_2 у зазначеному будинку, з приводу обстеження та ремонту балкону згаданої квартири. Необхідність витребування доказів зумовлена потребою у доведенні вини відповідача у незабезпеченні належного стану балкону її квартири, обвалом якого завдано матеріальної та моральної шкоди позивачу внаслідок пошкодження її майна.

В підготовчому засіданні представником позивача її клопотання підтримано в повному обсязі.

Позивач клопотання свого представник в підготовчому засіданні також підтримала.

Представник відповідача в підготовчому засіданні проти задоволення клопотання представника позивача не заперечувала.

Треті особи в підготовче засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

За таких обставин суд вважає за можливе у відповідності до ст.ст.197, 198, 223 ЦПК України провести підготовче засідання задля вирішення означеного клопотання про витребування доказів за наведеної явки учасників справи.

Вислухавши представника позивача, позивача та представника відповідача, а також ознайомившись із матеріалами клопотання та справи, суд приходить до наступного висновку.

Так, в провадженні Амур-Нижньодніпровського районного суду м.Дніпропетровська перебуває цивільна справа №199/7490/22 (провадження №2/199/493/23) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , треті особи КП «Жилсервіс-5» ДМР, ТОВ «Екологія-Д», про відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Предметом спору у справі є стягнення з відповідача шкоди, завданої позивачу внаслідок падіння балкону належної відповідачу квартири на майно позивача та пошкодження його. Позовні вимоги, окрім іншого, мотивовані тим, що саме на відповідача законом покладено обов`язок із забезпечення належного стану свого майна, а отже і цивільну відповідальність з відшкодування шкоди, завданої пошкодженням майна іншої особи внаслідок неналежного виконання відповідачем свого обв`язку власника майна.

Відповідно до наявних матеріалів цивільної справи та пояснень учасників справи в підготовчому засіданні вбачається, що управляючою компанією будинку АДРЕСА_1 до червня 2022 року було ТОВ «Екологія-Д», як суб`єкт надання послуг з утримання будинку, а тому саме у вказаного товариства сторона позивача і просить витребувані запитувану інформацію як доказ по справі. При цьому самостійне звернення сторони позивача в позасудовому порядку до ТОВ «Екологія-Д» із запитом про витребування тих же доказів виявилось безрезультатним.

За змістом ст.ст.76, 81, 95 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Одним із засобів встановлення таких даних є письмові докази (документи (крім електронних), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору). Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Нормою ст.84 ч.ч.1, 3 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у ст.83 ч.ч.2, 3 ЦПК України (позивачем або особою, якій надано право звертатись до суду в інтересах інших осіб, разом з поданням позовної заяви; відповідачем, третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи). Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Відповідно до ст.197 ч.2 п.7 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання.

Згідно ст.84 ч.ч.6-10 ЦПК України будь-якаособа,у якоїзнаходиться доказ,повинна видатийого навимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази. У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, також залишити позовну заяву без розгляду.

Таким чином, підсумовуючи вищевикладене, приймаючи до уваги, що клопотання представника позивача про витребування доказів відповідає вимогам ст.84 ЦПК України, подано із дотриманням визначеного законом процесуального строку, є обґрунтованим, оскільки затребувані відомості/документи з огляду на мотивування позовних вимог, а також на предмет та характер спору, є необхідними для подальшого повного, всебічного з`ясування обставин спірних правовідносин сторін, а відтак і для розгляду цивільної справи по суті, а також враховуючи наявність у сторони позивача складнощів із самостійного отримання таких відомостей/доказів, які знаходяться у ТОВ «Екологія-Д», суд приходить до висновку про необхідність задоволення відповідного клопотання представника позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.76, 81, 83, 84, 95, 120, 144, 146, 148, 197, 198, 223, 247, 258-261, 263, 351-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про витребування доказів задовольнити.

Витребувати з Товариства з обмеженою відповідальністю «Екологія-Д» (ЄДРПОУ 42353652; адреса місцезнаходження: 49000, м. Дніпро, вул. Павла Чубинського, 2-А) в письмовій формі інформацію щодо:

- фактично проведеного та запланованого для проведення ремонту (період проведення, обсяги виконаних робіт тощо) фасаду будинку АДРЕСА_1 , в тому числі балкону квартири АДРЕСА_2 у вказаному будинку;

- дати та результатів фактично проведеного обстеження фасаду будинку АДРЕСА_1 , в тому числі балкону квартири АДРЕСА_2 у вказаному будинку, на предмет необхідності проведення його ремонту;

- дати та результатів звернення ОСОБА_4 та/або її представника з питання необхідності проведення обстеження та ремонту балкону квартири АДРЕСА_3 .

Встановити на підставі ст.120 ЦПК України строк для надання до суду витребуваних доказів завчасно до початку наступного підготовчого засідання у справі.

Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «Екологія-Д», що згідно ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку ст.261 ЦПК України.

Ухвала суду оскарженню окремо від рішення суду не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали складено 24 січня 2023 року.

Суддя А.М. Авраменко

Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу108563105
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —199/7490/22

Постанова від 03.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Рішення від 07.09.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

Рішення від 07.09.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні