Ухвала
від 23.01.2023 по справі 344/16478/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 344/16478/22

Провадження № 11-сс/4808/24/23

Категорія ст. 303 КПК України

Головуючий у 1 інстанції ОСОБА_1

Суддя-доповідач Кукурудз

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2023 року м. Івано-Франківськ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано Франківського апеляційного суду в складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_5 ,

представника скаржника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Івано-Франківську матеріали за апеляційною скаргою представника скаржника адвоката ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 10 січня 2023 року про відмову в задоволенні скарги голови Угринівської сільської ради на бездіяльність щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, -

в с т а н о в и л а :

Вказаною ухвалою слідчого судді від 10 січня 2023 року відмовлено в задоволенні скарги голови Угринівської сільської ради на бездіяльність щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Своє рішення слідчий суддя мотивував тим, що вирішення питання про попередню правову кваліфікацію обставин, які вносяться до ЄРДР, вирішується саме слідчим або прокурором, які вносять відповідні дані до реєстру. Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення зроблена заявником у заяві, не має обов`язкового характеру для слідчого або прокурора. Безпосередньо в змісті скарги вказано, що раніше тривали судові спори щодо речових прав на відповідну ділянку. Отже скаржнику відомо про встановлення порядку розгляду спорів щодо земельних ділянок. Однак скаржник не дотримався його процесуального обов`язку щодо надання відповідних позовів в порядку і формі, що визначені відповідним процесуальним законодавством, а тому скарга задоволенню не підлягає.

Не погодившись із таким рішенням слідчого судді, представник скаржника адвокат ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, із змісту якої вбачається, що він покликається на незаконність ухвали слідчого судді, оскільки його висновки не відповідають фактичним обставинам справи, при цьому не тільки не підтверджуються доказами та відрізняються неприйняттям до уваги доказів вчасного подання скарги на бездіяльність слідчого, але й суперечать диспозиції ст. 304 КПК України і порушують права скаржника в світлі Європейської конвенції з прав людини.

Зазначає, що виходячи із змісту положень п.1 ч.1 ст. 303 КПК України, в даному випадку має місце саме така бездіяльність уповноважених осіб ГУНП в Івано-Франківській області, які жодних відомостей в ЄРДР, згідно заяви в порядку ст. 214 КПК України від 15.11.2022 року не внесли та не розпочали досудове розслідування.

Просить ухвалу слідчого судді скасувати та ухвалити нову, якою поновити строк на оскарження бездіяльності ГУНП в Івано-Франківській області та зобов`язати таку уповноважену особу невідкладно внести згідно заяви Угринівської сільської ради від 15.11.2022 року відомості про вчинення кримінальних правопорушень (злочинів) до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

В судове засідання апеляційного суду прокурор не з`явився, хоча про дату та час розгляду справи був повідомлений належним чином.

Під час апеляційного розгляду представник скаржника адвокат ОСОБА_6 , підтримав подану апеляційну скаргу, просив її задовольнити.

Заслухавши доповідь судді, доводи учасників кримінального провадження, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до ст. 370 КПК України, судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Таких вимог закону при постановленні даної ухвали слідчий суддя в повній мірі не дотримався.

Як вбачається з матеріалів судового провадження сільський голова с. Угринів Угринівської ТГ Івано-Франківського району Івано-Франківської області ОСОБА_7 звернувся до начальника ГУНП в Івано-Франківській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, ознаки скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 366 КК України в якій просив внести відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

В цій заяві зазначено, що в 2022 році без погодження з Угринівською сільською радою та без будь-яких законних підстав 16.09.2021 року Івано-Франківською РДА була здійснена незаконна реєстрація права власності на земельну ділянку загальною площею 3,0529 га, кадастровий номер 2625886801:03:025:2017, яка знаходиться на території Угринівської сільської ради в с. Угринів, вул. Промислова. 23.09.2021 року незаконно проведена реєстрація за ДП «ВП «Західукрзакордоннафтогазбуд» права постійного користування вказаною земельною ділянкою.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Частиною 4 цієї статті Кодексу встановлено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Таким чином, чинні процесуальні норми законодавства не передбачають для слідчого чи прокурора іншої альтернативи, ніж невідкладне внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Враховуючи, що заява сільського голови с. Угринів Угринівської ТГ Івано-Франківського району, Івано-Франківської області містить достатні відомості про вчинення кримінального правопорушення, уповноважена особа зобов`язана була невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання повідомлення внести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати досудове розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР.

При цьому, колегія суддів звертає увагу, що на стадії виконання вимог ч. 1 ст. 214 КПК України, оцінка доказів для доведення події та складу кримінального правопорушення Законом не передбачена.

Слідчий суддя повинен тільки встановити, що заява про правопорушення містить достатні дані для внесення відповідних відомостей до ЄРДР та дозволяє встановити попередню правову кваліфікацію вчиненого правопорушення. При цьому, заявник особисто несе кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про правопорушення, що зобов`язує його посилатись тільки на обставини, які відповідають дійсності.

За таких обставин, апеляційний суд приходить до висновку, що заява, яку адресовано начальнику ГУНП в Івано-Франківській області містить достатні дані, які дозволяють внести відповідні відомості про вчинення кримінальних правопорушень до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З урахуванням викладеного, апеляційний суд вважає, що оскаржувана ухвала слідчого судді постановлена з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, а тому підлягає скасуванню з постановленням нової ухвали апеляційним судом про зобов`язання уповноваженої особи ГУНП в Івано-Франківській області внести до ЄРДР відомості про кримінальні правопорушення за заявою голови Угринівської сільської ради від 15.11.2022 року.

Керуючись вимогами ст.ст. 303, 304, 404, 405, 407, 419, 422 КПК, колегія суддів,-

п о с т а н о в и л а:

Апеляційну скаргу представника скаржника адвоката ОСОБА_6 задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 10 січня 2023 року скасувати та постановити нову ухвалу.

Скаргу голови Угринівської сільської ради ОСОБА_8 задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу ГУНП в Івано-Франківській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення за заявою голови Угринівської сільської ради ОСОБА_8 від 15.11.2022 року.

Ухвала оскраженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий ОСОБА_2

Судді: ОСОБА_3

ОСОБА_4

СудІвано-Франківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.01.2023
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу108572797
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —344/16478/22

Ухвала від 23.01.2023

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Кукурудз Б. І.

Ухвала від 23.01.2023

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Кукурудз Б. І.

Ухвала від 10.01.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бородовський С. О.

Ухвала від 10.01.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бородовський С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні