Ухвала
від 25.01.2023 по справі 480/14382/21
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

25 січня 2023 року Справа № 480/14382/21

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Діски А.Б., розглянувши у спрощеному позовному провадженні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Державної екологічної інспекції у Сумській області до Дочірнього підприємства "Екосервіс" Комунального підприємства Тростянецької міської ради "Тростянецькомунсервіс" про застосування заходів реагування,-

В С Т А Н О В И В:

Державна екологічна інспекція у Сумській області звернулась до Сумського окружного адміністративного суду з позовом до Дочірнього підприємства "Екосервіс" Комунального підприємства Тростянецької міської ради "Тростянецькомунсервіс", в якому просить застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Дочірнього підприємства "Екосервіс" Комунального підприємства Тростянецької міської ради "Тростянецькомунсервіс" у вигляді повного зупинення виконання робіт зі зберігання, оброблення, перероблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів на Полігоні твердих побутових відходів розташованого за адресою: Сумська область, м. Тростянець, вул. Леніна, до моменту повного виконання пунктів 3,4,5,6 припису Державної екологічної інспекції у Сумській області № 229/03 від 03.09.2021.

Ухвалою суду від 30.12.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд ухвалено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

Ухвалою суду від 01.07.2022 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Тростянецьку міську раду.

Ухвалою суду від 22.07.2022 у даній справі призначено судове засідання.

Ухвалою суду від 04.08.2022 було зупинено провадження в адміністративній справі №480/14382/21 до закінчення строку заявленого представниками сторін для примирення, а саме до 31.12.2022.

Ухвалою суду поновлено провадження у справі та призначено судове засідання на 25.01.2023.

23.01.2023 сторонами до суду подано заяву про примирення сторін від 23.01.2023, яку мотивували тим, що ДП "Екосервіс" КП ТМР "Тростянецькомунсервіс" має беззаперечні наміри у 2023 році виконати вимоги пунктів 3,4,5,6 припису Державної екологічної інспекції у Сумській області № 229/03 від 03.09.2021 та усунути виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства після налагодження відповідного фінансування, та тим, що позивач та відповідач прийшли до згоди про необхідність примирення сторін із зазначенням умов примирення.

25.01.2023 представники сторін у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Таким чином, розгляд заяви про примирення сторін здійснюється за відсутності представників сторін.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи, дослідивши умови примирення сторін, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження умов примирення сторін та закриття провадження у справі, виходячи з наступного.

Згідно із частиною п`ятою статті 47 Кодексу адміністративного судочинства України сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії судового процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

За правилами частини шостої статті 47 Кодексу адміністративного судочинства України суд не визнає умов примирення сторін, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

Відповідно до ч. 1 ст. 190 Кодексу адміністративного судочинства України сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов`язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб`єкта владних повноважень.

Умови примирення сторін затверджуються ухвалою суду. Затверджуючи умови примирення сторін, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі (ч. 5 ст. 190 Кодексу адміністративного судочинства України).

Відповідно до ч. 6 ст. 190 Кодексу адміністративного судочинства України, суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні умов примирення і продовжує судовий розгляд, якщо:

1) умови примирення суперечать закону чи порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб або є невиконуваними; або

2) одну зі сторін примирення представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Отже, законодавством встановлено процесуальне право сторін врегулювати спір на будь-якій стадії судового розгляду шляхом примирення та повноваження суду затвердити умови їх примирення, якщо це не суперечить закону та не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Як вбачається із заяви про примирення від 23.01.2023, дану угоду сторони уклали на таких умовах:

1. Дочірнє підприємство «Екосервіс» Комунального підприємства Тростянецької міської ради "Тростянецькомунсервіс" (код ЄДРПОУ 34113653, Сумська область, м.Тростянець, вул. Благовіщенська, б. 30) з урахуванням майбутнього фінансування, зобов`язується провести роботи з будівництва контрольно-дезінфікуючої зони (дизбар`єру) на полігоні твердих побутових відходів, облаштувати огорожу (або насип земляного валу) по периметру полігону твердих побутових відходів та виготовити паспорт на полігон твердих побутових відходів протягом шести місяців з дня затвердження судом умов примирення.

2. 3а умов виконання Дочірнім підприємством «Екосервіс» Комунального підприємства Тростянецької міської ради «Тростянецькомунсервіс» (код ЄДРПОУ 34113653, Сумська область, м. Тростянець, вул. Благовіщенська, б. 30) прийнятих на себе зобов`язань визначених п.1 даної Заяви щодо проведення робіт з будівництва контрольно-дезінфікуючої зони (дизбар`єру) на полігоні твердих побутових відходів, облаштування огорожі (або насипу земляного валу) по периметру полігону твердих побутових відходів, виготовлення паспорту на полігон твердих побутових відходів у встановлений цією заявою строк, Державна екологічна інспекція у Сумській області (код ЄДРПОУ 37970834, м. Суми, вул. Першотравнева, 29) погоджується з тим, що вимоги пунктів 3,4,5,6 припису Державної екологічної інспекції у Сумській області № 229/03 від 03.09.2021 року виконані в повному обсязі та відсутні підстави для застосування до Дочірнього підприємства «Екосервіс» Комунального підприємства Тростянецької міської ради «Тростянецькомунсервіс» (код ЄДРПОУ 34113653, Сумська область, м. Тростянець, вул. Благовіщенська, б. З0) у вигляді повного зупинення виконання робіт зі зберігання, оброблення, перероблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів на Полігоні твердих побутових відходів розташованого за адресою : Сумська область, м. Тростянець, вул. Луніна.

3. Сторони зобов`язуються виконувати умови примирення в порядку і строках визначених даною Заявою про примирення.

4. В разі невиконання сторонами умов примирення визначених даною заявою, до сторін застосовуються заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) в межах заявлених позовних вимог.

Дана заява зі сторони позивача підписана в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Сумській області В. Піюк та зі сторони відповідача - директором ДП «Екосервіс» КП Тростянецької міської ради «Тростянецькомунсервіс».

Враховуючи вищезазначене, приймаючи до уваги, що сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, а умови примирення, визначені позивачем та відповідачем, не суперечать чинному законодавству та не порушують права, свободи або інтереси останніх чи інших осіб, суд вважає за можливе затвердити умови примирення сторін, викладені у поданій заяві від 23.01.2023 (а.с. 161-163).

Згідно п. 3 ч.1 ст. 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі якщо сторони досягли примирення.

Оскільки суд дійшов висновку про затвердження умов примирення, то провадження у справі належить закрити.

Одночасно суд роз`яснює, що відповідно до ч. 3 ст. 191 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення, вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Керуючись ст. ст. 47, 142, 190, 238, 248, 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

Затвердити умови примирення сторін, відповідно до яких:

- Дочірнє підприємство «Екосервіс» Комунального підприємства Тростянецької міської ради "Тростянецькомунсервіс" (код ЄДРПОУ 34113653, Сумська область, м. Тростянець, вул. Благовіщенська, б. 30) з урахуванням майбутнього фінансування, зобов`язується провести роботи з будівництва контрольно-дезінфікуючої зони (дизбар`єру) на полігоні твердих побутових відходів, облаштувати огорожу (або насип земляного валу) по периметру полігону твердих побутових відходів та виготовити паспорт на полігон твердих побутових відходів протягом шести місяців з дня затвердження судом умов примирення.

- 3а умов виконання Дочірнім підприємством «Екосервіс» Комунального підприємства Тростянецької міської ради «Тростянецькомунсервіс» (код ЄДРПОУ 34113653, Сумська область, м. Тростянець, вул. Благовіщенська, б. 30) прийнятих на себе зобов`язань визначених п.1 даної Заяви щодо проведення робіт з будівництва контрольно-дезінфікуючої зони (дизбар`єру) на полігоні твердих побутових відходів, облаштування огорожі (або насипу земляного валу) по периметру полігону твердих побутових відходів, виготовлення паспорту на полігон твердих побутових відходів у встановлений цією заявою строк, Державна екологічна інспекція у Сумській області (код ЄДРПОУ 37970834, м. Суми, вул. Першотравнева, 29) погоджується з тим, що вимоги пунктів 3,4,5,6 припису Державної екологічної інспекції у Сумській області № 229/03 від 03.09.2021 року виконані в повному обсязі та відсутні підстави для застосування до Дочірнього підприємства «Екосервіс» Комунального підприємства Тростянецької міської ради «Тростянецькомунсервіс» (код ЄДРПОУ 34113653, Сумська область, м. Тростянець, вул. Благовіщенська, б. З0) у вигляді повного зупинення виконання робіт зі зберігання, оброблення, перероблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів на Полігоні твердих побутових відходів розташованого за адресою : Сумська область, м. Тростянець, вул. Луніна.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до ч. 3 ст. 191 Кодексу адміністративного судочинства України у разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення, вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Закрити провадження у справі за позовом Державної екологічної інспекції у Сумській області до Дочірнього підприємства "Екосервіс" Комунального підприємства Тростянецької міської ради "Тростянецькомунсервіс" про застосування заходів реагування.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення тексту ухвали.

Суддя А.Б. Діска

Дата ухвалення рішення25.01.2023
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108589754
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування

Судовий реєстр по справі —480/14382/21

Ухвала від 25.01.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.Б. Діска

Ухвала від 11.01.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.Б. Діска

Ухвала від 03.08.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.Б. Діска

Ухвала від 03.08.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.Б. Діска

Ухвала від 01.08.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.Б. Діска

Ухвала від 22.07.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.Б. Діска

Ухвала від 30.06.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.Б. Діска

Ухвала від 30.12.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.Б. Діска

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні