Ухвала
від 18.01.2023 по справі 361/6697/22
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/6697/22

провадження № 2-з/361/9/23

18.01.2023

УКРАЇНА

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

18 січня 2023 року м. Бровари

Суддя Броварського міськрайонного суду Київської області Петришин Н.М. розглянувши заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , яка також діє як законний представник ОСОБА_1 , про забезпечення позову,-

в с т а н о в и в :

У провадженні Броварського міськрайонного суду Київської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «КИЇВСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ ЛІЦЕЙ «СТАДІ ЕКЕДЕМІ АЙ СКУЛ», фізичної особи-підриємця ОСОБА_3 , фізичної особи-підриємця ОСОБА_4 про розірвання договорів та стягнення грошових коштів.

У січні 2023 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про забезпечення позову. В обґрунтування поданої заяви, зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 -Позивач-1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) та ОСОБА_2 (Позивач-2) звернулися до Броварського міськрайонного суду з позовною заявою про розірвання договорів із відповідачами та повернення сплачених грошових коштів та стягнення пені за порушення споживчих договорів та з заявою про забезпечення позову. 09.12.2022 року заява про забезпечення позову розглянула, про що винесена ухвала. Вказана ухвала пред`явлена до виконання приватному виконавцю Фесик Марії Олексіївні. У ході виконавчого провадження з`ясовано, що на вказаному в ухвалі від 09.12.2022 року банківському рахунку ФОП ОСОБА_3 (Відповідач-2) недостатньо коштів, а у ФОП ОСОБА_4 (Відповідача -3) відсутні грошові кошти.

Позивачі вважають, що наявні підстави для забезпечення зазначеного позову шляхом накладення арешту на всі банківські рахунки, рухоме та нерухоме майно відповідачів

Відповідно до вимог ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цьогоКодексу заходівзабезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Інститут забезпечення позову являє собою сукупність встановлених законом заходів, що вживаються судом за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, якщо у них існують побоювання, що виконання ухваленого у справі рішення виявиться у майбутньому утрудненим чи неможливим.

Згідно із п.1 ч.1ст. 150 ЦПК Українипозов може забезпечуватися накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб.

Відповідно до частини 1 статті 151 ЦПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити:1)найменування суду,до якогоподається заява; 2)повне найменування(дляюридичних осіб)або ім`я(прізвище,ім`я тапо батькові-для фізичнихосіб)заявника,його місцезнаходження(дляюридичних осіб)або місцепроживання чиперебування (дляфізичних осіб),поштові індекси,ідентифікаційний кодюридичної особив Єдиномудержавному реєстріпідприємств іорганізацій України,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків(дляфізичних осіб)за йогонаявності абономер ісерію паспортадля фізичнихосіб -громадян України,номери засобівзв`язку таадресу електронноїпошти,за наявності; 3)предмет позовута обґрунтуваннянеобхідності забезпеченняпозову; 4)захід забезпеченняпозову,який належитьзастосувати,з обґрунтуваннямйого необхідності; 5)ціну позову,про забезпеченняякого проситьзаявник; 6)пропозиції заявникащодо зустрічногозабезпечення; 7) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Згідно із ч. 3 ст. 150 ЦПК України заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Так, на обґрунтування необхідності забезпечення позову, заявники посилаються на те, що під час виконання ухвалу суду від 09.12.2022 року про забезпечення позову, з`ясувалось, що на рахунках, вказаних в ухвалі, відсутні кошти. Саме тому є необхідність вжити заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на банківські рахунки, рухоме та нерухоме майно відповідачів.

Разом з тим, до заяви всупереч положенням статті 151 ЦПК України, не надано жодних доказів на підтвердження вище наведених обставин, що унеможливлює оцінити необхідність вжиття заходів забезпечення позову.

Відповідно до частини 10 статті 153 ЦПК України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 151 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 149 153, 260, 261, 354 ЦПК України, суддя,-

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ,яка такождіє якзаконний представник ОСОБА_1 ,про забезпеченняпозову повернути заявникам.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Броварський міськрайонний суд Київської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала, що постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя Н.М. Петришин

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.01.2023
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108611083
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —361/6697/22

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 09.12.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні