Ухвала
від 24.01.2023 по справі 758/3718/20
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/3718/20

Категорія 15

У Х В А Л А

про витребування доказів та залучення третьої особи

24 січня 2023 року місто Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого - судді Ларіонової Н. М. ,

при секретарі судового засідання Волошиній А.М.,

за участю: представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача 1 Галатенко Є.Є.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі районного суду в місті Києві клопотання представника позивача ОСОБА_1 про витребування доказів, клопотання представника відповідача 1 - адвоката Галатенка Є.Є. про залучення до участі в справі третьої особи та матеріали цивільної справи за позовом Київської міської ради до ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Києва-Святошинського районного нотаріального округу Потапова Михайла Юрійовича про скасування рішення про державну реєстрацію права приватної власності, звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та приведення її у придатний для використання стан, -

В С Т А Н О В И В :

До Подільського районного суду м. Києва надійшла позовна заява, у подальшому позивач уточнив позовні вимоги, в якій позивач просить: 1) визнати протиправним та скасувати рішення приватного нотаріуса Києво-Святошинського районного нотаріального округу Потапова М.Ю. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 01.04.2016 року № 29055719 на об`єкт нерухомого майна, що розташований на земельній ділянці, обліковий код: 91:066:0005, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 913107280000 за ОСОБА_2 ; 2) зобов`язати ОСОБА_2 звільнити самовільно зайняту земельну ділянку орієнтовною площею 34,6 кв.м на проспекті правди, 39 у Подільському районі міста Києва ( код ділянки 91:066:0005), привівши її у придатний для використання стан.

Ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 23.04.2020 року провадження у вказаній справі було відкрито в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Відзиви на позов не надходили.

24.01.2023 року в підготовчому судовому засіданні представник позивача просив задовольнити клопотання про витребування доказів, а саме: Департамент з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надати засвідчену у встановленому законодавством порядку копію реєстраційної справи, яка включає документи, на підставі яких прийнято рішення та проведено державну реєстрацію права власності від 01.04.2016 року № 29055719 на земельну ділянку, (код ділянки 91:066:0005), що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 913107280000 за ОСОБА_2 , а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення реєстраційних дій.

Представник відповідача в підготовчому засіданні не заперечував проти задоволення заяви про витребування доказів.

24.01.2023 року в підготовчому судовому засіданні представник відповідача 1 просив задовольнити клопотання про залучення до участі в справі в якості третьої особи, на стороні відповідача 1 - Гаражний автокооператив «Вікторія».

Представник позивача в підготовчому засіданні заперечував проти задоволення заяви про залучення третьої особи.

Інші учасники справи в підготовче засідання не з`явились, про розгляд справи повідомлені у встановленому законом порядку, про причини неявки суд не повідомили.

Вислухавши учасників підготовчого засідання, вивчивши матеріали справи, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання.

Як вбачається з матеріалів справи, спір між сторонами виник щодо визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію права приватної власності та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки на АДРЕСА_1 та приведення її у придатний для використання стан.

Відповідно до ст.84 ЦПК України у випадках, коли щодо отримання доказів у сторін є складнощі, суд за їх клопотанням зобов`язаний витребувати такі докази.

Зважаючи на те, що вказані в клопотанні документи стосуються предмету судового розгляду, необхідні для перевірки доводів осіб, що беруть участь у справі, та встановлення обставин справи, які підлягають встановленню в ході судового розгляду, то заява про витребування доказів підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.53 ч.1 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін.

А також, як вбачається з матеріалів справи, відповідач-1 є членом гаражного кооперативу та, що земельна ділянка, щодо якої виник спір, кадастровий номер земельної ділянки на якій розташовано ГБК «Вікторія» № 8000000000.91.066.0005, надана ГК «Вікторія» у користування позивачем, для задоволення потреб членів гаражного кооперативу, відповідно до ЗУ «Про кооперацію»

А відтак, судове рішення, в разі задоволення позову може вплинути на обсяг прав по ГК «Вікторія», щодо відповідача 1.

Крім того, відповідно до ст.376 ЦПК України незалучення третіх осіб є порушенням процесуального закону, що тягне за собою скасування апеляційним судом рішення суду 1 інстанції.

З урахуванням викладеного, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі, як третю особу, на стороні відповідача без самостійних вимог, щодо предмету спору Гаражний автокооператив «Вікторія».

В зв`язку із залученням до участі нового учасника справи, підготовче засідання слід відкласти.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.53, 240, 258-260, 261 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати у Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) засвідчену у встановленому законодавством порядку копію реєстраційної справи, яка включає документи, на підставі яких прийнято рішення та проведено державну реєстрацію права власності від 01.04.2016 року № 29055719 на земельну ділянку, (код ділянки 91:066:0005), що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 913107280000 за ОСОБА_2 , а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення реєстраційних дій.

Клопотання представника відповідача 1 - адвоката Галатенка Є.Є. про залучення до участі в справі в якості третьої особи, на стороні відповідача 1 - Гаражний автокооператив «Вікторія» - задовольнити

Залучити до участі в справі як третю особу на стороні відповідача без самостійних вимог, щодо предмету спору - Гаражний автокооператив «Вікторія» (ЄДРПОУ 24927279), зареєстрований за адресою: 04208, м.Київ, проспект Правди, буд.39).

В підготовчому засіданні у цивільній Київської міської ради до ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Києва-Святошинського районного нотаріального округу Потапова Михайла Юрійовича, третя особа: Гаражний автокооператив «Вікторія» про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію права приватної власності, звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та приведення її у придатний для використання стан - оголосити перерву до 16 березня 2023 р. об 10.30 год.

Зобов`язати Департамент з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) завчасно подати зазначені докази відповідно до ст.83 ч. 9 ЦПК України.

В разі неможливості подати вищевказаний доказ взагалі або у встановлений судом строк, особи зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом 5 днів з дня отримання ухвали.

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Копію ухвали направити Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (01044, місто Київ, ВУЛИЦЯ ХРЕЩАТИК, будинок 36) - для виконання.

Зобов`язати позивача Київську міську раду надіслати копію позову з додатками залученій третій особі протягом 10 днів з дня отримання копії даної ухвали.

Копію ухвали надіслати відповідачам та третій особі - для відома, позивачу - для виконання.

Про час та місце судового розгляду повідомити осіб, що беруть участь у справі.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

СуддяН. М. Ларіонова

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу108614422
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —758/3718/20

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Таргоній Дар'я Олександрівна

Рішення від 26.09.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Рішення від 26.09.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 23.04.2020

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Корнілова Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні