Постанова
від 18.01.2023 по справі 201/2165/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/356/23 Справа № 201/2165/22 Суддя у 1-й інстанції - Кондрашов І. А. Суддя у 2-й інстанції - Городнича В. С.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2023 року м. Дніпро

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Дніпровського апеляційного суду у складі:

головуючого - Городничої В.С.,

суддів: Лаченкової О.В., Петешенкової М.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Гаржи О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Дніпрі апеляційну скаргуфізичної особи-підприємця ОСОБА_1 наухвалу Бабушкінськогорайонного судум.Дніпропетровськавід 22червня 2022року провідмову увідкритті провадженняу цивільнійсправі запозовом фізичноїособи-підприємця ОСОБА_1 доАкціонерного товариства«Укрпошта», ОСОБА_2 ,третя особа Міжрегіональнаукраїнська біржа,про скасуваннярішення продискваліфікацію переможцяелектронних торгівта протоколупроведення аукціону,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська від 22 червня 2022 року відмовлено у відкритті провадження по справі за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до АТ «Укрпошта», ОСОБА_2 , третя особа Міжрегіональна українська біржа, про скасування рішення про дискваліфікацію переможця електронних торгів та протоколу проведення аукціону. Роз`яснено позивачу її право на звернення до Господарського суду Дніпропетровської області.

Не погодившись з такою ухвалою, ФОП ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи та порушення судом першої інстанції норм процесуального права, просить її скасувати і направити справу для вирішення питання про відкриття провадження у справі до суду першої інстанції.

АТ «Укрпошта», відповідно до ст.360 ЦПК України, подало відзив, в якому просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а оскаржуване судове рішення без змін, посилаючись на незаконність та необґрунтованість доводів скарги.

Інші учасники процесу не скористалися своїм правом подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу у цій справі станом на час її розгляду апеляційним судом, але в силу вимог ч.3 ст.360 ЦПК України відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Згідно з ч.3 ст.3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до ч.1 ст.367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Перевіривши законність та обґрунтованість ухвали суду в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Відмовляючи у відкритті провадження у справі, суд першої інстанції виходив з того, що даний спір має ознаки господарського, оскільки виник з приводу того, що АТ «Укрпошта» виставило на публічні електронні торги в системі «Prozorro» нерухоме майно, а саме будівлі та споруди за адресою: АДРЕСА_1 , однак за результатами торгів переможцем була визнана ОСОБА_2 , тоді як будь-який спір, пов`язаний із приватизацією нерухомого майна (комерційного), належить до юрисдикції господарського суду, тому дійшов висновку, що Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська не є повноважним і компетентним судом щодо розгляду даного спору.

Втім, колегія суддів не може погодитися в повній мірі з таким висновком суду першої інстанції, виходячи з наступного.

АТ «Укрпошта» підприємство поштового зв`язку, єдиним засновником і акціонером якого є держава в особі Міністерства інфраструктури України.

Таким чином, оскільки АТ «Укрпошта» є державним підприємством, тобто належне йому майно відноситься до об`єктів державної власності, а тому порядок його відчуження регулюється Постановою КМУ від 06 червня 2007 року №803 Про затвердження Порядку відчуження об`єктів державної власності та Положенням про продаж об`єктів нерухомого майна та об`єктів незавершеного будівництва АТ «Укрпошта».

Разом з тим, відповідно до п.5 Порядку відчуження об`єктів державної власності, затвердженого постановою КМУ від 06 червня 2007 року №803 (в редакції постанови КМУ від 23 жовтня 2019 року №884), дія цього Порядку не поширюється на відчуження:

1) цілісних майнових комплексів державних підприємств, їх структурних підрозділів;

2) індивідуально визначеного майна, що в установленому порядку включене до переліків об`єктів, які підлягають приватизації відповідно до законодавства з питань приватизації;

3) майна, на яке відповідно до законодавства встановлена заборона на відчуження;

4) майна, порядок відчуження якого визначається окремим законом;

5) майна, що не увійшло до статутного капіталу господарських товариств у процесі приватизації (корпоратизації), але перебуває на їх балансі, і відчуження якого здійснюється шляхом приватизації;

6) майна, переданого в оренду у складі цілісних майнових комплексів державних підприємств, організацій (їх структурних підрозділів), відчуження якого здійснюється державними органами приватизації відповідно до законодавства про приватизацію;

7) об`єктів житлової нерухомості, право власності на які набуте Державною іпотечною установою з метою передачі у фінансовий лізинг громадянам України;

8) майна, об`єктів житлової нерухомості, право власності на які набуте Державною спеціалізованою фінансовою установою «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» і її регіональними управліннями та Іпотечним центром в м.Києві та Київській області у зв`язку з реалізацією права заставодержателя;

9) майна, придбаного суб`єктом господарювання (юридичною особою), що належить до сфери управління Мінстратегпрому, для передачі за договорами фінансового лізингу підприємствам оборонно-промислового комплексу.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме протоколу проведення електронного аукціону №UA-PS-2021-11-17-000023-2, склад лоту продаж будинку відділення поштового зв`язку, будівлі та споруди за адресою: АДРЕСА_1 . Також вказано, що на об`єкті функціонує поштове відділення та умовою аукціону є укладення договору оренди з АТ «Укрпошта» на фактично зайняті площі.

При цьому, відповідно до змісту договору купівлі-продажу нерухомого майна від 27 січня 2022 року, укладеного між АТ «Укрпошта» та ОСОБА_2 , продаж будинку відділення поштового зв`язку, будівлі та споруди за адресою: АДРЕСА_1 , здійснено не в порядку приватизації.

Отже, суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про те, що даний спір пов`язаний із приватизацією нерухомого майна (комерційного) та належить до юрисдикції господарського суду, адже на відчуження спірного майна не поширюється дія Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна».

Водночас, колегія суддів не може погодитися з висновком районного суду про те, що спір виник фактично між двома суб`єктами господарювання АТ «Укрпошта», як організатора аукціону, та ФОП ОСОБА_1 , яка оспорює торги, а тому включення до складу учасників ОСОБА_2 здійснено з метою штучної зміни юрисдикції даного спору, оскільки жодних позовних вимог безпосередньо до неї не заявлено, з наступних підстав.

У своїй позовній заяві ФОП ОСОБА_1 просила суд скасувати рішення АТ «Укрпошта» про дискваліфікацію переможця електронних торгів від 08 грудня 2021 року та протокол проведення аукціону щодо визнання переможцем ОСОБА_2 .

Так, відчуження майна на спірних електронних торгах, як угода купівлі-продажу є багатостороннім правочином, і під час подання позову про його оскарження такий позов подається до решти сторін цього правочину, з якими є матеріально-правовий спір, і ці сторони мають бути залучені до участі у справі. Відповідачами у справі, окрім організаторів електронних торгів, залучається також особа, визнана їх переможцем.

Така правова позиція викладена, зокрема, у постанові Великої Палати Верховного Суду від 05 червня 2018 року по справі №910/856/17 (провадження №12-128гс18).

З урахуванням наведеного, суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про відмову у відкритті провадження у даній справі, а доводи апеляційної скарги знайшли своє підтвердження.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що оскаржувана ухвала підлягає скасуванню з направленням справи до суду першої інстанції для продовження розгляду, відповідно до положень ст.379 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 259, 367, 374, 379 ЦПК України, колегія суддів,

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська від 22 червня 2022 року про відмову у відкритті провадження у справі скасувати і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий: В.С. Городнича

Судді: О.В. Лаченкова

М.Ю. Петешенкова

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення18.01.2023
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108616751
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —201/2165/22

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Постанова від 05.07.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Постанова від 18.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 03.08.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні