Рішення
від 26.12.2022 по справі 129/2031/22
ГАЙСИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 129/2031/22

Провадження по справі № 2/129/899/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" грудня 2022 р. Гайсинський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Капуша І.С.,

з участю секретаря судових засідань Іванченко О.В.,

представника позивача прокурора Романової Л.М.,

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Гайсині за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Виконуючого обов`язків керівника Гайсинської окружної прокуратури в інтересах держави в особі позивачів: Вінницької обласної ради (орган управління), Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна лікарня ім.М.І.Пирогова Вінницької обласної ради» до ОСОБА_1 , про стягнення витрат на лікування потерпілого від злочину, -

ВСТАНОВИВ:

Виконуючий обов`язки керівника Гайсинської окружної прокуратури звернувся до суду в інтересах держави в особі позивачів: Вінницької обласної ради (орган управління), Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна лікарня ім.М.І.Пирогова Вінницької обласної ради» (далі - КНП «ВОКЛ ім. М.І. Пирогова ВОР»), із позовом до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілого від злочину.

Прокурор зазначив, що вироком Гайсинського районного суду від 27.04.2022 ОСОБА_1 визнано винуватим у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України, вирок набрав законної сили 27.05.2022. Цим вироком ОСОБА_1 визнано винуватим у тому, що він 28.04.2019 біля 23.30 год. у с. Адамівка Гайсинського району по вул. Шевченка поблизу недіючого навчального закладу підійшов до ОСОБА_2 , який сидів на дерев`яній колоді, та на грунті раптово виниклих неприязних відносин, діючи умисно, з метою заподіяння тілесних ушкоджень останньому, усвідомлюючи протиправність своїх діянь, наніс йому один удар дерев`яною палицею по обличчю, від чого ОСОБА_2 втратив рівновагу і впав спиною на землю. ОСОБА_1 , продовжуючи свої злочинні наміри, підійшов до ОСОБА_2 , який лежав на землі, і наніс йому ще п`ять ударів кулаками обох рук в обличчя, заподіявши потерпілому тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості по критерію тривалого розладу здоров`я у вигляді подвійного перелому нижньої щелепи, а також легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров`я, у вигляді забійної рани в ділянці крила носа з правого боку з переходом на верхню губу, неповного вивиху 12,11,22 зубів, перелому коронок 12,11,22 зубів.

Згідно довідки комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова Вінницької обласної ради» № 01.01.-25/1879 від 14.07.2022, встановлено, що потерпілий від злочину ОСОБА_2 знаходився на стаціонарному лікуванні у відділенні щелепно-лицьової хірургії КНП «ВОКЛ ім. М.І. Пирогова ВОР») з 01.05.2019 по 10.05.2019.

Закладом охорони здоров`я на лікування потерпілого від злочину затрачено 5 727 грн. 06 коп., а саме: 9 ліжко-днів х 636 грн 34 коп. (вартість 1 ліжко-дня у відділенні щелепно-лицьової хурургії за 2019 рік) = 5 727 грн 06 коп. (п`ять тисяч сімсот двадцять сім гривень 06 коп.).

Представник позивача прокурор Романова Л.М. в судовому засіданні вимоги позову підтримала, просила їх задовільнити.

Відповідач в судовому засіданні вимоги позову визнав повністю, не заперечував протии їх задоволення.

Доведено, що внаслідок протиправних дій вчинених ОСОБА_1 потерпілий ОСОБА_2 отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження по критерію тривалого розладу здоров`я у вигляді подвійного перелому нижньої щелепи, а також легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров`я, у вигляді забійної рани в ділянці крила носа з правого боку з переходом на верхню губу, неповного вивиху 12,11,22 зубів, перелому коронок 12,11,22 зубів.

Відповідно до ч. 7 ст. 128 КПК України особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Згідно з ч. 6ст. 82 ЦПК Українивирок суду в кримінальному провадженні, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до ч. 1ст. 1166 Цивільного кодексу Українишкода, завдана майну фізичної особи або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно з ч. 1ст. 1206 Цивільного кодексу Україниособа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину.

Частиною 3ст. 1206 Цивільного кодексу Українивизначено, що якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Відповідно до п. 3Постанови Пленуму Верховного суду України № 11 від 07.07.1995 року «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат», питання відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з «Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання» (далі Порядок) затвердженимпостановою КМУ № 545 від 16 липня 1993 року.

Відповідно до п. 2 Порядку сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день.

Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентарю та обладнання.

Згідно п. 4 Порядку стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Відповідно до довідки комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова Вінницької обласної ради» № 01.01.-25/1879 від 14.07.2022, встановлено, що потерпілий від злочину ОСОБА_2 знаходився на стаціонарному лікуванні у відділенні щелепно-лицьової хірургії КНП «ВОКЛ ім. М.І. Пирогова ВОР») з 01.05.2019 по 10.05.2019.

Приймаючи до уваги те, що між злочинними діями відповідача та перебуванням потерпілого на лікуванні в медичному закладі є причинний зв`язок, що доведено належними та допустимими доказами, відтак суд вважає, що є усі достатні правові підстави для відшкодування витрат з відповідача на стаціонарне лікування потерпілого в медичному закладі від злочину на користь КНП «ВОКЛ ім. М.І. Пирогова ВОР».

З урахуванням встановлених по справі обставин, які були перевірені зібраними у справі доказами, суд дійшов висновку про обґрунтованість та доведеність позовних вимог, у зв`язку з чим вважає, що позов слід задовольнити в повному обсязі.

Вирішуючи питання судових витрат, суд керуєтьсяГлавою 8 ЦПК України, а також приписами спеціальногоЗакону України «Про судовий збір», відповідно до п.6 ч.1 ст.5 якого, позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення звільняються від сплати судового збору, отже суд присуджує стягнути з відповідача в дохід держави судові витрати у вигляді судового збору.

На підставі наведеного, керуючись ст.3,15,16,1166,1206 ЦК України, . 2, 12, 13, 141, 259, 263, 268, 273, 279ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , який проживає по АДРЕСА_1 , грошові кошти в сумі 5 727 грн. 06 коп. (п`ять тисяч сімсот двадцять сім гривень 06 коп.) на користь комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова Вінницької обласної ради».

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір у сумі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) гривні 00 коп.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів до Вінницького апеляційного суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення26.12.2022
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108618948
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на лікування потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —129/2031/22

Рішення від 26.12.2022

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Капуш І. С.

Рішення від 26.12.2022

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Капуш І. С.

Ухвала від 23.08.2022

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Капуш І. С.

Ухвала від 18.08.2022

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Бондар О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні