Рішення
від 17.01.2023 по справі 738/1095/22
МЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 738/1095/22

№ провадження 2/738/15/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М ЕН ЕМ УК РА ЇН И

17 січня 2023 року м. Мена

Менський pайонний суд Чеpнiгiвської областi в складi:

судді - Волошиної Н.В.,

з участюсекретаря судового засідання Іванько А.С.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

відповідачів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

представників третіх осіб ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

розглянувши у вiдкpитому судовому засiданнi цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Менська міська рада Чернігівської області, комунальна установа «Менський місцевий центр соціальних служб» Менської міської ради про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

І. Зміст позовних вимог.

У листопаді 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Менська міська рада Чернігівської області, комунальна установа «Менський місцевий центр соціальних служб» Менської міської ради, в якій просить позбавити відповідачів батьківських прав стосовно їх малолітніх синів ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановити над ними опіку, призначивши її (позивача) опікуном.

Свою позовну заяву мотивує тим, що малолітні ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є її онуками. Батьки дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 свідомо ухиляються від виконання батьківських обов`язків, зловживають спиртними напоями, не працюють, мають низький рівень виховного потенціалу, протягом тривалого часу не забезпечують їх матеріально, не піклуються про них, не виявляють батьківської турботи, якої потребують діти, не займаються їх вихованням, не піклуються про їх фізичний та духовний стан. Малолітні ОСОБА_7 та ОСОБА_8 проживають разом з нею, саме вона (позивач) та її чоловік займаються їх вихованням, піклуються про них, враховуючи сімейні відносини з підопічними, свій задовільний стан здоров`я, матеріальний стан та умови проживання, бажання піклуватися про дітей та забезпечувати стабільні та гармонійні умови для їх життя та виховання, може виконувати обов`язки опікуна над малолітніми ОСОБА_7 та ОСОБА_8 Менською міською радою Чернігівської області, як органом опіки та піклування, прийнято рішення про доцільність позбавлення відповідачів батьківських прав стосовно їх малолітніх дітей ОСОБА_7 та ОСОБА_8 та призначення її (позивача) опікуном над ними.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні рішення у справі.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 30 листопада 2022 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено до підготовчого засідання на 21 грудня 2022 року.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 21 грудня 2022 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті на 17 січня 2023 року.

28 грудня 2022 року Менською міською радою, як органом опіки та піклування, подано до суду подання про призначення ОСОБА_1 опікуном над малолітніми ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ..

ІІІ. Позиції учасників судового провадження.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, додатково пояснила, що відповідач ОСОБА_3 є її сином, який має двох малолітніх синів ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , проживає з сім`єю окремо від неї. У зв`язку з неналежним виконанням відповідачами своїх батьківських обов`язків службою у справах дітей було запропоновано, щоб діти пожили у неї, на що вона погодилась. Онуки з серпня 2022 року по даний час проживають разом з нею, вона (позивач) та її чоловік забезпечують дітей продуктами харчування, одягом та взуттям, збирали дітей до школи та в садочок. Відповідачі зловживають спиртними напоями, не працюють, разом з тим, зазначила, що син з невісткою відвідують дітей, забирали дітей на канікули, діти сумують за батьками. Також зазначила, що вона не заперечує бути опікуном над її малолітніми онуками.

Представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві, зазначила, що відповідачі свідомо ухиляються від виконання батьківських обов`язків по відношенню до своїх малолітніх синів ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , зловживають спиртними напоями, матеріально дітей не утримують, не займаються їх вихованням, не приділяють їм батьківської турботи та уваги, враховуючи родинні відносини позивача з дітьми та відсутність будь-яких обмежень щодо призначення позивача опікуном над її онуками, просить позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Відповідачі в судовому засіданні заперечували проти задоволення позовних вимог. ОСОБА_4 пояснила, що вони з чоловіком іноді випивають, але вона завжди знає чим займаються її діти та де вони знаходяться, діти забезпечені іграшками та продуктами харчування, вони намагаються з чоловіком надати дітям все необхідне та створити належні умови для їх проживання та виховання в міру їх можливостей, оскільки вона ніде не працює, а чоловік заробляє тимчасовими заробітками. На даний час вона займається питанням працевлаштування. Не заперечувала, що на даний час діти проживають в сім`ї позивача, однак вони з чоловіком відвідують їх, відводять та забирають їх зі школи та садочка.

ОСОБА_3 не визнав позовні вимоги, заперечував факт зловживанням ним та дружиною спиртними напоями, зазначив, що він офіційно не працює, але підробляє на життя тимчасовими заробітками, намагається матеріально забезпечувати свою сім`ю. З того часу, коли діти почали проживати у його батьків, він разом з дружиною відвідують дітей, спілкуються з ними, інколи відводять та забирають їх із школи та садочка, він допомагає своїм батькам по господарству, на городі. Найближчим часом він буде мобілізований до ЗСУ, а тому у нього буде більше можливості матеріально забезпечувати свою родину, просить не позбавляти його батьківських прав.

Представники третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Менської міської ради Чернігівської області ОСОБА_5 та комунальної установи «Менський місцевий центр соціальних служб» Менської міської ради Вишняк Т.С. в судовому засіданні просили позов задовольнити, пояснили, що сім`я відповідачів майже два роки перебуває на обліку під соціальним супроводом та перебуває на обліку як така, що знаходиться в складних життєвих обставинах. Відповідачі зловживають спиртними напоями, не приділяють дітям належної батьківської уваги, під час візитів до вказаної родини за місцем проживання останніх було встановлено, що в будинку відсутні належні умови для проживання дітей, будинок потребує ремонту, діти не забезпечені іграшками (мають лише декілька іграшок), продуктами харчування. Під час неодноразових візитів до родини потрапити до будинку відповідачів можливо було лише зранку, коли вони відводили дітей до навчальних закладів, або ж увечері, коли забирали дітей з навчальних закладів, двері будинку завжди зачинені. В липні та серпні 2022 року до них надходили повідомлення про те, що малолітні ОСОБА_9 та ОСОБА_10 брудні, голодні знаходяться на вулиці, під час візиту до батьків було встановлено, що останні знаходяться в стані алкогольного сп`яніння. З відповідачами постійно проводилася профілактична робота з метою попередження зловживання спиртними напоями, попередження ухилення від виконання батьківських обов`язків, підвищення виховного потенціалу, надавалися консультування з питання усвідомленого відповідального батьківства та необхідності належним чином виконувати батьківські обов`язки, але вони нехтують порадами та не роблять для себе належних висновків.

ІV. Фактичні обставини встановлені судом.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є батьками ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 від 02 серпня 2016 року та серії НОМЕР_2 від 30 травня 2018 року (а.с.13, 14).

З довідки-характеристики №374/18-15/17 та №375/18-15/17 від 13 жовтня 2022 року, наданих старостою Волосківського старостинського округу Андрійченком Ю., вбачається, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована в м. Мена Корюківського району Чернігівської області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований по АДРЕСА_1 , проживають разом по АДРЕСА_2 , мають двох неповнолітніх дітей ОСОБА_7 , 2016 року народження, та ОСОБА_8 , 2018 року народження, які на даний час проживають без реєстрації по АДРЕСА_1 разом з дідусем ОСОБА_11 , 1961 року народження, та бабусею ОСОБА_1 , 1962 року народження. ОСОБА_4 та ОСОБА_3 не працюють, до адміністративної відповідальності сільською радою не притягувались, зловживають спиртними напоями (а.с.22, 23).

З інформаційної довідки, наданої Волосківською гімназією, вбачається, що ОСОБА_12 є учнем 1 класу Волосківської гімназії, за характером спокійний, врівноважений, доброзичливий, забезпечений шкільним приладдям для навчання, одягом та взуттям, чисто одягнений, у класі підтримує дружні стосунки з усіма однокласниками. Бабуся та дідусь більше ніж тато з мамою займаються вихованням та розвитком онука ОСОБА_9 , слідкують за його здоров`ям, приводять та забирають його з навчального закладу. Мама дитини інколи приводила та забирала ОСОБА_9 з навчального закладу. ОСОБА_13 є вихованцем дошкільного підрозділу Волосківської гімназії, з 01 вересня по 20 жовтня 2022 року відвідав дошкільний підрозділ лише один раз (а.с.26).

Згідно з довідкою №373/18-15/17 від 13 жовтня 2022 року, виданою старостою Волосківського старостинського округу ОСОБА_14 , в житловому будинку АДРЕСА_3 зареєстровані: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.21).

Рішенням виконавчого комітету Менської міської ради Чернігівської області №185 від 27 вересня 2022 року (як органу опіки та піклування) затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_4 стосовно малолітніх дітей ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .. Як вбачається із змісту вказаного висновку, малолітні діти ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на даний час виховуються в сім`ї бабусі та дідуся ОСОБА_1 та ОСОБА_11 по АДРЕСА_1 . Батьки дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 свідомо ухиляються від виконання батьківських обов`язків, зловживають спиртними напоями, мають низький рівень потенціалу, не належно піклуються про виховання та стан здоров`я дітей, не забезпечують їх належним чином. 24 липня та 08 серпня 2022 року від інспектора з ювенальної превенції відділення поліції надходили повідомлення про те, що батьки дітей перебували в сильному алкогольному сп`янінні, діти брудні та голодні знаходились вдома. У зв`язку з вчиненням в серпні 2022 року ОСОБА_3 домашнього насильства працівниками служби та центру діти були передані в сім`ю бабусі та дідуся. За інформацією Волосківського старостинського округу Чернушко Ю.М. та ОСОБА_4 не працюють, зловживають спиртними напоями. За наданою інформацією дошкільного підрозділу Волосківської гімназії протягом червня-серпня діти дуже рідко відвідували заклад, останнім часом вчасно приводили та забирали їх бабуся та дідусь, які постійно цікавляться їх справами у дошкільному закладі. Діти перебувають на обліку служби у справах дітей та міського центру соціальних служб, сім`ї надається послуга соціального супроводу, починаючи з липня 2021 року при неодноразових відвідуваннях сім`ї батьки завжди перебували з ознаками алкогольного сп`яніння або взагалі не відчиняли двері будинку. Жодних позитивних змін в сім`ї не відбулося, батьки продовжують зловживати спиртними напоями, не доглядають належним чином за своїми дітьми, умови проживання дітей погіршилися, в будинку постійно брудно, діти мають неохайний вигляд, запас продуктів харчування мінімальний. Батьки не бажають змінювати своє ставлення до виховання дітей, рекомендацій не виконують, до порад не прислухаються. Стосовно ОСОБА_4 за неналежне виконання батьківських обов`язків було складено протокол про адміністративне правопорушення, стосовно ОСОБА_3 складені адмінматеріали за вчинення домашнього насильства, які були скеровані до суду. Питання про стан виконання батьківських обов`язків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 щодо їх малолітніх дітей розглядалися на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини 11 січня, 10 серпня та 08 вересня 2022 року. Враховуючи вказані обставини з метою соціального захисту прав дітей орган опіки та піклування прийшов до висновку про необхідність позбавлення ОСОБА_3 ОСОБА_4 батьківських прав стосовно їх малолітніх дітей ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (а.с.16-18).

Матеріалами справи документально підтверджено, що ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.15), а отже остання доводиться бабусею малолітнім ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ..

З актів обстеження матеріально-побутових умов проживання ОСОБА_1 по АДРЕСА_1 вбачається, що за вказаною адресою зареєстровані та проживають: ОСОБА_1 , її чоловік - ОСОБА_11 , онуки ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (проживають з 09 серпня 2022 року), за вказаною адресою зареєстрований, але не проживає ОСОБА_3 .. Дохід сім`ї ОСОБА_1 складається з пенсії та здачі молока (а.с.24, 25).

ОСОБА_1 має задовільний стан здоров`я, про що свідчить наявний в матеріалах справи медичний висновок КНП «МЦПМСД» Менської міської ради (а.с.27).

Менською міською радою Чернігівської області, як органом опіки та піклування, подано до суду подання про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном над малолітніми ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ..

V. Норми права, які підлягають застосуванню та мотиви суду, щодо оцінки аргументів наведених учасниками справи.

Відповідно до частини першої статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно зі статтею 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно зі статтею 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Підстави позбавлення батьківських прав передбачені частиною першою статті 164 Сімейного кодексу України.

Зокрема, пунктом 2 частини першої статті 164 СК України визначено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо вихованню дитини та/або за забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Тлумачення пункту 2 частини першої статті 164 СК України дозволяє зробити висновок, що ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні й остаточні правові наслідки (втрата прав, заснованих на спорідненості) як для батька (матері), так і для дитини (стаття 166 СК України).

Зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав, попередивши відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини (дітей) і поклавши на органи опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов`язків.

Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків.

Відповідно до частини першої статті 17 Закону України від 23 лютого 2006 року «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини у справі «Хант проти України» від 07 грудня 2006 року (заява № 31111/04) наголошував на тому, що питання сімейних відносин має ґрунтуватися на оцінці особистості заявника та його поведінці. Факт заперечення заявником проти позову про позбавлення його батьківських прав також може свідчити про його інтерес до дитини (параграфи 57, 58).

У статті 9 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року зазначено, що держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Права батьків і дітей, які засновані на спорідненості, становлять основоположну складову сімейного життя, а заходи національних органів, спрямовані перешкодити реалізації цих прав, є втручанням у права, гарантовані статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків.

У рішенні по справі «Мамчур проти України» від 16 липня 2015 року (заява № 10383/09) Європейський суд з прав людини зауважував, що оцінка загальної пропорційності будь-якого вжитого заходу, що може спричинити розрив сімейних зв`язків, вимагатиме від судів ретельної оцінки низки факторів та залежно від обставин відповідної справи вони можуть відрізнятися. Проте основні інтереси дитини є надзвичайно важливими (параграф 100).

Розірвання сімейних зв`язків означає позбавлення дитини її коріння, позбавлення батька спорідненості з дитиною, а це буде вважатись виправданим лише за виняткових обставин.

Подібні правові висновки викладені у низці постанов Верховного Суду, зокрема від 08 квітня 2020 року у справі № 645/731/18, від 29 січня 2020 року у справі № 127/31288/18, від 29 січня 2020 року у справі № 643/5393/17, від 17 січня 2020 року у справі № 712/14772/17, від 25 листопада 2019 року у справі № 640/15049/17, від 13 березня 2019 року у справі № 631/2406/15-ц, від 24 квітня 2019 року у справі№ 331/5427/17.

Судова практика щодо застосування положень статті 164 СК України є усталеною.

Заслухавши учасників справи та дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позбавлення відповідачів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 батьківських прав стосовно їх малолітніх дітей ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , тобто природніх прав, наданих батькам щодо дітей на їх виховання, захист їх інтересів та інших прав, які виникають із факту кровної спорідненості з дітьми, не є у даному випадку крайнім заходом впливу, необхідність та пропорційність застосування якого за обставин цієї справи не доведено.

При вирішенні даної справи необхідно правильно тлумачити поняття винного ухилення від виконання батьківських обов`язків.

На думку суду, бездіяльність батьків при виконанні батьківських обов`язків не можна ототожнювати з винним ухиленням батьків від виконання батьківських обов`язків.

Бездіяльність відповідачів при виконанні ними своїх батьківських обов`язків не може безумовно свідчити про наявність підстав для позбавлення їх батьківських прав стосовно їх малолітніх синів, які проживають в сім`ї бабусі.

При вирішенні судом питання щодо позбавлення батьківських прав визначальним є ставлення матері та батька до дитини, бажання спілкуватися і брати участь у її вихованні.

У даній справі не встановлено обставин, які б свідчили про те, що відповідачі не бажають спілкуватися з синами та брати участь у їх вихованні, остаточно і свідомо самоусунулися від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей.

В судовому засіданні відповідачі наголошували на тому, що відвідують своїх дітей, які на даний час проживають у бабусі, спілкуються з ними, періодично відводять та забирають їх з навчальних закладів, підтримують з ними зв`язок і бажають опікуватися ними та щоб діти проживали разом з ними, не заперечували, що не в повній мірі можуть забезпечити своїх дітей всім необхідним, але роблять все необхідне в міру своїх можливостей.

Та обставина, що на час розгляду справи матеріальним забезпеченням дітей та їх вихованням, в більшій мірі займається бабуся, аніж батьки, не свідчить безумовно про те, що батьки дітей не бажають брати участь в їх утриманні і вихованні, тобто свідомо умисно нехтують батьківськими обов`язками. Доказів цього і не містять матеріали справи.

Частинами 4 та 5 ст. 19 Сімейного кодексу України визначено, при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов`язковою є участь органу опіки та піклування. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Статтею 19 СК України встановлено, що суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

Висновок органу опіки та піклування має рекомендаційний характер, який повинен містити відомості щодо наявності виключних обставин, підтверджених відповідними доказами, які б свідчили про свідоме нехтування батьком / матір`ю своїми обов`язками і були законною підставою для застосування такого крайнього заходу впливу, як позбавлення батьківських прав, що найкраще відповідатиме інтересам дітей.

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу і повинен застосовуватись у випадках свідомого та умисного ухилення відповідача від виконання своїх батьківських обов`язків, та з урахуванням того, що такий захід буде застосований в інтересах дітей. Зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав, попередивши відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини (дітей) і поклавши на органи опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов`язків.

Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише за наявності вини у діях батьків.

Дослідивши висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_4 стосовно їх малолітніх дітей ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , суд вважає його є недостатньо обґрунтовним, зокрема, в останньому не міститься даних про те, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 були заслухані органом опіки та піклування, у висновку не встановлено фактів, які б свідчили про те, що позбавлення відповідачів батьківських прав є заходом впливу, який найкраще відповідає інтересам дітей.

У висновку про доцільність позбавлення батьківських прав відповідачів в обґрунтування необхідності позбавлення останніх батьківських прав було покладено те, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 свідомо ухиляються від виконання батьківських обов`язків, зловживають спиртними напоями, не працюють, мають низький рівень виховного потенціалу, неналежно чином піклуються про виховання та стан здоров`я дітей; 24 липня та 08 серпня 2022 року надходили повідомлення від інспектора з ювенальної превенції відділення поліції про те, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 перебували в стані алкогольного сп`яніння, діти брудні, голодні вдома; в серпні 2022 року стосовно ОСОБА_4 було складено протокол про адміністративне правопорушення за неналежне виконання батьківських обов`язків, а стосовно ОСОБА_3 за вчинення домашнього насильства; починаючи з липня 2021 року при неодноразових відвідуваннях сім`ї ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не прослідковувалася позитивна динаміка в сім`ї, останні продовжували зловживати спиртними напоями, не належним чином здійснювали догляд за дітьми, останні мали неохайний вигляд, умови проживання дітей погіршилися, в будинку антисанітарні умови для проживання, запас продуктів в сім`ї мінімальний; відповідачі не бажають змінювати своє ставлення до виховання дітей, не виконують рекомендацій та не прислуховуються до порад; питання про стан виконання батьківських обов`язків відповідачами розглядалися на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини 11 січня 2022 року, 10 серпня 2022 року, 08 вересня 2022 року.

Відомості, які викладені у висновку про доцільність позбавлення батьківських прав відповідачів, на підтвердження свідомого ухилення відповідачами від виконання своїх батьківських обов`язків, не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні, адже ані на позивачем, ані представниками третіх осіб не надано суду документально підтвердження фактів, викладених у висновку, зокрема, про притягнення відповідачів до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов`язків щодо виховання дітей, притягнення ОСОБА_3 до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства; актів обстеження житлово-побутових умов проживання відповідачів; відомостей про засідання комісії з питань захисту прав дитини проведених 11 січня, 10 серпня та 08 вересня 2022 року щодо стану виконання відповідачами батьківських обов`язків стосовно їх малолітніх дітей тощо.

Разом з тим, позиція відповідачів про те, що вони намагаються зберегти зв`язок з дітьми, після передачі дітей до бабусі продовжують з дітьми зв`язок, відвідують їх, спілкуються, періодично відводять та забирають їх зі школи та дошкільного закладу, підтверджується інформаційною довідкою дошкільного підрозділу Волосківської гімназії та не заперечувалася позивачем в судовому засіданні, та свідчить про те, що батьки цікавляться дітьми та не втрачають до них інтерес.

Відомості про те, що бабуся та дідусь більше, ніж татом з мамою, займаються вихованням та розвитком онуками, приводять та забирають з навчального закладу, на думку суду, не є такими, що підтверджують факт умисного ухилення відповідачів від виконання ними своїх батьківських обов`язків.

Матеріали справи не містять беззаперечних доказів, які б свідчили про ухилення ОСОБА_3 та ОСОБА_4 від виконання своїх обов`язків щодо виховання дітей, винної поведінки відповідачів у свідомому нехтуванні своїми обов`язками і щодо яких є нагальна необхідність позбавлення батьківських прав щодо своїх дітей, оскільки останні в силу своїх можливостей намагаються піклуватися про дітей.

Також в матеріалах справи відсутні докази того, що знаходження дітей з батьками загрожує їх життю та здоров`ю.

Підстави, передбачені статтею 164 СК України для позбавлення відповідачів батьківських прав, відсутні. ОСОБА_3 та ОСОБА_4 наполегливо бажають спілкуватися зі своїми малолітніми дітьми ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , проти позбавлення батьківських прав категорично заперечують, а позбавлення батьківських прав необхідно розглядати як крайній захід сімейно-правового характеру, який застосовується до батьків, що не забезпечують належного виховання своїх дітей.

Суд вважає, що позбавлення батьківських прав за відсутності підстав для цього з причин недоведеності, може вплинути на права та інтереси неповнолітніх дітей.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вихованням дітей відповідачі хоч і не в повній мірі, проте займаються, виходячи зі своїх здібностей і фінансових можливостей, а наявні в матеріалах цивільної справи докази не є достатніми для обґрунтованості висновку про свідоме та умисне ухилення їх від виховання дітей.

Кеpуючись статтями 12, 13, 76-81, 89, 258, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

В задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Менська міська рада Чернігівської області, комунальна установа «Менський місцевий центр соціальних служб» Менської міської ради про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки та призначення опікуна відмовити.

Попередити ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про необхідність змінити ставлення до виховання своїх малолітніх дітей ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Покласти на орган опіки та піклування Менської міської ради Чернігівської області контроль за виконанням ОСОБА_3 та ОСОБА_4 батьківських обов`язків стосовно малолітніх дітей - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач:

ОСОБА_1 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідачі:

ОСОБА_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

Менська міська рада Чернігівської області, місцезнаходження: вул. Героїв АТО, 6 м. Мена Чернігівська область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04061777.

Комунальна установа «Менський місцевий центр соціальних служб» Менської міської ради, місцезнаходження: вул. Семашко, 8 м. Мена Корюківський район Чернігівська область.

Повний текст рішення складено 27 січня 2023 року.

Суддя Н.В. Волошина

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108623456
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —738/1095/22

Рішення від 17.01.2023

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Рішення від 17.01.2023

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні