Ухвала
від 27.01.2023 по справі 752/8870/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/8870/22

Провадження № 1-кс/752/424/23

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей та документів

27 січня 2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва подане в рамках кримінального провадження № 42022100000000255 від 03.06.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів Головного управління Національної поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів,-

встановив:

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів Головного управління Національної поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, в рамках кримінального провадження № 42022100000000255 від 03.06.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав заяву в якій просив розглядати клопотання за його відсутності, підтримав вимоги клопотання, просив його задовольнити.

Також, у клопотанні просив дане клопотання розглядати без участі особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, на підставі ч. 2ст. 163 КПК України.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та на підставі ч.4ст.107 КПК Українифіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Перевіривши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується, приходжу до наступних висновків.

Із матеріалів клопотання вбачається, що слідчим відділу розслідування особливо тяжких злочинів проводиться досудове розслідування у кримінальному провадження № №42022100000000255 від 03.06.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Відповідно дост. 159 КПК України, - тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до ч.6ст. 163 КПК України, слідчий суддя,суд постановлює ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, танеможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п.7 ч.1ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належитьінформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Відповідно до ч. 2ст. 163 КПК Україниякщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

В обґрунтування клопотання слідчим зазначено, що відповідно до аналізу отриманої інформації, службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у 2021 році затверджено технічні умови ТУ У 20.5-14312134-001:2021 - розчинник універсальний органічний, що розроблені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »

В подальшому відповідно до «Єдиного реєстру податкових накладних» ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » закуповує у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за кодом УКТ ЗЕД 2710192100 в загальному обсязі 10 630,142 т вартістю 215,1 млн грн.

У період з 22.11.2021 по 25.12.2021 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (нова назва « ІНФОРМАЦІЯ_12 ») згідно актів прийому-передачі передало ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » додаткові компоненти загальною балансовою вартістю 113 млн грн.

Крім того, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » укладено договір оренди з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » №4707/21 від 08.11.2021 цистерн на базі зберігання паливно-мастильних матеріалів за адресою: АДРЕСА_2 , об`єм яких нижчий від необхідного для зберігання всіх компонентів кінцевого продукту.

За результатами виробництва кінцевого продукту - розчинника універсального органічного відповідно до розроблених технічних умов, з зазначених вище компонентів реалізовано 15 275,582 т на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (попередня назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 ») загальною вартістю 218 млн грн.

Внаслідок продажу кінцевого товару розчинна органічного товариству спричинено збитки на суму понад 120 млн грн, оскільки ціна продажу виявилась нижче вартості придбаних компонентів .

Крім того, за результатами аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », проведеного фахівцями ГУ ІНФОРМАЦІЯ_14 відсутні підтвердження щодо походження товару «Паливо авіаційне для газотурбінних двигунів ДЖЕТ А-1», що може свідчити про легалізацію вказаного товару.

Відповідно до інформації про власників акції ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » 91,7672 % акцій якого перебуває у власності держави в особі ІНФОРМАЦІЯ_15 .

В ході проведення обшуку на базі зберігання паливно-мастильних матеріалів (дала ПММ) за адресою: АДРЕСА_2 , з якою ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » уклало договір оренди №4707/21 від 08.11.2021 цистерн встановлено, що об`єм останніх в кілька разів нижчий від необхідного для зберігання всіх компонентів кінцевого продукту, так як використовується ще ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 ».

Відповідно до журналів в`їзду/виїзду на територію бази зберігання ПММ за адресою: АДРЕСА_2 , вилучених під час обшуку встановлено, що транспортні засоби, що здійснювали перевезення ПММ на територію бази у вказаний період не заїжджали.

Також під час проведення обшуку вилучено файли, відповідно до яких дана зберігання не могла прийняти на зберігання ПММ даної кількості (об`єму).

Крім того, оглядом виписок руху грошових коштів по рахунках ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не встановлено перерахування грошових коштів товариством на користь суб`єктів господарської діяльності за постачання «Палива авіаційного для газотурбінних двигунів ДЖЕТ А-1» та «Компонентів згідно ТУ».

Крім того, виписками по рахункам не підтверджено зарахування грошових коштів за реалізацію «кінцевого продукту згідно ТУ (розчинників універсальних органічних).

Відповідно до одержаної інформації органів ДПС встановлено, що підприємства-контрагенти ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (колишня назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 ») були визнані ризиковими та зупинено реєстрацію податкових накладних відповідно до «Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», затвердженого постановою КМ України від 11.12.2019 №1165 «Про затвердження порядку з питань зупинення реєстрації податкових накладних».

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів податкової звітності та податкових перевірок (здійснення виїмки їх копій), шляхом їх вилучення, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) а саме: документів податкової звітності ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_12 » (попередня назва ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_11 », ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), відомості про відкриті та закриті банківські рахунки підприємства, відомості про засновників підприємства, відомості з історії призначення та перепризначення керівників підприємства та засновників підприємства, відомості про засновників та кінцевих бенефіціарних власників підприємства, відомості про відокремлені підрозділи та філії підприємства, відомості про об`єкти оподаткування підприємства, відомості щодо експортних та імпортних операцій підприємства, завірені належним чином копії податкових декларацій з податку на додану вартість та податкові декларації з податку на прибуток підприємства за період з 2021 року по день виконання ухвали суду, додатки 5 до податкових декларацій з податку на додану вартість «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)», податкові накладні, відомості щодо податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку форми №1ДФ за період з 2021 року по день виконання ухвали суду включно, які подавались підприємством, вище вказаних товариств, а також підтверджуючі копії документів щодо прийняття комісіями контролюючого органу рішення про відповідність/невідповідність критеріям ризиковості платника податку відповідно до «Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», затвердженого постановою КМ України від 11.12.2019 №1165 «Про затвердження порядку з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_12 » (попередня назва ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_11 », ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) у період з 01.01.2021 до 01.12.2022.

Слідчим у клопотанні доведено, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Дану інформаціюнеможливо отриматив іншийспосіб танеможливо довестиобставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою інформації,яка знаходитьсяу володінніІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Беручи до уваги викладене вище, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.131,132,159-166 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 та слідчим, які входять до складу групи слідчих в кримінальному провадженні № 42022100000000255 від 03.06.2022, на тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, що містять охоронювану законом таємницю, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

-документів податкової звітності ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_12 » (попередня назва ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_11 », ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), відомості про відкриті та закриті банківські рахунки підприємства, відомості про засновників підприємства, відомості з історії призначення та перепризначення керівників підприємства та засновників підприємства, відомості про засновників та кінцевих бенефіціарних власників підприємства, відомості про відокремлені підрозділи та філії підприємства, відомості про об`єкти оподаткування підприємства, відомості щодо експортних та імпортних операцій підприємства, податкових декларацій з податку на додану вартість та податкові декларації з податку на прибуток підприємства за період з 2021 року по день постановлення ухвали суду, додатки 5 до податкових декларацій з податку на додану вартість «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)», податкові накладні, відомості щодо податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку форми №1ДФ за період з 2021 року по день постановлення ухвали суду включно, які подавались підприємством, вище вказаних товариств, а також підтверджуючі документи щодо прийняття комісіями контролюючого органу рішення про відповідність/невідповідність критеріям ризиковості платника податку відповідно до «Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», затвердженого постановою КМ України від 11.12.2019 №1165 «Про затвердження порядку з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_12 » (попередня назва ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_11 », ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) у період з 01.01.2021 до 01.12.2022.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала залишається в силі протягом двох місяців з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108631463
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —752/8870/22

Ухвала від 29.03.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 27.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 20.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 20.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 20.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 27.12.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні