Ухвала
від 30.01.2023 по справі 904/211/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

30.01.2023м. ДніпроСправа № 904/211/23

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Колісник І.І., розглянувши матеріали

за позовом Заступника керівника Дніпропетровської обласної прокуратури, м Дніпро, в інтересах держави в особі:

позивача-1: Перещепинської міської ради, м. Перещепине Новомосковського району Дніпропетровської області

позивача-2: Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Натурбестагро", м. Дніпро

про скасування державної реєстрації речових прав та зобов`язання повернути земельну ділянку площею 102,4352 га,

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Дніпропетровської обласної прокуратури звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області в інтересах держави в особі позивача-1 Перещепинської міської ради та позивача-2 - Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Натурбестагро", в якому просить:

1. Скасувати державну реєстрацію права власності земельної ділянки площею 102,4352 га, кадастровий номер 1225988500:01:001:0399, яка розташовується на території Перещепинської об`єднаної територіальної громади Новомосковського району Дніпропетровської області, проведену за Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 39835428) на підставі рішення державного реєстратора виконавчого комітету Межиріцької сільської ради Павлоградського району Зайцева А.В. № 61540719 від 12.11.2021 (номер запису про право 45001904).

2. Скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки площею 102,4352 га, кадастровий номер 1225988500:01:001:0399, яка розташовується на території Перещепинської об`єднаної територіальної громади Новомосковського району Дніпропетровської області, проведену за Товариством з обмеженою відповідальністю "Натурбестагро" (код ЄДРПОУ 42927581) на підставі рішення державного реєстратора виконавчого комітету Межиріцької сільської ради Павлоградського району Зайцева А.В. № 61540719 від 12.11.2021 (номер запису про право 45002031).

3. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Натурбестагро" (код ЄДРПОУ 42927581) повернути земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 102,4352 га, кадастровий номер 1225988500:01:001:0399, яка розташовується на території Перещепинської об`єднаної територіальної громади Новомосковського району Дніпропетровської області, Перещепинській об`єднаній територіальній громаді Новомосковського району Дніпропетровської області в особі Перещепинської міської ради (код ЄДРПОУ 04338463).

Судові витрати зі сплати судового збору прокурор просить стягнути з відповідача на користь Дніпропетровської обласної прокуратури.

В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на те, що наявними у матеріалах справи документами спростовується факт автентичності та достовірності укладення Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області договору оренди земельної ділянки, який на теперішній час позбавлений можливості розпоряджатися вказаною земельною ділянкою; державна реєстрація за Товариством з обмеженою відповідальністю "Натурбестагро" права оренди земельної ділянки площею 102,4352 га, кадастровий номер 1225988500:01:001:0399, яка розташовується на території Перещепинської об`єднаної територіальної громади Новомосковського району Дніпропетровської області, є протиправною та такою, що підлягає скасуванню.

Також, враховуючи, що станом на момент проведення державної реєстрації права власності за Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області останнє вже втратило відповідні повноваження щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення, які розташовані поза межами населених пунктів, скасуванню підлягає державна реєстрація за ним права власності на зазначену земельну ділянку.

Ухвалою суду від 16.01.2023 позовну заяву було залишено без руху у зв`язку з виявленими недоліками.

Дніпропетровською обласною прокуратурою 26.01.2022 подано до суду клопотання з доказами усунення недоліків позовної заяви.

За таких обставин позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, що є достатнім для прийняття її до розгляду й відкриття провадження у справі.

Приймаючи до уваги категорію спору, справа підлягає одноособовому розгляду за правилами загального позовного провадження.

Керуючись статтями 8, 12, 176, 177, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання на 02.03.2023 об 11:00год, яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судового засідання № 1-208 за адресою: 49027, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

4. Викликати учасників справи у підготовче засідання.

Рекомендувати учасникам справи:

- утриматися від безпосередньої участі в засіданні суду;

- використовувати можливості відеоконференцзв`язку для участі в підготовчому засіданні поза межами приміщення суду.

Роз`яснити учасникам справи про необхідність повідомляти суд про причини можливої неявки представників у підготовчі/судові засідання. Неявка представників сторін у засідання суду, в тому числі без поважних причин, має процесуальні наслідки, передбачені ст.ст. 202, 226 ГПК України, серед яких залишення позову без розгляду.

5. Запропонувати учасникам справи подати до суду:

Відповідачу:

- протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі підготувати відповідно до вимог статей 165, 178 ГПК України відзив на позовну заяву та надіслати його оригінал суду, а копію відзиву та доданих до нього документів усім учасникам справи;

- протягом 5 днів з дня отримання від позивачів відповідей на відзив (за наявності) надати суду, а також усім учасникам справи заперечення з урахуванням вимог частин третьої шостої статті 165 та статті 167 ГПК України.

Прокурору, позивачам:

- у 5-ти денний строк з дня отримання відзиву на позов подати суду, а також усім учасникам справи відповіді на відзив із урахуванням вимог частин третьої шостої статті 165 та статті 166 ГПК України.

Учасникам справи:

- при поданні заяв по суті справи надати суду докази на підтвердження дати отримання таких заяв від інших учасників для перевірки судом дотримання строку подачі відповідних заяв;

- заяви, клопотання, заперечення, пояснення щодо суті справи подавати до суду у письмовому вигляді з доказами надсилання на адресу іншим учасникам справи, з дотриманням визначених законом чи судом процесуальних строків та відповідно до вимог, серед іншого, статей 169, 170 ГПК України.

Для подання й отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

- зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести електронну скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua;

- подати до суду заяву про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вказаному розділі. Процесуальні документи у справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці.

6. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

7. Запропонувати учасникам справи надати суду інформацію щодо всіх наявних засобів зв`язку для оперативного повідомлення про дату, час та місце підготовчого/судового засідання у справі (електронна пошта, номер телефону тощо).

8. Приймаючи рішення щодо вчинення процесуальних дій під час розгляду справи в умовах воєнного стану, пріоритетом вважати нормативні приписи статті 3 Конституції України, згідно з якою людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

9. Обмежити на період карантину доступ у судове засідання осіб, які не є учасниками судового процесу (вільних слухачів).

10. Повідомити учасників справи про таке:

- з 05.10.2021 офіційно розпочали функціонування три підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: "Електронний кабінет", "Електронний суд", підсистема відеоконференцзв`язку, у зв`язку з чим, відповідно до частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку;

- на час відкриття провадження у справі у господарському суді наявна технічна можливість для забезпечення учасникам справи участі в судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, однак залежить від завантаженості системи з урахуванням кількості призначених судових засідань;

- інформація у цій справі доступна на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\ або безпосередньо в суді за заявою повноважного представника сторони у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 30.01.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя І.І. Колісник

Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу108651446
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування державної реєстрації речових прав та зобов`язання повернути земельну ділянку площею 102,4352 га

Судовий реєстр по справі —904/211/23

Судовий наказ від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Судовий наказ від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Рішення від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 02.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні