Рішення
від 27.01.2023 по справі 380/8533/22
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№380/8533/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 січня 2023 року

м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Грень Н.М. розглянув у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом Львівського державного університету внутрішніх справ до ОСОБА_1 про відшкодування курсантом витрат, пов`язаних з його утриманням у вищому навчальному закладі , -

в с т а н о в и в :

на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Львівського державного університету внутрішніх справ до ОСОБА_1 , з вимогами:

- стягнути з ОСОБА_1 на користь Львівського державного університету внутрішніх справ кошти в сумі 111499,61 грн (сто одинадцять тисяч чотириста дев`яносто дев`ять гривень шістдесят одну копійку).

Свої вимоги позивач мотивує тим, що Наказом від 19.05.2022 №445 о/с ОСОБА_1 відраховано з числа курсантів згідно пп. 1 п. 2.1 Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення та переведення курсантів (слухачів) вищих навчальних закладів МВС, затвердженого наказом МВС України від 07.09.2009 №381 за власним бажанням та відряджено для подальшого несення служби до Національної поліції України.

16.06.2022 суддя звернулась із запитом до відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС України у Львівській області, щодо інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) фізичної особи ОСОБА_1 .

На виконання вимог ст. 171 КАС України, 22.03.2021 до суду надійшла відповідь відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС України у Львівській області з інформацією про зареєстроване місце проживання ОСОБА_1 .

Ухвалою судді від 11.07.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідач позов не визнав, подав до суду відзив на позовну заяву, у якому відповідач просив у задоволенні позову відмовити, з тих підстав, що згідно з п. 9 Постанови Кабінету Міністрів України №261 від 12 квітня 2017 року стягнення суми витрат припиняється на підставі наказу Управління поліції охорони у Львівській області №288 о/с від 22.06.2022 року.

Позивач подав до суду відповідь на відзив, в якій наводить спростування доводів відповідача, викладених у відзиві. Зазначив, що відповідно до п. 9 Порядку відшкодування особами витрат, пов`язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2022 № 261 стягнення суми витрат припиняється в разі: поновлення на навчанні особи, що була відрахована з вищого навчального закладу або повторного прийняття особи на службу в поліцію. Разом з тим, ОСОБА_1 після відрахування з числа курсантів Львівського державного університету внутрішніх справ на навчанні не поновлявся, а також не був повторно прийнятий на службу в поліцію, оскільки з поліції не звільнявся. З урахуванням наведеного, просив позов задовольнити.

Суд дослідив матеріали справи, всебічно і повно з`ясував усі фактичні обставини, об`єктивно оцінив докази, які мають юридичне значення для вирішення спору по суті та встановив таке.

Між ОСОБА_1 , Головним управлінням Національної поліції (далі Замовник) та Львівським державним університетом внутрішніх справ (далі Виконавець) укладено контракт №670/20 про здобуття освіти за спеціальністю «Правоохоронна діяльність» у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських (далі Контракт) (а.с.3-4).

Згідно з пунктами 1.1.5, 1.1.6, 1.1.8 Контракту виконавець зобов`язується серед іншого, перевести ОСОБА_1 після 2 років навчання на денній формі на заочну форму та направити в розпорядження Замовника для призначення на посаду молодшого складу поліції та подальшого проходження служби; після закінчення навчання видати ОСОБА_1 документ про вищу освіту державного зразка та направити на службу відповідно до персонального розподілу; після переведення відповідача на заочну форму навчання затвердити довідку розрахунок витрат, пов`язаних з її утриманням у вищому навчальному закладі із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, за весь термін навчання.

Пунктом 3.1.7 Контракту передбачено, що у разі дострокового розірвання Контракту (відрахування з закладу вищої освіти), а також звільнення зі служби в поліції в період навчання на заочній формі та протягом трьох років після закінчення навчання відшкодувати Міністерству Внутрішніх Справ (в особі закладу вищої освіти) витрати, пов`язані з утриманням у закладі вищої освіти, відповідно до частини 4 статті 74 Закону України «Про Національну поліцію».

Контракт набирає чинності з моменту його підписання і діє до 01 липня 2026 року (п. 5 Контракту).

Наказом Львівського державного університету внутрішніх справ від 19.05.2022 року № 445 о/с «Про особовий склад» (далі Наказ) згідно з пп. 1 п. 2.1 Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення курсантів (слухачів) вищих навчальних закладів МВС, затвердженого наказом МВС України від 07.09.2009 №381, рядового поліції ОСОБА_1 (0154680), курсанта 2-го курсу факультету №3 Інституту з підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Львівського державного університету внутрішніх справ, на підставі рапорту рядового поліції Федини В.В. від 06.05.2022р. вх. № 36/584, висновку та подання, відраховано з числа курсантів за власним бажанням з 31.05.2022.

При цьому, пунктом 3 Наказу визначено відрядити для подальшого проходження служби до Національної поліції України рядового поліції ОСОБА_1 (0154680), з 01.06.2022.

Зазначеним наказом зобов`язано провести розрахунок коштів та утримати з ОСОБА_1 за період з 01.09.2020 по 31.05.2022 витрати, пов`язані з його утриманням в Львівському державному університеті внутрішніх справ в сумі 111499,61 грн.

Відповідно до довідки-розрахунку №162 від 31 травня 2022 року витрат, пов`язаних з навчанням у Львівському державному університеті внутрішніх справ курсанта ОСОБА_1 з 01 вересня 2020 року по 31 травня 2022 року витрати, пов`язані з утриманням ОСОБА_1 у навчальному закладі складають 111499,61 (сто одинадцять тисяч чотириста дев`яносто дев`ять гривень шістдесят одну копійку), а саме: грошове забезпечення 76312,84; медичне забезпечення 274,70; продовольче забезпечення 19351,52; речове забезпечення 5766,00; оплата комунальних послуг та спожитих енергоносіїв 9794,55.

Позивачем на адресу ОСОБА_1 скеровано претензію №18/56 від 03.06.2022 у зв`язку із несплатою ним заборгованості (а.с.7).

Вказана претензія залишена без відповіді та реагування.

Наявність боргу відповідача перед ЛьвДУВС зумовила звернення останнього до суду з цим позовом.

При вирішенні спору суд керується наступним.

Стаття 19 Конституції України передбачає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правові засади організації та діяльності Національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в Національній поліції України визначає Закон України Про Національну поліцію від 02.07.2015 №580-VIII (далі - Закон №580-VIII).

Відповідно до норм частини першої, другої статті 48 Закону №580-VIII призначення та звільнення з посад поліцейських здійснюється наказами посадових осіб, зазначених у статті 47 цього Закону.

Накази про зарахування поліцейських курсантами, слухачами денної форми навчання до вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, є підставою для звільнення таких осіб зі штатних посад, які вони займають в органах (закладах, установах) поліції.

Згідно з частиною першою статті 63 Закону №580-VIII контракт про проходження служби в поліції - це письмовий договір, що укладається між громадянином України та державою, від імені якої виступає поліція, для визначення правових відносин між сторонами.

Контракт про проходження служби в поліції укладається з громадянами, які зараховані до вищого навчального закладу із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, - на час навчання (пункт 2 частини другої статті 63 Закону №580-VIII).

Відповідно до норм статті 63 Закону №580-VIII контракт є підставою для видання наказу про прийняття особи на службу в поліції та/або призначення її на відповідну посаду. Контракт про навчання укладається з громадянами, які зараховані до вищого навчального закладу із специфічними умовами навчання, який здійснює підготовку поліцейських, за умови досягнення такими особами 18-річного віку. Контракт про проходження служби в поліції укладається на підставах і в порядку, визначених Міністерством внутрішніх справ України. Типову форму контракту затверджує Міністерство внутрішніх справ України.

Відповідно до норм частини четвертої, п`ятої статті 74 Закону №580-VIII особи, які навчаються за державним замовленням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, у разі дострокового розірвання контракту про здобуття освіти з будь-яких підстав, крім звільнення зі служби в поліції на підставі підпунктів 2, 4 частини першої статті 77 цього Закону, а також поліцейські, звільнені зі служби в поліції протягом трьох років після закінчення вищезазначених навчальних закладів з будь-яких підстав, крім звільнення зі служби в поліції на підставі підпунктів 2, 4 частини першої статті 77 цього Закону, відшкодовують Міністерству внутрішніх справ України витрати, пов`язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Спільним наказом Міністерства оборони України, Міністерства фінансів України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства транспорту та зв`язку України, Адміністрації державної прикордонної служби України, Управління державної охорони України, Служби безпеки України від 16.07.2007 №419/831/240/605/537/219/534 затверджений Порядок розрахунку витрат, пов`язаних з утриманням курсантів у вищих навчальних закладах (далі - Порядок).

Цей Порядок розроблено з метою впорядкування діяльності посадових осіб та органів військового управління щодо відшкодування курсантами, які проходять підготовку на посади осіб офіцерського складу, Міністерству оборони України, Міністерству внутрішніх справ України, Державній прикордонній службі України, Управлінню державної охорони України, Службі безпеки України та Державній спеціальній службі транспорту України (далі - міністерства) витрат, пов`язаних з їх утриманням у вищому військовому навчальному закладі, військовому навчальному підрозділі вищого навчального закладу (далі - ВНЗ), у разі дострокового розірвання контракту про проходження військової служби (навчання) (далі - контракт) через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість, а також у разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах офіцерського складу у військових формуваннях, правоохоронних органах або органах спеціального призначення після закінчення ВНЗ.

Зобов`язання про добровільне відшкодування курсантом витрат, пов`язаних з його утриманням, зазначається в контракті під час його укладання (пункт 1.2 Положення).

У разі відмови від добровільного відшкодування витрат, зазначених у частині четвертій цієї статті, таке відшкодування здійснюється в судовому порядку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2017 №261 затверджено Порядок відшкодування особами витрат, пов`язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських (далі - Порядок №261).

Згідно з пунктом 1 цього Порядку, такий визначає механізм відшкодування особами, які навчалися за денною формою навчання за державним замовленням (далі - особи) у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських (далі - вищі навчальні заклади), витрат, пов`язаних з їх утриманням у таких закладах (далі - витрати), у разі, зокрема, звільнення із служби в поліції протягом трьох років після закінчення вищого навчального закладу з будь-яких підстав, крім звільнення із служби в поліції через хворобу (за рішенням медичної комісії про непридатність до служби в поліції) чи у зв`язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів.

Відповідно до пункту 2 Порядку №261 витрати відшкодовуються згідно з контрактом, укладеним між вищим навчальним закладом, відповідним органом поліції та особою, яка навчалася. У разі коли особа є неповнолітньою, установлення правових відносин здійснюється відповідно до вимог Цивільного кодексу України. Типову форму контракту затверджує МВС.

Як передбачено пунктами 3 та 4 Порядку №261, відшкодування здійснюється у розмірі фактичних витрат, пов`язаних з: грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням; оплатою комунальних послуг та спожитих енергоносіїв (тепло-, водопостачання, водовідведення, електроенергія). Витрати відшкодовуються особою в повному розмірі за весь період її фактичного навчання.

Відповідно до пункту 5 Порядку №261 у разі звільнення особи до відпрацювання нею трьох років після закінчення вищого навчального закладу орган поліції, в якому особа проходила службу, невідкладно повідомляє про це вищому навчальному закладу, в якому особа навчалася.

Сума відшкодованих витрат зараховується до спеціального фонду державного бюджету і використовується відповідно до кошторису МВС (пункт 7 Порядку №261).

Згідно з пунктом 8 Порядку № 261 у разі відмови від добровільного відшкодування витрат, а також у разі порушення особою умов договору, укладеного відповідно до пункту 6 цього Порядку, таке відшкодування здійснюється в судовому порядку.

Виходячи із системного аналізу вказаних норм Закону №580-VIII, Порядку розрахунку витрат, пов`язаних з утриманням курсантів у вищих навчальних закладах та Порядку № 261, особа, звільнившись зі служби в поліції за власним бажанням і до закінчення дії договору, повинен відшкодувати Міністерству внутрішніх справ України витрати, пов`язані з його утриманням у вищому навчальному закладі, тобто у ЛьвДУВС.

Разом з тим, судом встановлено, що наказом Управління поліції охорони у Львівській області від 22.06.2022 №288о/с «По особовому складу» рядового поліції ОСОБА_1 (0154680), який прибув з Львівського державного університету внутрішніх справ призначено поліцейським взводу охорони об`єктів публічної безпеки №1 батальйону №2 полку Управління поліції охорони у Львівській області з 01.06.2022.

При цьому, суд зазначає, що пунктом 9 Порядку 261 визначено, що стягнення суми витрат припиняється в разі: поновлення на навчанні особи, що була відрахована з вищого навчального закладу; повторного прийняття особи на службу в поліцію.

З урахуванням того, що наказом Управління поліції охорони у Львівській області від 22.06.2022 №288о/с «По особовому складу» рядового поліції ОСОБА_1 призначено поліцейським взводу охорони об`єктів публічної безпеки №1 батальйону №2 полку Управління поліції охорони у Львівській області з 01.06.2022, враховуючи положення п. 9 Порядку № 261, суд висновує про відсутність підстав для відшкодування ним витрат, пов`язаних з його утриманням у вищому навчальному закладі в розмірі 111499,61 грн.

Відповідно до частин першої та другої статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Положеннями статті 90 КАС України визначено, що суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), що міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість мотивів, покладених в основу доводів адміністративного позову, суд висновує про те, що заявлені в даному адміністративному позові позовні вимоги до задоволення не підлягають.

Відповідно до ст. 139 КАС України, у зв`язку з відмовою у задоволенні позовних вимог, розподіл судових витрат не здійснюється.

Керуючись ст. ст. 241-246, 250, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

вирішив:

у задоволенні позову Львівського державного університету внутрішніх справ ( 79007, м. Львів, вул. Городоцька, 26, ЄДРПОУ 08571995) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про відшкодування курсантом витрат, пов`язаних з його утриманням у вищому навчальному закладі відмовити повністю.

Рішення може бути оскаржене, згідно зі ст. 295 КАС України, протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили, згідно зі ст. 255 КАС України, після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Грень Н.М.

Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу108691366
СудочинствоАдміністративне
Сутьвідшкодування курсантом витрат, пов`язаних з його утриманням у вищому навчальному закладі

Судовий реєстр по справі —380/8533/22

Постанова від 10.08.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 05.06.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 05.06.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 20.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Рішення від 27.01.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 10.07.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні