Ухвала
від 30.01.2023 по справі 564/429/18
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 564/429/18

30 січня 2023 року

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Олійника П.В.

секретаря судового засідання Зберун К.Ф.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Костопіль заяву представника ТзОВ Кредит-Капітал- Груба Христини Богданівни, стягувач: ТзОВ Креді Агріколь Банк, боржник: ОСОБА_1 , третя особа: приватний виконавець Сідоренко Сергій Петрович про заміну стягувача у виконавчому провадженні по справі №564/429/18 позовом ПАТ «Креді Агріколь Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Представник ТзОВ Кредит-Капітал- Груба Х.Б., стягувач: ТзОВ Креді Агріколь Банк, боржник: ОСОБА_1 , третя особа: приватний виконавець Сідоренко Сергій Петрович зверулась до суду з заявою про заміну сторони стягувача правонаступником .

В заяві ставиться питання про заміну стягувача із ПАТ «Креді Агріколь Банк» на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія Кредит-Капітал».

Представник заявника в судове засідання не з`явилася, в заяві просить розгляд заяви здійснювати у його відсутності.

Боржник , стягувач, третя особа в судове засідання не з`явились. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись у встановленому законом порядку.

За змістом ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони стягувача.

Відповідно до ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши заяву та додані до неї матеріали, судом встановлено наступне.

Рішенням Костопільського районного суду Рівненської області від 04.07.2019 року позовну заяву ПАТ «Креді Агріколь Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, задоволено. Стягнуто з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_1 ) на користь Публічного акціонерного товариства «Креді Агріколь Банк» заборгованість за кредитним договором №4/1235600 від 30.06.2015 року в розмірі 477535 (чотириста сімдесят сім тисяч п`ятсот тридцять п`ять) гривень 48 копійок. Стягнуто з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_1 ) на користь Публічного акціонерного товариства «Креді Агріколь Банк» судовий збір в розмірі 7163 (сім тисяч сто шістдесят три) гривні 3 копійки.

16.12.2021 року ТОВ Фінансова компанія Кредит-Капітал, набуло статусу нового кредитора та отримало право грошової вимоги по відношеню до осіб, які є боржниками ПАТ Креді Агріколь Банк в тому числі і до ОСОБА_1 за крединим договором №4/1235600 від 30.06.2015 року.

Відповідно до п.1 ч. 2ст. 11 ЦК Українипідставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ч. ч. 1, 2ст. 442 ЦПК Україниу разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до ч.1ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбаченихст. 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі ст. 514 цього Кодексудо нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Виходячи із цих норм, зокрема, п.п. 1, 2 ч.1ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ч. 5ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження»,ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження. Крім того Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям право попередника після постановлення щодо нього судового рішення i заміни його правонаступником. Підставою заміни кредитора внаслідок правонаступництва, в тому числі, у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають цивільні права та обов`язки або пряма вказівка акта цивільного законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

Враховуючи вищевикладене, встановивши фактичні обставини справи, від яких залежить правильне вирішення спору, беручи до уваги те, що заявником надано належні та допустимі докази на підтвердження матеріального правонаступництва, тобто заявник підтвердив своє матеріальне правонаступництво належними доказами, суд вважає, що заява представника ТзОВ Кредит-Капітал про заміну стягувача у виконавчому провадженні по справі №564/429/18 позовом ПАТ «Креді Агріколь Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.260,442 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву представника ТзОВ Кредит-Капітал- Груба Христини Богданівни, стягувач: ТзОВ Креді Агріколь Банк, боржник: ОСОБА_1 , третя особа: приватний виконавець Сідоренко Сергій Петрович про заміну стягувача у виконавчому провадженні по справі №564/429/18 позовом ПАТ «Креді Агріколь Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження, яке відкрите на підставі виконавчого документу №564/429/18 на правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія Кредит-Капітал» (код ЄДРПОУ: 35234236, IBAN: НОМЕР_2 , банк отримувача АТ КредіАгріколь Банк за правом грошової вимоги до ОСОБА_1 , ІПН: НОМЕР_1 , за кредитним договором №4/1235600 від 30.06.2015 року.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Рівненського апеляційного суду через Костопільський суд Рівненської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Учасник справи у разі постановлення ухвали за його відсутності має право оскаржити ухвалу в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

СуддяП. В. Олійник

Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108726463
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —564/429/18

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Рішення від 04.07.2019

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 15.06.2018

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 07.03.2018

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні