Рішення
від 02.02.2023 по справі 473/3465/22
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/3465/22

РІШЕННЯ

іменем України

"02" лютого 2023 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

у складі: головуючого суддіРотар М.М.

за участю: секретаря судового засідання Лукіянчиній Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вознесенську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Єланецький відділ державної виконавчої служби у Вознесенському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зміну розміру аліментів, що стягуються на утримання дитини

встановив

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 , в якому просив зменшити розмір аліментів, які стягуються з нього на підставі рішення Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 17 грудня 2008 року по цивільній справі №2-2624/2008 на користь ОСОБА_2 на утримання доньки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 з частини заробітку на 1/8 частину заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

В підтвердження позову позивач посилається на те, що на теперішній час у нього змінилися сімейні обставини, а саме він створив нову сім`ю на в нього народилася ще троє дітей, крім того на його утриманні перебуває непрацююча дружина, крім цього у нього погіршився стан здоров`я.

Отже, оскільки у позивача змінився сімейний стан, що вплинуло на зміну його матеріального стану, позивач вважає, що в нього є всі правові підстави для звернення з даною позовною заявою до суду про зміну розміру аліментів.

Виходячи з викладеного позивач просить позов задовольнити.

Ухвалою суду від 05 грудня 2022 року відкрито провадження по справі.

03 січня 2023 року на адресу суду від відповідача ОСОБА_2 надійшов відзив на позовну заяву.

26 січня 2023 року від позивача ОСОБА_1 надійшла заява про зменшення позовних вимог, відповідно до якої позивач просив зменшити розмір аліментів, які стягуються з нього на підставі рішення Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 17 грудня 2008 року по цивільній справі №2-2624/2008 на користь ОСОБА_2 на утримання доньки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 з частини заробітку на 1/6 частину заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, на адресу суду від представника адвоката Максименко В.В. надійшла заява про розгляд справи без їх участі та підтримання позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, від її представника адвоката Вуїв О.В. надійшла заява про визнання позовних вимог.

Дослідивши матеріали справи, як докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що відповідно до рішення Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 17 грудня 2008 року з ОСОБА_1 було стягнуто аліменти на користь відповідача ОСОБА_2 на утримання доньки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісяця, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 28.11.2008 року і до досягнення дитиною повнолітнього віку.

Згідно виконавчого листа, виданого Вознесенським міськрайонний судом Миколаївської області від 17 грудня 2008 року, із позивача стягуються аліменти на користь відповідача на утримання доньки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі визначеному вищевказаним рішенням суду.

Примусове виконання рішення здійснюється Єланецьким відділом державної виконавчої служби у Вознесенському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

В судовому засіданні було встановлено, що позивач перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5 . В шлюбі у них народилося троє дітей ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 ( свідоцтво про народження серія НОМЕР_1 , видане 20 червня 2019 року) , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 , видане 13 травня 2014 року), ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_3 , видане 10 жовтня 2017 року).

Відповідно до довідки про склад, що була видана Великосербулівським старостинським округом Єланецької селищної ради Миколаївської області від 11.02.2022 року ОСОБА_1 проживає разом зі своє сім`єю в с. Великосербулівка Вознесенського району Миколаївської області.

Статтею 192 СК Українивизначено, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Пунктом 23постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року №3«Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»роз`яснено, що розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Враховуючи зміст ст.ст.181,192 СК України розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. Отже, зміна сімейного стану та матеріального становища батька може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

У відповідності дост..182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних утриманців та інші обставини, що мають істотне значення.

З аналізу даних правових норм вбачається, що при вирішенні питання про зменшення розміру аліментів, слід з`ясовувати чи змінилося матеріальне становище, сімейний стан та стан здоров`я сторін, і що ця зміна впливає на змогу сплачувати аліменти у вже визначеному розмірі.

Особа, яка сплачує аліменти - платник аліментів, вправі звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів на дитину у тих випадках, коли погіршилося його матеріальне становище, сімейний стан чи стан його здоров`я або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров`я одержувача аліментів.

При цьому суд, з урахуванням встановлених обставин і сукупності належних та допустимих доказів, при наявності підстав щодо неможливості сплачувати аліменти у вже визначеному розмірі, може вирішити питання щодо зменшення розміру аліментів.

За правиламист. 191 СК України, лише для стягнення аліментів встановлено час, з якого вони присуджуються, а зменшення розміру аліментів відбувається за загальними правилами, а саме з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.(ч. 2ст.182 СК України)

Судом встановлено, що у позивача дійсно змінилося матеріальне положення: з 2013 року він створив нову сім`ю з ОСОБА_5 , від даних відносин вони мають трьох неповнолітніх дітей.

Таким чином, суд вбачає суттєву зміну матеріального стану у платника аліментів, тобто позивача в порівнянні з його матеріальним становищем на момент ухвалення рішення про стягнення аліментів на утримання доньки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), що відповідно до положеньст.192 СК Україниє підставою для зменшення розміру аліментів,

В даному випадку суд вважає за доцільне зменшити розмір стягнутих за рішенням Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської від 17 грудня 2008 року, аліментів на утримання доньки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 з 1\4 частини до 1\6 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, з урахуванням матеріального становища платника аліментів.

Керуючись ст.ст.4,12,13,19,76-80,259,263-265 ЦПК України, ст. 181,182,192 СК України, суд

У Х В А Л И В

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Зменшити розмір стягнутих за рішенням Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 17 грудня 2008 року з ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с. Великосербулівка Вознесенського району Миколаївської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , аліментів на утримання доньки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_6 , на користь ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_7 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , з 1\4 частини до 1\6 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з моменту подачі позову з 25 листопада 2022 року і до досягнення дитиною повноліття.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Суддя М.М. Ротар

Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108728556
СудочинствоЦивільне
Сутьзміну розміру аліментів, що стягуються на утримання дитини

Судовий реєстр по справі —473/3465/22

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні