Рішення
від 09.08.2010 по справі 2-1413/10
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 2-1413/10

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2010 року. Київський районний суд м. Одеси у складі :

Головуючого - судді Га ращенка Д.Р.

При секретарі - Сушко М.О .

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні цивільну с праву за позовом АТ «Банк «Фі нанси та Кредит» в особі Філі ї Одеське РУ АТ «Банк «Фінанс и та Кредит» до Товариства з о бмеженою відповідальністю « Констал», ОСОБА_1, ОСОБА_ 2 про повернення кредиту,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів, у я кому просить стягнути з них с олідарно суму боргу в розмір і 147 729, 28 грн. та включити в суму, щ о стягується, суму судового з бору та витрат на інформацій но-технічне забезпечення роз гляду справи.

У судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мала та просила суд його задо вольнити.

Представник відповідачів ОСОБА_1, ОСОБА_2 позов не визнав, просив відмовити у йо го задоволенні.

Представник ТОВ «Констал» у судове засідання не з' яви вся, повідомлявся належним ч ином, причини неявки суду не в ідомі.

Вислухавши пояснення пред ставників сторін, вивчивши м атеріали справи, перевіривши їх доказами, суд вважає, що по зов підлягає задоволенню час тково з наступних підстав.

Судом встановлено такі фак ти та відповідні їм правовід носини.

11 січня 2008 року між Відкритим акціонерним товариством «Ба нк «Фінанси та Кредит»(креди тор) та Товариством з обмежен ою відповідальністю «Конста л»(позичальник) був укладени й договір про кредитну лінію у формі овердрафт, відповідн о до п. 1.1 якого банк відкрив поз ичальнику кредитну лінію у ф ормі овердрафта з лімітом дл я здійснення овердрафтового обслуговування позичальник а, а позичальник зобов' язав ся повернути отримані грошо ві кошти в установлені в дано му договорі строки та сплати ти за користування кредитним и ресурсами відсотки у розмі рі 17, 00 % річних (а за користуванн я кредитними коштами з момен ту, вказаного у підпункті «б» п. 4.1. даного договору, заплатит и відсотки у підвищеному роз мірі).

На підставі ст. 1054 ЦК Украї ни за кредитним договором ба нк або інша фінансова устано ва зобов' язується надати гр ошові кошти позичальникові у розмірі та на умовах, встанов лених договором, а позичальн ик зобов' язується повернут и кредит та сплатити процент и.

Відповідно до п. 3.2. договор у про кредитну лінію у формі о вердрафт строк користування кредитною лінією встановлює ться з моменту укладення дан ого договору до 09 січня 2009 року .

Згідно з підпунктом «б» п. 4.1. вказаного договору позичаль ник сплачує банку відсотки з а користування кредитними ре сурсами за відсотковою ставк ою 25, 5 % річних за кожен день кор истування кредитними ресурс ами понад встановлені строки користування кредитною ліні єю, вказані у п. 3.2. даного догов ору, а також у випадках поруше ння строків повернення креди тних ресурсів.

Відповідно до п. 2.1. договору про кредитну лінію на період з 11 січня 2008 року до 11 квітня 2008 ро ку ліміт кредитної лінії вст ановлюється у розмірі 300 000, 00 гр н.

Додатковою угодою № 1 від 21 кв ітня 2008 року пункт 1.1. , пункт 4.1. до говору про кредитну лінію бу ли викладені у новій редакці ї, згідно з якою позивач відкр ив ТОВ «Констал» кредитну лі нію у формі овердрафту з лімі том для здійснення овердрафт ового обслуговування, а пози чальник зобов' язався повер нути отримані в рамках креди тної лінії кошти у встановле ні строки та сплатити за кори стування кредитними ресурса ми відсотки у розмірі 18. 5 % річн их за період з дня видачі до 09.01 .2009 року, 27, 75% річних за кожен день користування кредитним ресу рсами з 09.01.2009 року та у разі пору шення строків повернення кре дитних ресурсів за кожен ден ь фактичного користування кр едитними ресурсами після спл иву встановлених строків пов ернення.

09 липня 2008 року між позивачем та ТОВ «Констал» була укладе на Додаткова угода №2 до Догов ору про кредитну лінію у форм і овердрафту, відповідно до у мов якої п. 2.1. Договору про кред итну лінію у формі овердрафт у було викладено у новій реда кції: на період з 09 липня 2008 року до 09 жовтня 2009 року ліміт креди тної лінії встановлюється у розмірі 300 000, 00 грн.

10 жовтня 2008 року між позиваче м та ТОВ «Констал» була уклад ена Додаткова угода №4 до Дого вору про кредитну лінію в фор мі овердрафту, відповідно до умов якої нижче перерахован і пункти Договору від 11 січня 2008 року були викладені у новій редакції:

Відповідно до п.1.1. банк відкр иває позичальнику кредитну л інію у формі овердрафту з лім ітом для здійснення овердраф тового обслуговування позич альника, позичальник зобов' язався повернути отримані в межах кредитної лінії грошов і кошти в установлені у даном у договору строки і сплатити за користування кредитними ресурсами відсотки у розмірі 28 % річних(а за користування кр едитними ресурсами з моменту , вказаному в підпункті «б» п. 4.1. даного договору, сплатити в ідсотки у підвищеному розмір і).

На період з 10 жовтня 2008 року до 09 січня 2009 року ліміт кредитно ї лінії встановлюється в роз мірі 200 000, 00 грн.(п. 2.1.)

Згідно з п. 4.1. позичальник сп лачує банку відсотки за кори стування кредитними ресурса ми у валюті кредиту за відсот ковими ставками:

А) 18, 5 % річних за період з дня в идачі кредитних ресурсів до 09 жовтня 2008 року;

Б) 28, 00 % річних (відповідно до п . 1.1. даного договору) за період з 10 жовтня 2008 року до до закінче ння строку користування кред итною лінією, встановленого у п. 3.2. даного договору;

В) 42, 00 % річних за кожен день ко ристування кредитними ресур сами понад встановлені строк и користування кредитною лін ією, вказані у п. 3.2. даного дого вору, а також у випадках поруш ення строків повернення кред итних ресурсів.

11 січня 2008 року в забезпеченн я виконання зобов' язань за договором про кредитну лінію в формі овердрафту від 11 січн я 2008 року між позивачем(кредит ор), ОСОБА_2 (поручитель) та ТОВ «Констал» (боржник) був ук ладений договір поруки № 26/08, ві дповідно до п. 1.1 якого поручит ель зобов' язалася перед кре дитором відповідати у повном у обсязі за своєчасне та повн е виконання боржником зобов' язань по договору про кредит ну лінію у формі овердрафту № 01-01-08 від 11.01.2008 року, укладеному мі ж кредитором і боржником, від повідно до якого боржнику на дано кредит в розмірі 300000, 00 грн. з сплатою 17% річних та щомісяч ної комісії у розмірі 0,1% від су ми ліміту кредитної лінії, а т акож одноразової комісії у р озмірі 0, 5 % від суми ліміту кред итної лінії.

Згідно з п. 2.1. договору порук и у випадку невиконання борж ником зобов' язань за кредит ним договором, боржник і пору читель відповідають перед кр едитором як солідарні боржни ки.

На підставі п. 2.2. договору по руки поручитель відповідає п еред кредитором в тому ж обся зі, що і боржник, в тому числі п о основному боргу, сплаті щом ісячних відсотків і підвищен их відсотків, оплаті комісій ної винагороди, сплаті неуст ойки по основному боргу та ві дсотках, а також по відшкодув анню всіх збитків.

Крім того, 11 січня 2008 року в за безпечення виконання зобов' язань за договором про креди тну лінію в формі овердрафту від 11 січня 2008 року між позивач ем(кредитор), ОСОБА_1 (поруч итель) та ТОВ «Констал» (боржн ик) був укладений договір пор уки № 27/08, відповідно до п. 1.1 яког о поручитель зобов' язався п еред кредитором відповідати у повному обсязі за своєчасн е та повне виконання боржник ом зобов' язань по договору про кредитну лінію у формі ов ердрафту № 01-01-08 від 11.01.2008 року, укл аденому між кредитором і бор жником, відповідно до якого б оржнику надано кредит в розм ірі 300000, 00 грн. з сплатою 17% річних та щомісячної комісії у розм ірі 0,1% від суми ліміту кредитн ої лінії, а також одноразової комісії у розмірі 0, 5 % від суми ліміту кредитної лінії.

Згідно з п. 2.1. договору порук и у випадку невиконання борж ником зобов' язань за кредит ним договором, боржник і пору читель відповідають перед кр едитором як солідарні боржни ки.

На підставі п. 2.2. договору по руки поручитель відповідає п еред кредитором в тому ж обся зі, що і боржник, в тому числі п о основному боргу, сплаті щом ісячних відсотків і підвищен их відсотків, оплаті комісій ної винагороди, сплаті неуст ойки по основному боргу та ві дсотках, а також по відшкодув анню всіх збитків.

Позивач у повному обсязі ви конав свої зобов' язання за договором про кредитну лінію у формі овердрафта від 11 січн я 2008 року та додатковими угода ми до нього, що підтверджуєть ся зібраними по справі доказ ами.

Однак, як вбачається з матер іалів справи, ТОВ «Констал» с вої зобов' язання за договор ом про кредитну лінію не вико нав.

Відповідно до ст. 611 ЦК Укр аїни, у разі порушення зобов' язання настають правові насл ідки, встановлені договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 624 ЦК України, я кщо за порушення зобов' язан ня встановлено неустойку, то вона підлягає стягненню у по вному розмірі, незалежно від відшкодування збитків.

Згідно з п. 3.1. договору пор уки у випадку невиконання бо ржником своїх зобов' язань з а кредитним договором у вказ ані у договорі строки поручи тель зобов' язується не пізн іше 2-х банківських днів з моме нту повідомлення його кредит ором (письмового чи телетран смісійного) про невиконання боржником прийнятих на себе зобов' язань сплатити грошо ву суму, що вимагається креди тором, шляхом її перерахуван ня на рахунок кредитора будь -яким способом, вказаним кред итором.

Відповідно до п. 8.1. договору про кредитну лінію за простр очення повернення кредитних ресурсів і/чи сплати відсотк ів Позичальник сплачує банку пеню із розрахунку подвійно ї облікової ставки Національ ного Банку України від прост роченої суми за кожен день пр острочки.

Оскільки ТОВ «Констал» за д оговором про кредитну лінію у формі овердрафту, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 за договорами пор уки не виконали, перед позива чем виникла суму боргу в розм ірі 147 729, 28 грн., що складається з :

- заборгованість за кредито м - 113 283, 92 грн.;

- заборгованість по сплаті в ідсотків за користування кре дитом - 14 115, 47 грн. ;

- пеня за несвоєчасну сплату щомісячних платежів по осно вному боргу - 18 899, 74 грн.;

- пеня за несвоєчасну сплату відсотків - 1 265, 23 грн.;

- пеня за несвоєчасну сплату комісій - 164, 92 грн.

На підставі ст. 625 ЦК Украї ни боржник не звільняється в ід відповідальності за немож ливість виконання ним грошов ого зобов' язання та на вимо гу кредитора зобов' язаний с платити суму боргу.

Відповідно до ст. 554 ЦК Укра їни, у разі порушення боржник ом зобов' язання, забезпечен ого порукою, боржник і поручи тель відповідають перед кред итором як солідарні боржники , якщо договором поруки не вст ановлено додаткову відповід альність поручителя.

Таким чином, дослідивши н аявні в справі докази, надавш и їм належну оцінку, суд вважа є законними та обґрунтованим и вимоги позивача щодо повер нення сум кредиту, сплати про центів та пені за несвоєчасн е виконання грошового зобов' язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК У країни стороні, на користь як ої ухвалено рішення, суд прис уджує з другої сторони понес ені нею і документально підт верджені судові витрати.

Таким чином, суд вважає необ хідним відмовити у стягненні з відповідачів на користь по зивача судових витрат у солі дарному порядку та стягнути понесені позивачем судові ви трати з відповідачів у рівни х частинах.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 74, 88, 169, 209, 212-215, 2 18 ЦПК України, ст.ст. 554, 611, 624-625, 1054 ЦК У країни, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов АТ «Банк «Фінанси та Кредит» в особі Філії Одеськ е РУ АТ «Банк «Фінанси та Кред ит» до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Констал », ОСОБА_1, ОСОБА_2 про по вернення кредиту - задоволь нити частково.

Стягнути солідарно з Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Констал»(ідентифіка ційний код 33313834, місцезнаходже ння: м. Одеса, провулок Бісквіт ний, 3, офіс 302), ОСОБА_1(ІНФО РМАЦІЯ_1, уродженця м. Одес и, паспорт серії НОМЕР_1, виданий Київським РВ УМВС Ук раїни в Одеській області 05.10.2001 р оку), ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ _3, уродженки м. Одеси, пас порт серії НОМЕР_2, видани й Київським РВ УМВС України в Одеській області 18.10.1995 року) на користь АТ «Банк «Фінанси та Кредит» в особі Філії Одеськ е РУ АТ «Банк «Фінанси та Кред ит» (м. Одеса, вул. Армійська, 18/Б , п/р 35196010001980, МФО 328823, код за ЄДРПОУ 2101 7660) суму боргу в розмірі 147 729, 28 гр н. (сто сорок сім тисяч сімсот двадцять дев' ять гривень 28 к опійок), що складається з:

- заборгованість за кредито м - 113 283, 92 грн. ( сто тринадцять т исяч двісті вісімдесят три г ривні 92 копійки);

- заборгованість по сплаті в ідсотків за користування кре дитом - 14 115, 47 грн. (чотирнадцят ь тисяч сто п'ятнадцять гриве нь 47 копійок);

- пеня за несвоєчасну сплату щомісячних платежів по осно вному боргу - 18 899, 74 грн.(вісімн адцять тисяч вісімсот дев' яносто дев' ять гривень 74 коп ійки);

- пеня за несвоєчасну сплату відсотків - 1 265, 23 грн. (одна тис яча двісті шістдесят п' ять гривень 23 копійки);

- пеня за несвоєчасну сплату комісій - 164, 92 грн. (сто шістдес ят чотири гривні 92 копійки).

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ко нстал» на користь АТ «Банк «Ф інанси та Кредит» в особі Філ ії Одеське РУ АТ «Банк «Фінан си та Кредит» судові витрати : судовий збір у розмірі 550, 29 грн ., витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення розгляду справи у розмірі 40 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на кор исть АТ «Банк «Фінанси та Кре дит» в особі Філії Одеське РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит» судові витрати: судовий збір у розмірі 550, 29 грн., витрати на і нформаційно-технічне забезп ечення розгляду справи у роз мірі 40 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на кор исть АТ «Банк «Фінанси та Кре дит» в особі Філії Одеське РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит» судові витрати: судовий збір у розмірі 550, 29 грн., витрати на і нформаційно-технічне забезп ечення розгляду справи у роз мірі 40 грн.

В решті вимог - відмовити.

Рішення може бути оскаржен е шляхом подання до Апеляцій ного суду Одеської області ч ерез Київський районний суд м. Одеси апеляційної скарги п ротягом десяти днів з дня про голошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому зас іданні під час проголошення судового рішення, можуть под ати апеляційну скаргу протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії цього рішення.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення09.08.2010
Оприлюднено27.08.2010
Номер документу10873779
СудочинствоЦивільне
Сутьповернення кредиту

Судовий реєстр по справі —2-1413/10

Ухвала від 10.09.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 10.09.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 10.09.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 10.09.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Рішення від 02.03.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Рідник І. Ю.

Ухвала від 08.04.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Рішення від 14.06.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

Ухвала від 05.05.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Рішення від 31.08.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 09.07.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні