Ухвала
від 01.02.2023 по справі 126/2469/22
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 126/2469/22

Провадження № 2-о/126/12/2023

"01" лютого 2023 р.

м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Гуцола В. І.

присяжних Максимчук Л.Г.

Толстова О.О.

із секретарем Шевчуком С.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Джулинської сільської ради про визнання особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 звернулась до суду за участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Джулинської сільської ради з заявою про визнання особи недієздатною.

Заявниця ОСОБА_1 надала клопотання про призначення по справі експертизи, в якому просить призначити по справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи (03141, вул. Докучаєвська 4, м. Київ). На вирішення експертизи поставити наступні питання: 1. Чи страждає на психічну хворобу ОСОБА_2 ? Якщо так, то на яку? 2.Чи розуміє в силу свого психічного захворювання ОСОБА_2 значення своїх дій та чи може керувати ними? 3. Чи страждає на психічну хворобу ОСОБА_1 ? Якщо так, то на яку? 4.Чи розуміє в силу свого психічного захворювання ОСОБА_1 значення своїх дій та чи може керувати ними?

В судове засідання заявниця не з`явилась, надала заяву, в якій свої вимоги підтримала, просив призначити по справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану здоров`я братів. Клопотання про призначення експертизи просить розглянути без її участі.

Представник заінтересований особи органу опіки та піклування Джулинської сільської ради в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку.

З врахуванням вимог ч.2ст. 247 ЦПК Україниу зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлене клопотання підлягає до задоволення з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду даної справи, оскільки для прийняття рішення необхідні спеціальні знання у відповідній галузі.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28.03.1972 №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Пунктом п`ятим частини першої статті 252 ЦПК України встновлено, що суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи, що наявні достатні дані про психічний розлад ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , а вирішення питання про те, чи можуть вони розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд приходить до висновку про необхідність призначення судово-психіатричної експертизи у справі.

Керуючись ст. ст. 252, 253, 298 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 задовольнити.

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Джулинської сільської ради про визнання особи недієздатною - судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи (03141, вул. Докучаєвська 4, м. Київ), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1. Чи страждає на психічну хворобу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ? Якщо так, то на яку?

2. Чи розуміє в силу свого психічного захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи страждає на психічну хворобу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ? Якщо так, то на яку ?

4. Чи розуміє в силу свого психічного захворювання ОСОБА_3 , 11.06.1991 значення своїх дій та чи може керувати ними ?

Провадження у справі за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Джулинської сільської ради про визнання особи недієздатною - зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя В. І. Гуцол

Присяжні Л.Г. Максимчук

О.О. Толстов

Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу108755022
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —126/2469/22

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні