Рішення
від 18.09.2023 по справі 126/2469/22
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/2469/22

Провадження № 2-о/126/12/2023

"18" вересня 2023 р.

м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Гуцола В. І.

присяжних Максимчук Л.Г.

Толстова О.О.

із секретарем Шевчуком С.П.

за участі заявниці ОСОБА_1 , представника заінтересованої

особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Бершадь цивільну справу за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Джулинської сільської ради про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 звернулась до суду за участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Джулинської сільської ради з заявою про визнання особи недієздатною та призначення опікуна з тих підстав, що як стверджує її батько ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадкоємцями до його майна є вона та двоє братів: ОСОБА_4 інвалід ІІ групи, інвалідність з дитинства безтерміново, діагноз помірна розумова відсталість та ОСОБА_1 інвалід з дитинства ІІ групи безтерміново, діагноз помірна розумова відсталість. Також спадкоємцем до майна їх батька є мама ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка за станом здоров`я не може обійти себе, але групу інвалідності не отримала. Вирішити спадкові питання братів при їх стану здоров`я змушує її звернутись до суду з даним предметом та вона здійснює постійну сторонню допомогу та надає всі необхідні умови для повноцінного проживання братів. На сьогодні вона єдина хто піклується братами та їх здоров`ям та їх мами. Брати до повноліття були інвалідами з дитинства та їх ІІ групи інвалідності призначені безстроково. Виникає питання оформити братам юридично статус фізичної особи недієздатної чи обмежено дієздатної особи та призначення офіційно опікуна чи піклувальника, яких у них не було до повноліття та після до сьогодні. За індивідуальними програмами реабілітації інвалідів Бершадської міжрайонної медико-соціальної експертної комісії інвалід потребує медичного спостереження, профілактичних заходів, допоміжних засобів та іншого за програмою. Вказану програму вони виконують. Брати не можуть себе самостійно обійти із-за стану здоров`я та вони не спроможні розуміти обставини життя та належно користуватись грошовою допомогою від держави. В такій допомозі помічником інваліду є вона. Фактично вона утримує та здійснює догляд за братами, які мають вади здоров`я та не усвідомлюють значення своїх дій та не можуть керувати ними за станом свого здоров`я і вони самі можуть знаходитись у скрутному фізичному та фінансовому становищі. Виникає необхідність у визнанні їх недієздатними особами та на правовій підставі отримувати їх пенсію від держави на їх же утримання. Просить постановити рішення, яким визнати недієздатними або обмежено в цивільній дієздатності (в залежності від експертного висновку (заключення) лікарів по справі) ОСОБА_4 та ОСОБА_1 та визнати її їх опікуном.

Заявниця ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву про визнання братів недієздатними та призначення опікуна підтримала, просить її задовольнити.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Джулинської сільської ради Красиленко І.В. не заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_1 .

Заслухавши сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку про задоволення заяви виходячи з наступного.

Згідно ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ч. 3 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_4 та ОСОБА_1 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження заявниці та її братів серії НОМЕР_1 , серії НОМЕР_2 , серії НОМЕР_3 , довідкою Джулинської сільської ради № 208 від 25.11.2022.

ОСОБА_4 інвалід ІІ групи, інвалідність з дитинства безтерміново, діагноз помірна розумова відсталість, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ № 022197, довідкою лікаря-психіатра від 22.11.2022.

ОСОБА_1 інвалід з дитинства ІІ групи безтерміново, діагноз помірна розумова відсталість, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААБ № 830627, довідкою лікаря-психіатра від 22.11.2022.

Частиною 1 статі 298 ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Ухвалою Бершадського районного суду Вінницької області від 25.05.2023 у даній справі було призначено судово-психіатричну експертизу ОСОБА_4 та ОСОБА_1 .

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 659 від 30.06.2023, ОСОБА_4 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді Помірної розумової відсталості (F71 - згідно з МКХ-10). За психічним станом у теперішній час ОСОБА_4 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 660 від 30.06.2023, ОСОБА_1 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді Помірної розумової відсталості (F71 - згідно з МКХ-10). За психічним станом у теперішній час ОСОБА_1 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, судом встановлено наявність достатніх підстав для визнання ОСОБА_4 та ОСОБА_1 недієздатними.

Згідно ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Аналогічне правило щодо призначення опікуна визначено у ч. 1 ст. 300 ЦПК України.

Згідно ст. 62 ЦК України опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ст. 63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Враховуючи вищевикладені обставини в їх сукупності, та те, що ОСОБА_4 та ОСОБА_1 страждають на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді Помірної розумової відсталості (F71 - згідно з МКХ-10), ступінь психічних порушень позбавляє їх здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому їх слід визнати недієздатними та призначити їм опікуна - ОСОБА_1 .

Частиною 6 ст. 300 ЦПК України визначено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Разом з тим суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику ОСОБА_1 положення ч.7 ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше, ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 58, ч. 1 ст. 60, ст. 62, ст. 63 ЦК України, ст.ст. 295-300 ЦПК України суд,

ВИРІШИВ :

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_1 ) за участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Джулинської сільської ради (код ЄДРПОУ 04329547, вул. Визволення 1, с. Джулинка Гайсинського району Вінницької області) про визнання особи недієздатною та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 його опікуном.

Визнати недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 його опікуном.

Визначити строк дії рішення в частині визнання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 недієздатним два роки з моменту набрання даним рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти дні з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Апеляційні скаргиподаються учасникамисправи доабо черезвідповідні суди,а матеріалисправ витребовуютьсята надсилаютьсясудами заправилами,що діялидо набраннячинності цієюредакцією Кодексу.У разіпорушення порядкуподання апеляційної скаргивідповідний судповертає такускаргу безрозгляду.

Суддя В. І. Гуцол

Присяжні Л.Г. Максимчук

О.О. Толстов

Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113714346
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —126/2469/22

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні