Ухвала
від 31.01.2023 по справі 12/108
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 12/108

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

31.01.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Матуляк П. Я. , секретар судового засідання Юрчак С. Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву АТ КБ "Приватбанк" за вх.№657/23 про заміну стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження у справі

за позовом: ПАТ КБ "ПриватБанк" в особі Івано-Франківської філії ПАТ КБ "ПриватБанк"

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Європа-Вікно" в

про стягення штрафу за невиконання умов договору іпотеки від 11.05.07р. у розмірі 1 034 759,43грн.

представники сторін не з"явилися

ВСТАНОВИВ:

16.01.23 до Господарського суду Івано-Франківської області надійшла заява АТ КБ "Приватбанк" за вх.№657/23 про заміну стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження у даній справі.

Згідно приписів ст.334 Господарського процесуального кодексу України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Заява в порядку статті 334 Господарського процесуального кодексу України призначена до розгляду в судовому засіданні на 31.01.23.

Представники сторін в судове засідання не з"явилися, хоча про дату, час та місце розгляду заяви належним чином повідомлені ухвалою суду від 17.01.23.

Беручи до уваги приписи частини 3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України, згідно яких, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для розгляду заяви про заміну сторони її правонаступником, враховуючи те, що учасники справи належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду заяви, а їх явка не визнавалась судом обов"язковою, суд прийшов до висновку щодо розгляду заяви у відсутності сторін за матеріалами справи.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги заяви, оцінивши в сукупності всі докази, які мають значення для її розгляду, суд висновує, що заява про заміну сторони її правонаступником підлягає до задоволення з огляду на наступне.

16.12.2010 рішенням Господарського суду Івано-Франківської області задоволено позов публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк" в особі Івано-Франківської філії публічного акціонерного товариства комерційного банку "ПриватБанк" до товариства з обмеженою відповідальністю "Європа-Вікно" про стягнення штрафу за невиконання умов договору іпотеки від 11.05.07р. у розмірі 1034759,43грн.

На виконання вищевказаного рішення 31.12.2010 судом видано наказ №16 від 31.12.2010.

25.02.2011 старшим державним виконавцем підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Івано-Франківській області відкрито виконавче провадження №24809206 щодо примусового виконання наказу Господарського суду Івано-Франківської області №16.

21.10.22 головним державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу на підставі п. І ч. 1 ст. 37 Закону України Про виконавче провадження у зв`язку із поданням стягувачем письмової заяви від 12.09.2022 про повернення наказу стягувачу.

Відповідно до пунктів 3 та 4 частини 1 статті 4 Закону України Про виконавче провадження у виконавчому документі зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або прізвище, ім`я та, за наявності, по батькові (для фізичних осіб) стягувача та боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або адреса місця проживання чи перебування (для фізичних осіб), дата народження боржника - фізичної особи; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань стягувача та боржника (для юридичних осіб - за наявності).

Згідно із п. 3 ч. 1 ст. 19 Закону України Про виконавче провадження в редакції станом на 31.12.2020 у виконавчому документі повинні бути зазначені, зокрема, найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) стягувача і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код суб`єкта господарської діяльності стягувача та боржника за його наявності (для юридичних осіб), індивідуальний ідентифікаційний номер стягувача та боржника за його наявності (для фізичних осіб - платників податків), а також інші відомості, якщо вони відомі суду чи іншому органу, що видав виконавчий документ, які ідентифікують стягувача та боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню, такі як дата і місце народження боржника та його місце роботи (для фізичних осіб), місцезнаходження майна боржника тощо.

Як вбачається із наказу №16 від 31.12.2010 стягувачем за цим наказом є публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБанк" в особі Івано-Франківської філії публічного акціонерного товариства комерційного банку "ПриватБанк" (вул. Галицька, буд. 22, м. Івано-Франківськ, код ЄДРПОУ 20568613).

01.12.22 відокремлений підрозділ ПАТ КБ ПРИВАТБАНК Івано-Франківська філія припинено, що підтверджується листом НБУ від 01.12.22, копію якого долучено заявником до матеріалів справи.

Окрім цього, наказом Міністерства фінансів України від 21.05.2017 за №519 змінено тип банку з публічного акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство, а також змінено найменування банку на Акціонерне товариство комерційний банк ПРИВАТБАНК.

Відповідно до п. 2 статуту АТ КБ ПРИВАТБАНК банк є правонаступником всіх прав та обов`язків публічного акціонерного товариства комерційний банк ПриватБанк, яке було правонаступником всіх прав та обов`язків закритого акціонерного товариства комерційний банк ПриватБанк, яке було правонаступником всіх прав та обов`язків товариства з обмеженою відповідальністю Комерційний банк ПриватБанк.

Згідно із ст. 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

За змістом ст. 1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Статгя 334 ПІК України врегульовує питання заміни сторони виконавчого провадження.

У разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником (ч. 1 ст. 334 ГТІК України).

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець (ч. 2 ст. 334 ПІК України).

Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження (ч. З ст. 334 ПІК України).

Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу (ч. 4 ст. 334 ПІК України).

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або сгягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 5 ст. 334 ГПК України).

Велика Палата Верховного Суду у пунктах 74, 75 постанови від 03.11.2020 у справі №916/617/17 зауважила, що на стадії виконавчого провадження як на завершальній стадії судового провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження правонаступником за наявності відкритого виконавчого провадження. Після відкриття виконавчого провадження та до його закінчення заміна сторони виконавчого провадження (з одночасною заміною відповідного учасника справи) правонаступником здійснюється у порядку, передбаченому статтею 334 цього Кодексу з урахуванням підстав, визначених статтею 52 Господарського процесуального кодексу України. У цьому випадку приписи статті 334 Господарського процесуального кодексу України, що містить процесуальні особливості здійснення правонаступництва на стадії виконання судового рішення, застосовуються разом з положеннями статті 52 цього Кодексу.

Натомість як до відкриття виконавчого провадження, так і після його закінчення заміна учасника справи правонаступником здійснюється виключно на підставі статті 52 Господарського процесуального кодексу України. У такому випадку з огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідної сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Єдиним винятком є заміна боржника або стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження, що окремо обумовлено у частині п`ятій. Статтею 52 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.Процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони в матеріальному правовідношенні її правонаступником). Процесуальне правонаступництво передбачене статтею 52 ГПК України (55 ЦПК України). Це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні. У зв`язку із цим для вирішення судом питання щодо процесуальної заміни сторони у справі необхідна наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника. Матеріальне правонаступництво реалізується в межах процесуального правонаступництва виключно за правилами останнього (п. 8.6 постанови ВП ВС від 18.01.2022 у справі №34/425, п. 72, 73 постанови ВП ВС від 08.02.2022 у справі №2-7763/10).

У силу ст. 129-1 Конституції України судове рішення є обов`язковим до виконання; держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Відповідно до ст. 326 ГПК України та ст. 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України; невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом.

Згідно з ч.3 ст. 2 ГПК України до основних засад (принципів) господарського судочинства віднесено обов`язковість судового рішення.

Отже, у наведених правових нормах викладено принцип обов`язковості виконання рішення суду, що є однією із важливих складових принципу правової визначеності, а також права на справедливий суд, закріпленого, зокрема, у ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

На підставі вищенаведеного в сукупності суд вважає, що у даному випадку наявні передбачені чинним законодавством правові підстави для заміни стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження його правонаступником.

За таких обставин, з метою забезпечення прав та інтересів АТ КБ ПРИВАТБАНК та дотримання принципів ст. 129-1 Конституції України, заява АТ КБ "Приватбанк" вх.№657/23 про заміну стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження підлягає до задоволення.

Керуючись статтями 52, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

задовольнити заяву АТ КБ "Приватбанк" вх.№657/23 про заміну стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження.

Замінити стягувача у виконавчому документі - наказі №16 від 31.12.10 Господарського суду Івано-Франківської області з публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк" в особі Івано-Франківської філії публічного акціонерного товариства комерційного банку "ПриватБанк" (вул. Галицька, 22, м.Івано - Франківськ, код ЄДРПОУ 20568613) на АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. ІД, код ЄДРПОУ 14360570).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 03.02.23 та може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її підписання безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі Судова влада України, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі: http://court.gov.ua/fair/sud5010/

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/

Веб-адреса Господарського суду Івано-Франківської області: http://if.arbitr.gov.ua/sud5010/

e-mail суду: inbox@if.arbitr.gov.ua.

Звернути увагу, що учасники справи можуть отримувати процесуальні документи в електронному вигляді. Для цього необхідно зареєструватись в системі, розміщеній на офіційному веб-порталі "Судова влада України" (https://e-court.mail.gov.ua/?_task=login_action=plugin.registration_rules) та подати до суду заявку для отримання процесуальних документів в електронному вигляді.

Суддя П. Я. Матуляк

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення31.01.2023
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу108763170
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/108

Ухвала від 31.01.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 13.11.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 08.10.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Постанова від 30.03.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 26.10.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Судовий наказ від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Судовий наказ від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні