Ухвала
від 30.01.2023 по справі 242/4517/20
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 242/4517/20

Провадження № 2-о/242/2/23

УХВАЛА

І м е н е м У к р а ї н и

30 січня 2023 року Селидівський міський суд Донецької області в складі: головуючого судді - Хацько Н.О., за участю секретаря судового засідання Клименко А.В., представника заявника Зайцевої О. М., представника заінтересованої особи Васильєвої Д. О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції заяву Акціонерного товариства «Південний гірничо-збагачувальний комбінат», заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-комерційна компанія «Сігма Сервіс», Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-комерційне товариство «Данко», про визнання втрачених векселів недійсними, відновлення прав на втрачені векселі, -

В с т а н о в и в :

В провадженні Селидівського міського суду перебуває цивільна справа за заявою Акціонерного товариства «Південний гірничо-збагачувальний комбінат», заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-комерційна компанія «Сігма Сервіс», Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-комерційне товариство «Данко», про визнання втрачених векселів недійсними, відновлення прав на втрачені векселі.

В судовому засіданні представником заінтересованої особи ТОВ «НКК «Сігма-Сервіс» було заявлено клопотання про залучення до участі в справі заінтересованих осіб Компанію «Ресурс» та ТОВ «Компанія «Енергоальянс». В обґрунтування клопотання зазначив, що за час розгляду даної справи заявником було надано бухгалтерську довідку, з якої вбачається, що заборгованість за векселями, які є предметом розгляду у даній справі, була перенесена до короткострокової станом на 30 листопада 2019 року по кінцевому контрагенту ТОВ «Компанія «Енергоальянс» (індосамент ний ряд: АТ «ДАНКО»-ПІВДГЗК-Компанія «Ресурс»- ТОВ «Компанія «Енергоальянс»-ПІВДГЗК). На копіях векселів дана інформація відсутня. Тому критично важливим, на думку представника заінтересованої особи, дослідити весь індосаментний ряд та усіх його учасників. Для повного та всебічного розгляду справи просить залучити Компанію «Ресурс» та ТОВ «Компанія «Енергоальянс» в якості заінтересованих осіб у даній справі.

Представник заявника в судовому засіданні проти пред`явленого клопотання заперечував, зазначив, що воно не відповідає предмету доказуванню у даній справі, та залучення до участі в справі зазначених юридичних осіб ніяким чином не зможе ані спростувати, ані підтвердити факт втрати векселів. Просив в задоволенні клопотання ТОВ «НКК «Сігма-Сервіс» відмовити.

Суд, вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши її матеріали, приходить до наступних висновків.

Матеріали справи містять копію бухгалтерської довідки Акціонерного товариства «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» від 20 жовтня 2022 року про наявність дебіторської заборгованості за векселями. Дана довідка містить перелік векселів, які є предметом розгляду даної справи. Крім того, згідно із приміткою у даній довідці, заборгованість за вказаними векселями була перенесена до короткострокової станом на 30 листопада 2019 року по кінцевому контрагенту ТОВ «Компанія «Енергоальянс» (індосамент ний ряд: АТ «ДАНКО»-ПІВДГЗК-Компанія «Ресурс»- ТОВ «Компанія «Енергоальянс»-ПІВДГЗК).

Згідно з положенням глави ІІ Уніфікованого законупро переказнівекселі тапрості векселі індосамент це передавальний напис на векселі, який засвідчує передачу прав щодо цінного паперу від однієї особи до нового власника.

Статтею 13 глави ІІ вказаного Уніфікованого закону встановлено, що індосамент повиненбути написанийна переказномувекселі абона приєднаномудо ньогоаркуші (алонжі).Він повиненбути підписанийіндосантом. Індосамент може не містити найменування особи, на користь якої він вчинений, або може складатися лише з одного підпису індосанта (бланковий індосамент). В останньому випадку для того, щоб мати чинність, індосамент повинен бути написаний на звороті переказного векселя або на приєднаному до нього аркуші (алонжі).

Згідно зі ст. 14 глави ІІ Уніфікованого закону індосамент переносить всі права, що випливають з переказного векселя.

Статтею 77 розділу ІІ Уніфікованого закону до простихвекселів застосовуютьсятакі саміположення,що стосуютьсяпереказних векселів,тією мірою,якою вониє суміснимиз природоюцих документів,а самеположення щодо індосаменту (статті 11 - 20).

За положенням, встановленим в ч. 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб. Заінтересованими особами є особи, які беруть участь у справі та які мають юридичну заінтересованість. Це коло визначається взаємовідносинами із заявником у зв`язку з обставинами, які підлягають встановленню і які можуть вплинути на їх права і обов`язки.

Разом з тим, представником ТОВ «НКК «Сігма-Сервіс» не наведено жодних обставин, які б засвідчували необхідність залучити Компанію «Ресурс» та ТОВ «Компанія «Енергоальянс» в якості заінтересованих осіб.

Так, представником ТОВ «НКК «Сігма-Сервіс» не було зазначено, в чому полягає юридична заінтересованість осіб, яких просить долучити до участі в справі. Жодних доказів наявності такої заінтересованості матеріали справи не містять.

Крім того, суд звертає увагу на те, що представником ТОВ «НКК «Сігма-Сервіс» було заявлено це клопотання для встановлення певних обставин у справі, зокрема, щодо тих, які пов`язані із передачею прав за векселями, що є предметом розгляду даної справи. Суд зауважує, що в даному випадку не є необхідним залучати певних учасників індосаментного ряду в якості заінтересованих осіб, а дослідження цих обставин здійснюється, зокрема, за допомогою допиту свідків.

З урахуванням вищевикладеного, суд приходить до висновку про необґрунтованість клопотання ТОВ «НКК «Сігма-Сервіс» про залучення до участі в справі заінтересованих осіб, внаслідок чого в його задоволенні слід відмовити.

Керуючись ст. 260 ЦПК України , -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-комерційна компанія «Сігма Сервіс» про залучення до участі у справі заінтересованих осіб Компанію «Ресурс» та Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Енергоальянс» відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 03 лютого 2023 року.

Суддя Н. О. Хацько

Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу108784558
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника та векселі

Судовий реєстр по справі —242/4517/20

Рішення від 24.02.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Рішення від 24.02.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 28.09.2022

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 14.12.2021

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 08.12.2021

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні