Ухвала
від 31.01.2023 по справі 127/18382/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/18382/20

Провадження№ 1-кп/127/863/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2023 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченої ОСОБА_5 ,

потерпілої ОСОБА_6

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Вінниці обвинувальний акт в об`єднаному кримінальному провадженні відносно

ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Вінниці, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , яка обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 190 КК України, ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 09.11.2022 кримінальне провадження відносно ОСОБА_7 призначене до підготовчого судового засідання, -

Встановив:

07.11.2022 з Вінницького апеляційного суду надійшов обвинувальний акт відносно ОСОБА_7 яка обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 190 КК України.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні зазначив, що підстав для закриття, зупинення провадження немає. В провадженні наявні всі необхідні для розгляду в судовому засіданні матеріали, порушень КПК України при проведені досудового розслідування не встановлено. На підставі викладеного, просить призначити кримінальне провадження до судового розгляду у відкритому судовому засіданні з викликом свідків згідно реєстру.

Захисник обвинуваченої заперечив щодо призначення обвинувального акту до судового розгляду, заявив усне клопотання про повернення обвинувального акту прокурору, в зв`язку з тим, що обвинувальний акт відрізняється від повідомлення від підозри, про що і було зазначено в ухвалі Вінницького апеляційного суду.

Обвинувачена щодо призначення кримінального провадження до судового розгляду підтримала свого захисника. Також заявила клопотання про розгляд кримінального провадження колегіально судом у складі трьох суддів.

Потерпіла ОСОБА_6 щодо призначення кримінального провадження до судового розгляду підтримала думку прокурора. Також просила прийняти до розгляду заявлений нею цивільний позов про стягнення з ОСОБА_7 матеріальної та моральної шкоди завданої кримінальним правопорушенням та відшкодування судових витрат понесених на правову допомогу.

Вислухавши думки учасників судового провадження, виконавши вимоги ст.ст. 342- 345 КПК України, дослідивши обвинувальний акт та додані до нього документи, суд приходить до наступного висновку.

Під час підготовчого судового засідання підстав для прийняття рішень, передбачених пунктами 1-4 частини третьої статті 314 КПК України, не встановлено.

Необхідності для виклику перекладача чи спеціаліста обвинувачена не потребує, оскільки достатньо розуміє державну мову, якою ведеться судочинство.

Дослідивши обвинувальний акт та додані до нього документи, суд приходить до висновку, що клопотання захисника обвинуваченої адвоката ОСОБА_5 про повернення обвинувального акту прокурору, задоволенню не підлягає, факти на які посилається захисник в своєму клопотанні, не знайшли свого підтвердження під час дослідження обвинувального акту. Таким чином, суд вважає, що обвинувальний акт складений без порушень вимог ст. 291 КПК України, які б мали своїм наслідком повернення обвинувального акту прокурору.

Враховуючи, що угоди про примирення, визнання винуватості до суду в порядку ст.ст.468-475КПК України не надійшло, підстав для закриття провадження згідно ст.284КПК України не вбачається. Обвинувальний акт складено у відповідності до вимог ст. 291 КПК України, при його затвердженні прокурором дотримані вимоги закону, підстав для повернення обвинувального акту немає, підстав для направлення обвинувального акту для визначення підсудності не встановлено, дане кримінальне провадження підсудне Вінницькому міському суду Вінницької області, клопотань про розгляд кримінального провадження відносно ОСОБА_7 в закритому судовому засіданні не надійшло, проти відкритого судового розгляду провадження учасники судового провадження не заперечили, суд вважає за можливе призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту по обвинуваченню ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 190 КК України.

Відповідно до ч. 5 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд у випадках, передбачених цим Кодексом, за власною ініціативою або за клопотанням обвинуваченого, його захисника чи законного представника, чи за клопотанням прокурора і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини вирішує питання щодо складання досудової доповіді, про що постановляє ухвалу із зазначенням строку підготовки такої доповіді.

Перевіривши матеріали кримінального провадження, з метою не затягування розгляду кримінального провадження, суд вважає за недоцільне складання досудової доповіді.

Крім того, в матеріалах кримінального провадження наявні цивільні позови потерпілої ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої кримінальним правопорушенням та відшкодування судових витрат понесених на правову допомогу, та потерпілої ОСОБА_8 до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної шкоди завданої кримінальним правопорушенням.

Відповідно до ст.128КПК України особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Якщо процесуальні відносини, які виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуальногокодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Форма і зміст позовних заяв відповідають вимогам встановленим до позовів, які пред`являються в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ст. 61 КПК України, цивільним позивачем у кримінальному провадженні є фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової та моральної шкоди та, яка в порядку, встановленому цим Кодексом, пред`явила цивільний позов.

Згідно ч. 1, 2 ст. 62 КПК України, цивільним відповідачем у кримінальному провадженні може бути фізична або юридична особа, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану злочинними діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння та до якої пред`явлено цивільний позов у порядку, встановленому цим Кодексом. Права та обов`язки цивільного відповідача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

Ознайомившись з матеріалами позовних заяв, судом встановлено, що позовні заяви подані з додержанням вимог ст. 128 КПК України, подані із додержанням строків передбачених КПК України, а саме до початку судового розгляду, відповідають вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України, підстав для залишення їх без руху, повернення позивачу, а також будь-яких інших, що перешкоджають прийняттю даних позовів до розгляду, судом не встановлено.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що цивільний позов ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої кримінальним правопорушенням та судових витрат понесених на правову допомогу та цивільний позов ОСОБА_8 до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної шкоди завданої кримінальним правопорушенням слід прийняти до розгляду, визнавши ОСОБА_6 та ОСОБА_8 цивільними позивачами, а обвинувачену ОСОБА_7 - цивільним відповідачем.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 61, 63, 128, 314-317, 370-372, 395 КПК України, суд -

Ухвалив

Обвинувальний акт в об`єднаному кримінальному провадженні по обвинуваченню ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 190 КК України призначити до судового розгляду в залі Вінницького міського суду Вінницької області на 08 лютого 2023 року об 11 годині 30 хвилин.

Судовий розгляд кримінального провадження здійснювати колегіально судом у складі трьох суддів, у відкритому судовому засіданні.

У відкрите судове засідання для розгляду кримінального провадження викликати: прокурора, обвинувачену, захисника обвинуваченої, потерпілих, представника потерпілої та свідків згідно реєстру.

Цивільний позов ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої кримінальним правопорушенням та судових витрат понесених на правову допомогу прийняти до розгляду.

Цивільний позов ОСОБА_8 до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної шкоди завданої кримінальним правопорушенням прийняти до розгляду.

Роз`яснити цивільному відповідачу право протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання даної ухвали та копій документів на подачу відзиву на позов, а цивільному позивачу право на подачу протягом десяти днів з дня отримання відзиву відповіді на відзив. Відзив, відповідь на відзив мають бути оформлені з дотриманням вимог ч. 2, ч. 3 ст.178ЦПК України та копія відзиву і доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем та документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. У разі надходження відповіді на відзив відповідач має право протягом десяти днів подати заперечення на відповідь на відзив.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення31.01.2023
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу108787881
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/18382/20

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бернада Є. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бернада Є. В.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Шлапак Д. О.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Шлапак Д. О.

Ухвала від 31.01.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Шлапак Д. О.

Ухвала від 31.01.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Шлапак Д. О.

Ухвала від 09.11.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Шлапак Д. О.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Ковальська І. А.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Ковальська І. А.

Ухвала від 19.07.2022

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Ковальська І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні