Рішення
від 05.12.2022 по справі 183/4410/21
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/4410/21

Провадження № 2/183/1208/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 грудня 2022 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання Дем`яненко А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради, треті особи Новомосковська районна державна адміністрація, приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна, про визнання права засновника фермерського господарства в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

07 липня 2021 року позивач звернулась до суду із вищезазначеним позовом, який в подальшому уточнила. В обґрунтування уточненого позову позивач посилалась на те, що її чоловік ОСОБА_2 був засновником Фермерського господарства "Фрізен" (код ЄДРПОУ 21938957), яке розташоване за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, м. Перещепине, вул.Ювілейна, 57. ІНФОРМАЦІЯ_1 її чоловік помер, після смерті якого відкрилась спадщина. За життя, її чоловік заповіту не складав, вона є спадкоємцем першої черги спадкування за законом.

З метою оформлення своїх спадкових прав після смерті чоловіка вона звернулась до приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Н. В. із заявою про прийняття спадщини та із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, у тому числі й щодо прав засновника фермерського господарства, однак їй відмовлено у вчиненні нотаріальної дій в частині Фермерського господарства "Фрізен", оскільки воно є юридичною особою.

У зв`язку з чим вона вимушена звернутись до суду та просить визнати за нею право засновника Фермерського господарства "Фрізен", код ЄДРПОУ 21938957, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, м.Перещепине, вул.Ювілейна, 57, в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка (засновника фермерського господарства "Фрізен") ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 12 липня 2021 року постановлено про прийняття позовної заяви до розгляду за правилами загального позовного провадження і відкрито провадження у справі з призначенням підготовчого засідання. Цією ж ухвалою відповідачеві та третім особам було встановлено строк для подання відзиву на позовну заяву та письмових пояснень. Ухвалою суду від 18 січня 2022 року було задоволено клопотання позивача про витребування доказів. 12 квітня 2022 року позивач звернулась на адресу суду із уточненою позовною заявою. Ухвалою суду від 12 квітня 2022 року постановлено про прийняття уточненого позову, закриття підготовчого провадження у справі та її призначено до судового розгляду по суті.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, подала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити, не заперечувала проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином,причин неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи та відзиву на позовну заяву не подавав.

Згідно з ч. 4 ст. 223 ЦПК України, уразі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення). За згодою позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

У судове засідання представник третьої особи Новомосковської районної державної адміністрації не з`явилась, подала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, просила ухвалити законне, справедливе та обґрунтоване рішення у справі, копію якого надіслати засобами поштового зв`язку.

Третя особа приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Н. В. у судове засідання не з`явилась, про день, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, причини неявки суду не повідомила, клопотань про відкладення розгляду справи, а також письмових пояснень не подавала, а тому суд вважає можливим провести розгляд справи за її відсутності.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи в їх сукупності, приходить до переконання, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом установлено, що ОСОБА_2 був засновником Фермерського господарства "Фрізен", код ЄДРПОУ 21938957, яке розташоване за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, м. Перещепине, вул. Ювілейна, 57, номер запису про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР 1 209 176 0000 005375, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також Статутом Фермерського господарства "Фрізен" (нова редакція), наданими суду у засвідчених позивачем копіях.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 01 жовтня 2019 року, наданим суду у засвідченій позивачем копії.

Позивач з 21лютого1976року до дня смерті ОСОБА_2 перебувала з ним у зареєстрованому шлюбі.

За життя ОСОБА_2 , заповіт не складав, що підтверджується матеріалами спадкової справи № 189/2019, відкритої після його смерті та наданої приватним нотаріусом Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Н. В. на запит суду.

Судом установлено, що 20 листопада 2019 року позивач ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Н. В. із заявою про прийняття спадщини за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2 та 07 квітня 2020 року звернулась із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Інший спадкоємець першої черги спадкування за законом ОСОБА_3 10 березня 2020 року звернулась на адресу нотаріуса із заявою про відмову від спадщини на користь ОСОБА_1 .

Постановою приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Н. В. від 07 квітня 2020 року, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо Фермерського господарства"Фрізен", у зв`язку з тим, що фермерське господарство є юридичною особою.

Статтею 63 Господарського Кодексу України встановлені види та організаційні форми підприємств в Україні, в тому числі - приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб`єкта господарювання (юридичної особи).

Згідно із ч. 1ст. 1 ЗУ "Про фермерське господарство"фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1ст. 4 ЗУ "Про фермерське господарство"головою фермерського господарства є його засновник або інша визначена в Статуті особа.

Відповідно дост. 19 Закону України "Про фермерське господарство"до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Згідно ізстаттею 20 зазначеного Законумайно фермерського господарства належить йому на праві власності. Майнові права, що входять до складеного капіталу фермерського господарства, передаються йому на визначений у Статуті термін.

Статтею 22 ЗУ "Про фермерське господарство"визначено, що фермерське господарство як цілісний майновий комплекс включає майно, передане до складеного капіталу, не розподілений прибуток, майнові та інші зобов`язання.

У власності фермерського господарства може перебувати будь-яке майно, в тому числі земельні ділянки, житлові будинки, господарські будівлі і споруди, засоби виробництва тощо, яке необхідне для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і набуття якого у власність не заборонено законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 "Про фермерське господарство" успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Пунктом 4статті 35 Закону України "Про фермерське господарство"передбачено, що діяльність фермерського господарства припиняється, зокрема, у разі якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства.

Згіднозі ст. 177 ЦК України, об`єктами цивільних прав є у тому числі майнові права.

Статтею 178 ЦК Українивизначено, що об`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід`ємними від фізичної чи юридичної особи.

Оскільки права засновника фермерського господарства є майновими правами, то в силу приписів ст.ст.177-178 ЦК України, вони входять до складу спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, не заборонених законом.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч.ч.1, 2 ст. 1220 ЦК України).

Статтею 1219 ЦК України передбачено що, не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема: 1) особисті немайнові права; 2)право на участь у товариствах та право членства в об`єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; 3) право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 4) права на аліменти,пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; 5) права та обов`язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 1223 ЦК України передбачено, що у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Статтями 1268, 1269 ЦК України, передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Частина 1 ст. 1258 ЦК України встановлює, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Матеріали спадкової справи № 189/2019 після смерті ОСОБА_2 містять звернення позивача до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Згідно зі ст.1219 ЦК України майнові права засновника фермерського господарства не є такими, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, а тому спадкуються на загальних підставах. Будь-яких особливостей спадкування майна чи майнових прав засновника фермерського господарства Цивільний кодекс України не містить.

Спадкодавець ОСОБА_2 був єдиним засновником фермерського господарства "Фрізен", про що зазначено у п.1.2 Статуту зазначеного господарства. Позивач, як спадкоємець за законом, бажає продовжити діяльність ФГ "Фрізен".

Відповідно до норм п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України №20 від 22.12.1995 "Про судову практику за позовами про захист права приватної власності"успадкування майна селянського (фермерського) господарства здійснюється за загальними правилами спадкового права. Оскільки спадкування охоплює перехід всіх прав та обов`язків (за винятком визначених законом, які не можуть входити до складу спадщинист. 1219 ЦК України), то спадкуванню підлягають і майнові права, які мав спадкодавець.

Із роз`яснень постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" від 25лютого 2016 року за № 4 вбачається, що до корпоративних спорів не належать та вирішуються загальними або господарськими судами залежно від суб`єктного складу сторін, зокрема, спори, пов`язані зі вступом до юридичних осіб спадкоємців, правонаступників, осіб, яким було відчужено частку в статутному капіталі господарських товариств (п. 1.7).

З урахуванням викладеного вище, суд приходить до висновку, що оскільки спадкодавець ОСОБА_2 був засновником Фермерського господарства "Фрізен", розташованого за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, м.Перещепине, вул. Ювілейна, 57, позивач є спадкоємцем першої черги спадкування за законом після його смерті, яка прийняла спадщину, інший спадкоємець першої черги спадкування за законом ОСОБА_3 відмовилась від прийняття спадщини, матеріали спадкової справи доказів наявності інших спадкоємців за законом чи за заповітом, як і спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку у спадщині та які звернулися протягом встановленого строку до нотаріуса з приводу прийняття спадщини не містять, доказів на підтвердження переходу прав після смерті спадкодавця матеріали справи не містять, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову і за позивачем належить визнати право засновника фермерського господарства, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради, треті особи Новомосковська районна державна адміністрація, приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна про визнання права засновника фермерського господарства в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , права засновника Фермерського господарства "Фрізен", код ЄДРПОУ 21938957, номер запису про включення відомостей про юридичну особу 1 209 176 0000 005375 від 26 вересня 1995 року, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленомуЦивільним процесуальним кодексом України.

Учасники справи:

- позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ;

- відповідач: Перещепинська міська рада, код ЄДРПОУ 04338463, місцезнаходження юридичної особи: 51220, Дніпропетровська область, Новомосковський район, м.Перещепине, вул.Шевченка, 43;

- третя особа: Новомосковська районна державна адміністрація, код ЄДРПОУ 04052324, місцезнаходження юридичної особи за адресою: 51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Шевченка, 7;

- третя особа: приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна, місцезнаходження за адресою: 51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, 26/1.

Повне рішення суду складено і підписано 15 грудня 2022 року.

Суддя Г. Є. Майна

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.12.2022
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108808898
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —183/4410/21

Рішення від 05.12.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Рішення від 05.12.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 12.07.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні