Ухвала
від 03.02.2023 по справі 341/1653/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 341/1653/19

Провадження № 22-ц/4808/331/23

Головуючий у 1 інстанції Гаполяк Т.В.

Суддя-доповідач Девляшевський

У Х В А Л А

03 лютого 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд в складі:

судді-доповідача Девляшевського В.А.,

суддів: Баркова В.М., Мальцевої Є.Є.,

вирішуючи питання про відкриття провадження за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 на рішення Галицького районного суду, ухвалене головуючим суддею Гаполяком Т.В. 12 грудня 2022 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЕВ-ДЕВЕЛОПМЕНТ» до ОСОБА_1 про визнання недійсним Договору найму (оренди) транспортного засобу, стягнення безпідставно отриманих коштів та завданих збитків,

в с т а н о в и в :

Рішенням Галицького районного суду від 12 грудня 2022 року позов задоволено частково. Визнано недійсним Договір найму (оренди) транспортного засобу, укладений 09 серпня 2016 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «ЛЕВ-ДЕВЕЛОПМЕНТ» та ОСОБА_1 , посвідчений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Угрин Л.А., реєстраційний № 1457. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ТзОВ «ЛЕВ-ДЕВЕЛОПМЕНТ» 142407,10 грн. В позові ТзОВ «ЛЕВ-ДЕВЕЛОПМЕНТ» до ОСОБА_1 про 83635,65 грн відмовлено.

Не погоджуючись з вказаним судовим рішенням, представник ОСОБА_1 адвокат Якубовський Олександр подав апеляційну скаргу.

Апеляційна скарга представника ОСОБА_1 оформлена відповідно до вимог, передбачених ст.356 ЦПК України.

Апелянтом подано клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення рішення у справі, яке обґрунтовано тим, що ОСОБА_1 перебуває у відпустці по догляду за дитиною, а розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру її річного доходу за попередній рік. Вказане підтверджується Відомостями з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків за період з 1 кварталу 2022 року по 4 квартал 2022 року.

Відповідно до ч. 1 ст.136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення розміру належних до сплати судових витрат або звільнення від їх сплати є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 12 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Відповідно ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Таким чином, звільнення від сплати судового збору або відстрочення сплати судового збору має місце лише в разі незадовільного майнового стану особи.

Зважаючи на викладене, а також враховуючи, що однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом, з метою недопущення перешкод в доступі до правосуддя, відповідно до положень ч. 3 ст. 136 ЦПК України, суд вважає можливим відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Галицького районного суду від 12 грудня 2022 року до ухвалення судового рішення у справі судом апеляційної інстанції.

Враховуючи вказане, підстав для відмови у відкритті провадження, визначених у ст.358 ЦПК України, не виявлено.

За таких обставин, апеляційне провадження у даній справі належить відкрити.

Керуючись ст. ст. 136, 356, 357 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Клопотання представника ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги задовольнити. Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Галицького районного суду від 12 грудня 2022 року у розмірі 5085,98 грн до ухвалення судового рішення судом апеляційної інстанції у справі № 341/1653/19.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 на рішення Галицького районного суду від 12 грудня 2022 року.

Ухвалу провідкриття апеляційногопровадження разоміз копієюапеляційної скаргита доданихдо неїматеріалів надіслатиучасникам справи, повідомивши їх про право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі, який би відповідав вимогам ст. 360 ЦПК України. Відзив слід направити до апеляційного суду протягом десяти днів з дня одержання ухвали про відкриття апеляційного провадження, додавши докази надсилання копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач В.А. Девляшевський

Судді: В.М. Барков

Є.Є. Мальцева

Дата ухвалення рішення03.02.2023
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108817681
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним Договору найму (оренди) транспортного засобу, стягнення безпідставно отриманих коштів та завданих збитків

Судовий реєстр по справі —341/1653/19

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 23.03.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Девляшевський В. А.

Постанова від 23.03.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Девляшевський В. А.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Девляшевський В. А.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Девляшевський В. А.

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Девляшевський В. А.

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Девляшевський В. А.

Рішення від 16.01.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні