Постанова
від 02.02.2023 по справі 908/304/22
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.02.2023 року м.Дніпро Справа № 908/304/22

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Коваль Л.А. (доповідач),

суддів Кузнецова В.О., Чередка А.Є.

секретар судового засідання Михайлова К.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11" на рішення Господарського суду Запорізької області від 27.09.2022 (прийнято суддею Ярешко О.В., повне судове рішення складено 04.10.2022) у справі № 908/304/22

за позовом ОСОБА_1

до відповідача: Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Дніпро)

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовної заяви.

ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою до Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11" про визнання недійсним рішення загальних зборів членів Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11", оформлені протоколом № 9 від 04.12.2021.

2. Короткий зміст оскаржуваного судового рішення у справі та мотиви його прийняття.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 27.09.2022 у справі № 908/304/22:

-позов задоволено повністю;

-визнано недійсними рішення загальних зборів членів Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11", код ЄДРПОУ 20499645, оформлені протоколом № 9 від 04.12.2021;

-стягнуто з Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11" на користь ОСОБА_1 2 481, 00 грн. судового збору.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог місцевий господарський суд виходив з обставин, невстановлення дотримання відповідачем порядку скликання та проведення загальних зборів 04.12.2021, порядку повідомлення позивачки про проведення вказаних загальних зборів, що, у свою чергу, позбавило позивачку права брати участь у даних загальних зборах, обирати склад керівних органів товариства, також не встановлено ухвалення на загальних зборах рішень з дотриманням визначеного статутом кворуму.

3. Короткий зміст вимог апеляційної скарги.

Громадська організація "Товариство човновласників "Нептун-11" подала апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Запорізької області від 27.09.2022 у справі № 908/304/22, в якій просить оскаржуване рішення скасувати та прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позову.

4. Узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу.

В обґрунтування апеляційної скарги апелянт зазначає, що протокол № 9 від 04.12.2021 року не було зареєстровано в Південно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Дніпро) через помилки в оформленні протоколу. Пізніше, відповідачем були проведені нові загальні збори з тих самих питань і 08.02.2022 відповідачем було подано на реєстрацію протокол № 10 від 22.01.2022, який пройшов державну реєстрацію 10.02.2022 року, яким було виправлено помилки попереднього протоколу і яким було змінено голову ради товариства та обрано членів ради товариства, які є керівними особами та керівними органами товариства. Саме на підставі цього протоколу була внесена до Єдиного державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань інформація про зміну керівних осіб та керівних органів товариства.

Отже, на підставі протоколу № 9 від 04.12.2021, жодні зміни стосовно керівних органів товариства до єдиного державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань не вносилося. Належним способом захисту прав позивача, які він вважає порушеними, буде визнання недійсним саме рішення зборів від 22.01.2022,оскільке саме на підставі нього внесені зміни у реєстр.

Апелянт вважає, що станом на дату порушення провадження у справі, оспорюваний протокол вичерпав свою дію в силу Закону України "Про громадські об`єднання" і не міг бути повторно поданим на державну реєстрацію відповідно до ч. 9 ст. 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" у зв`язку з закінченням строку на звернення та звернення з тих самих підстав до органів реєстрації з іншим протоколом.

Оскаржуване рішення загальних зборів, оформлене протоколом № 9 від 04.12.2021 не має жодних юридичних наслідків, не впливає на права та обов`язки жодного учасника товариства, в тому числі і позивача.

Суд не звернув уваги, що позовна заява не містить обґрунтування - у чому саме полягає порушення прав та інтересів позивача внаслідок прийняття оспорюваних рішень та яким чином вони будуть поновлені внаслідок задоволення позовних вимог. Відповідно слід прийняти рішення, яким в задоволенні позовних вимог позивача відмовити в повному обсязі з причини обрання не належного способу захисту своїх прав.

5. Узагальнений виклад позиції інших учасників справи.

Позивач проти задоволення апеляційної скарги заперечує та зазначає, що про проведення загальних зборів, рішення яких оформлені протоколом № 10 від 22.01.2022 року, ОСОБА_1 не була обізнана, участі у них не приймала.

Під час розгляду справи у суді першої інстанції відповідачем не надано жодних доказів на підтвердження втрати оскаржуваним рішенням загальних зборів сили, а також доказів того, що вказане рішення загальних зборів не має жодних юридичних наслідків, не впливає на права та обов`язки жодного учасника відповідача.

На думку позивача, законом не забороняється повторна подача документів, зокрема, протоколу № 9 від 04.12.2021, для державної реєстрації відповідних змін. Посилання відповідача на ч. 12 ст. 9 Закону України Про громадські об`єднання судом до уваги не приймається, оскільки дана норма не встановлює автоматичної недійсності оскаржуваних рішень.

Враховуючи те, що судом не встановлено дотримання відповідачем порядку скликання та проведення загальних зборів 04.12.2021, порядку повідомлення позивачки про проведення вказаних загальних зборів, що, у свою чергу, позбавило позивачку права брати участь у даних загальних зборах, обирати склад керівних органів товариства, також не встановлено ухвалення на загальних зборах рішень з дотриманням визначеного статутом кворуму, суд підставно прийшов до висновку про законність позовних вимог.

6. Рух справи в суді апеляційної інстанції.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 14.11.2022 відкрито апеляційне провадження у справі; розгляд апеляційної скарги призначено в судове засідання на 15.12.2022 о 16:30 год.

Судове засідання, призначене на 15.12.2022 о 16:30 год. не відбулось у зв`язку з відсутністю електропостачання у суді.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 20.12.2022 розгляд апеляційної скарги призначено в судове засідання на 02.02.2023 о 15:30 год.

В судовому засіданні 02.02.2023 оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

7. Встановлені судом обставини справи.

ОСОБА_1 (далі - позивач) є членом Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун 11" (далі організація, товариство, відповідач).

Відповідно п.п. 1.2, 4.1, 4.3 Статуту Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун 11" (у новій редакції 2016, затверджено загальними зборами організації, протокол № 2 від 29.10.2016), товариство є добровільним неприбутковим громадським об`єднанням, заснованим на індивідуальному членстві, створеним на основі єдності інтересів для спільної реалізації мети діяльності товариства, визначеної цим Статутом. Організація виступає учасником цивільно-правових відносин. Членство в товаристві є індивідуальним. Членами товариства можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які досягли 14 річного віку, що виконують вимоги Статуту товариства та беруть участь у її діяльності. Членство в товаристві є фіксованим і підтверджується договором, членським квитком та записом в реєстрі членів організації. Облік членів товариства здійснюється радою товариства.

Керівними органами товариства є: загальні збори членів, рада товариства, ревізійна комісія. Рада товариства звітує перед членами товариства про проведену роботу, фінансовий та майновий стан щороку на загальних (звітних) зборах, які проводяться кожного року. За наслідками звіту загальні збори приймають рішення про продовження роботи ради у тому складі або переобрання її (п. 5.1 Статуту).

Загальні збори найвищий керівний орган товариства, який скликається радою товариства не рідше одного разу на рік. Позачергові загальні збори можуть бути скликані на вимогу 2/3 членів товариства, 2/3 складу ради товариства, головою ради (п. 5.3 Статуту).

Загальні збори вважаються правомочними, якщо на них присутні не менше половини членів товариства. Рішення на загальних зборах приймаються простою більшістю, а рішення щодо припинення діяльності товариства 3/4 присутніх членів. Звільнення від обов`язків членів ради приймаються більшістю, не меншою від 2/3 присутніх членів товариства (п. 5.4 Статуту).

До компетенції загальних зборів належать: затвердження, внесення змін до Статуту товариства; затвердження програм та основних напрямків діяльності товариства; заслуховування звітів керівних органів товариства; ухвалення рішення щодо припинення діяльності товариства; розпорядження коштами та майном товариства; призначення ліквідаційної комісії та її голови; затвердження ліквідаційного балансу; обрання ради строком на 3 роки; обрання голови ради строком на 3 роки; розглядає скарги на рішення, дії чи бездіяльність керівних органів і посадових осіб товариства та у місячний термін надає відповідь за наслідками розгляду скарги (п. 5.5 Статуту).

Голова ради, він же голова товариства, згідно з п. 5.6 Статуту, має право на скликання загальних зборів.

Рада товариства, зокрема, забезпечує підготовку та проведення засідань загальних зборів (п. 5.8 Статуту).

Засідання керівних органів товариства (загальних зборів, ради) можуть проводитись як за безпосередньої участі членів так і за допомогою інтернет зв`язку з використанням аудіовізуальних комп`ютерних програм онлайн конференцій. Рішення про форму проведення такого засідання приймає рада товариства та повідомляє членів товариства не пізніше ніж за 15 днів до визначеної дати проведення засідання (загальних зборів, ради) про обрану форму засідання. Будь-яке засідання керівних органів оформлюється протоколом, про форму засідання обов`язково вказується у протоколі, якщо засідання відбулось за допомогою інтернет зв`язку, у протоколі обов`язково фіксується за допомогою якої комп`ютерної програми відбулось засідання (п. 5.13 Статуту).

Члени товариства, відповідно до пункту 4.4 Статуту, мають право, зокрема, обирати і бути обраними до складу керівних органів товариства; вносити пропозиції до керівних органів та відстоювати свою точку зору до прийняття більшістю відповідного рішення; висловлювати свою думку щодо персонального складу кандидатур, які пропонуються для обрання керівних органів товариства; брати участь в усіх заходах, що проводяться товариством.

Згідно з наказом № 1 від 12.04.2014, ОСОБА_2 вступив на посаду голови Громадської організації товариства човновласників "Нептун 11".

29.11.2021 рішенням Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) "Про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун 11" державним реєстратором Новіковою М.М. вирішено провести державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу на підставі заяви ОСОБА_3 .

29.11.2021 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань внесено запис № 1001031070012004806 щодо тимчасово виконуючого обов`язки голови ради, керівника ОСОБА_3 .

В матеріалах реєстраційної справи, що надійшла до суду від Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), міститься копія протоколу від 04.12.2021 № 9 загальних зборів членів Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11".

Відповідно до вказаного протоколу, на загальних зборах присутні 259 з 515 членів Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11". Суд приймає до уваги та розглядає рішення загальних зборів членів Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11", оформлені протоколом від 04.12.2021 № 9, в редакції, що міститься в матеріалах реєстраційної справи (а.с. 112-114 т. 2).

Відповідно до вказаного протоколу № 9, на загальних зборах членів товариства присутні 259 з 515 членів товариства.

Порядок денний:

1. Обрання голови та секретаря загальних зборів ГО "Товариство човновласників "Нептун 11".

2. Обрання голови ради товариства.

3. Визначення кількісного складу та обрання членів ради товариства.

4. Обрання ревізійної комісії.

5. Визначення особи, уповноваженої на проведення державної реєстрації змін до відомостей про громадське об`єднання, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

По першому питанню порядку денного вирішили: обрати головою загальних зборів ОСОБА_4 , секретарем загальних зборів ОСОБА_5 та уповноважити їх на підписання протоколу загальних зборів.

Голосували: "за" - 243, "проти" - 4, "утримались" - 12.

По другому питанню вирішили: обрати головою ради товариства ОСОБА_4 .

Голосували: "за" - 243, "проти" - 4, "утримались" - 12.

По третьому вирішили: визначити кількісний склад ради товариства в кількості десяти осіб та обрати до складу членів ради товариства ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 .

Голосували: "за" - 243, "проти" - 4, "утримались" - 12.

По четвертому питанню вирішили: визначити кількісний склад ревізійної комісії в кількості трьох осіб та обрати до складу членів ревізійної комісії ОСОБА_15 , ОСОБА_16 та Дробязіну Дар?ю Олександрівну.

Голосували: "за" - 243, "проти" - 4, "утримались" - 12.

По п`ятому питанню вирішили: визначити ОСОБА_4 особою, уповноваженою на проведення державної реєстрації змін до відомостей про громадське об`єднання, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань.

Голосували: "за" - 243, "проти" - 4, "утримались" - 12.

До протоколу № 9 додано реєстр осіб (громадян), які брали участь в загальних зборах членів ГО "Товариство човновласників "Нептун 11" 04.12.2021 року (додаток № 1 до протоколу № 9 від 04.12.2021) (а.с. 24-30 т. 2).

Відповідно до відомостей про керівні органи ГО "Товариство човновласників "Нептун 11", ОСОБА_4 голова ради товариства (а.с. 124-125 т. 2).

Вказаний протокол № 9 від 04.12.2021 було подано 17.01.2022 до Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) з метою надання адміністративної послуги "Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу"/20499645.

Рішенням державного реєстратора Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Новікової М.М. від 19.01.2021 (а.с. 128, 130 т. 2) відмовлено у державній реєстрації змін до відомостей про юридичну особу - Громадська організація "Товариство човновласників "Нептун-11" (20499645) на підставі пункту 10-3 ч. 1 ст. 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань". Повідомлено, що ч. 9 ст. 28 Закону про реєстрацію передбачено, що після усунення причин, що були підставою для відмови у державній реєстрації, заявник може повторно подати документи для державної реєстрації.

У рішенні, зокрема, зазначено, що відповідно до п. 10-3 ч. 1 ст. 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", підставою для відмови є невідповідність відомостей, зазначених у заяві про державну реєстрацію, відомостям, зазначеним у документах, поданих для державної реєстрації. В заяві (форма 4) виключено членів ради, проте, на загальних зборах таке рішення не приймалося. Також, в заяві (форма 4) не виключено двох членів попереднього складу ради. Крім того, протокол загальних зборів містить посилання на ОСОБА_2 голова ради, що не відповідає відомостям єдиного державного реєстру, де керівник ОСОБА_3 . Крім того, встановлено підстави для зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 27 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", підставою для зупинення є подання документів або відомостей, визначених цим Законом, не в повному обсязі. Заявником не подано структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства, що не відповідає п. 14 ч. 4 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань". В реєстрі осіб, які брали участь в загальних зборах, частково відсутні ім?я, по батькові членів організації.

8. Оцінка аргументів учасників справи і висновків суду першої інстанції.

Відповідно до статті 85 Цивільного кодексу України непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Особливості правового статусу окремих видів непідприємницьких товариств встановлюються законом.

Непідприємницькі товариства (сільськогосподарські кооперативи та сільськогосподарські кооперативні об`єднання, що діють без мети одержання прибутку, інші кооперативи, крім виробничих, об`єднання громадян тощо) та установи можуть поряд зі своєю основною діяльністю здійснювати підприємницьку діяльність, якщо інше не встановлено законом і якщо ця діяльність відповідає меті, для якої вони були створені, та сприяє її досягненню (ч. 1 ст. 86 ЦК України).

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 87 ЦК України для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження. Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом.

За положеннями статті 1 Закону України "Про громадські об`єднання" громадське об`єднання - це добровільне об`єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Громадське об`єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка.

Громадська організація - це громадське об`єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Громадське об`єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Громадське об`єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.

Відповідно до статті 3 Закону України "Про громадські об`єднання" громадські об`єднання утворюються і діють на принципах, зокрема, самоврядності, яка передбачає право членів (учасників) громадського об`єднання самостійно здійснювати управління діяльністю громадського об`єднання відповідно до його мети (цілей), визначати напрями діяльності, а також невтручання органів державної влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в діяльність громадського об`єднання, крім випадків, визначених законом.

Згідно статті 11 Закону України "Про громадські об`єднання" статут громадського об`єднання має містити відомості зокрема про:

3) порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об`єднанні, права та обов`язки його членів (учасників);

4) повноваження керівника, вищого органу управління, інших органів управління (далі керівні органи) громадського об`єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень, а також порядок визначення особи, уповноваженої представляти громадське об`єднання, та її заміни (для громадських об`єднань, що не мають статусу юридичної особи);

5) періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об`єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв`язку;

7) порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об`єднання та розгляду скарг;

У статуті громадського об`єднання можуть бути передбачені додаткові положення щодо утворення, діяльності і саморозпуску чи реорганізації громадського об`єднання, що не суперечать закону.

Відповідач є юридичною особою, створеною у формі громадської організації шляхом об`єднання осіб, які мають право участі в ній, а члени Організації беруть участь в її управлінні та здійснюють інші правомочності, встановлені законом і статутними документами Організації. Спір між сторонами у цій справі є пов`язаним з реалізацією права Позивача на участь в управлінні Організацією, зокрема, приймати участь у загальних зборах членів громадської організації, вирішенні поставлених на порядок денний зборів питань, обирати і бути обраним до складу керівних органів громадської організації тощо.

З огляду на зазначене та враховуючи положення статуту Відповідача, відносини Організації у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення регулюються, зокрема, Законом України "Про громадські об`єднання", Цивільним кодексом України та статутом цієї юридичної особи.

В обґрунтування позову Позивач зазначила, що не була повідомлена про проведення спірних загальних зборів Організації, останньою порушено порядок скликання загальних зборів, встановлений статутом Відповідача. Також, Позивач вказувала на відсутність кворуму на спірних загальних зборах Відповідача.

Доказів повідомлення позивачки щодо проведення 04.12.2021 загальних зборів Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун 11" матеріали даної справи не містять та відповідачем не подано.

Відсутні у справі і докази того, ким скликалися оскаржувані збори.

Як встановлено вище, п. 5.4 Статуту організації визначено, що загальні збори вважаються правомочними, якщо на них присутні не менше половини членів товариства; звільнення від обов`язків членів ради приймаються більшістю, не меншою від 2/3 присутніх членів товариства.

У протоколі № 9 від 04.12.2021 зазначено, що на загальних зборах були присутні 259 з 515 членів Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун 11".

В матеріалах справи наявна копія реєстру членів ГО "Товариство човновласників "Нептун 11", підписаний в.о. голови ради Екслером Р.М., згідно якого станом на 01.01.2022 членів організації було 491.

Як правильно встановлено судом першої інстанції, у додатку № 1 до протоколу № 9 від 04.12.2021 "Реєстр осіб (громадян), які брали участь в загальних зборах членів ГО "Товариство човновласників "Нептун 11" 04.12.2021" деякі особи члени організації внесені кілька разів.

Зокрема, під № 77 у реєстрі зазначено ОСОБА_17 ІНФОРМАЦІЯ_1 , під № 141 ОСОБА_17 ІНФОРМАЦІЯ_1 ; під № 126 у реєстрі зазначено ОСОБА_18 ІНФОРМАЦІЯ_2 , під № 239 зазначено ОСОБА_19 ІНФОРМАЦІЯ_3 , під № 244 ОСОБА_19 ІНФОРМАЦІЯ_4 ; під № 127 зазначено ОСОБА_20 ІНФОРМАЦІЯ_5 , під № 143 ОСОБА_20 ІНФОРМАЦІЯ_6 ; під № 219 зазначено ОСОБА_21 ІНФОРМАЦІЯ_7 , під № 238 ОСОБА_22 ІНФОРМАЦІЯ_8 ; під № 27 зазначено ОСОБА_23 ІНФОРМАЦІЯ_9 , під № 204 ОСОБА_24 ІНФОРМАЦІЯ_10 ; під № 34 зазначено ОСОБА_25 ІНФОРМАЦІЯ_11 та під № 52 - ОСОБА_25 ІНФОРМАЦІЯ_11 , тобто, одна й та ж особа; під № 82 зазначено ОСОБА_26 ІНФОРМАЦІЯ_12 , під № 136 ОСОБА_26 ІНФОРМАЦІЯ_1 ; під № 91 зазначено ОСОБА_27 ІНФОРМАЦІЯ_13 , під № 236 ОСОБА_28 ІНФОРМАЦІЯ_14 ; під № 111 зазначено ОСОБА_29 ІНФОРМАЦІЯ_15 , під № 165 - ОСОБА_29 ІНФОРМАЦІЯ_15 ; під № 107 зазначено ОСОБА_30 ІНФОРМАЦІЯ_16 , під № 206 - ОСОБА_31 ІНФОРМАЦІЯ_17 ; під № 75 зазначено ОСОБА_32 ІНФОРМАЦІЯ_18 , під № 233 - ОСОБА_32 ІНФОРМАЦІЯ_19 ; під № 58 зазначено ОСОБА_33 ІНФОРМАЦІЯ_20 , під № 120 - ОСОБА_33 ІНФОРМАЦІЯ_21 .

Окрім того, деякі особи (під номерами 32, 33, 35, 37, 74, АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 , АДРЕСА_13 , 168, 17, 184, 189, 190, 192, 193, 195, 196, 198, 205, 208, 209, 216, 223, 230, 242, 240, 241, 247, 258, 254), як вказані присутніми у "Реєстр осіб (громадян), які брали участь в загальних зборах членів ГО "Товариство човновласників "Нептун 11" 04.12.2021" не входять до переліку, наведеного у реєстрі членів ГО "Товариство човновласників "Нептун 11", підписаного в.о. голови ради Екслером Р.М., згідно якого станом на 01.01.2022 членів організації було 491.

Реєстру членів Громадської організації у кількості 515 осіб матеріали справи не містять.

Первинних документів, які б дозволяли підтвердити чи спростувати членство цих осіб у організації або наявність довіреностей у них на представництво інтересів членів матеріали справи не містять.

З урахуванням вказаного, кількість осіб присутніх на зборах не складає половину ні від 491 особи, ні від 515.

Також, суд погоджується з висновками суду першої інстанції, що з протоколу № 9 від 04.12.2021 та додатку № 1 до нього, неможливо встановити: яким саме чином голосував за кожним питанням з порядку денного кожний із зазначених членів організації: "за", "проти" чи "утримався"; ким саме проводився підрахунок голосів за наслідками голосування з кожного питання порядку денного вказаних зборів.

Рішення загальних зборів учасників (акціонерів, членів) та інших органів юридичної особи є актами ненормативного характеру (індивідуальними актами), тобто офіційними письмовими документами, що породжують певні правові наслідки, які спрямовані на регулювання господарських відносин і мають обов`язковий характер для суб`єктів цих відносин.

Порядок скликання та проведення загальних зборів учасників юридичної особи визначений законодавством України, за положеннями якого учасники (акціонери, члени) юридичної особи мають бути до початку загальних зборів повідомлені про дату, місце, час проведення та порядок денний таких зборів. Такий порядок скликання загальних зборів вищого органу управління юридичної особи не залежить від її організаційно-правової форми, є загальноприйнятим та таким, що гарантує забезпечення права учасника (акціонера, члена) юридичної особи на участь в управлінні нею.

Права члена юридичної особи можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо. При цьому, позивачеві не може бути відмовлено у задоволенні вимог про визнання недійсними рішень загальних зборів тільки з мотивів недостатності його голосів для зміни результатів голосування з прийнятих загальними зборами членів рішень, оскільки вплив члена на прийняття загальними зборами рішень не вичерпується лише голосуванням.

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (акціонерів, членів) юридичної особи можуть бути: невідповідність рішень загальних зборів нормам законодавства; порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів; позбавлення учасника (акціонера, члена) юридичної особи можливості взяти участь у загальних зборах. Зокрема, рішення загальних зборів юридичної особи можуть бути визнані недійсними в судовому порядку в разі недотримання процедури їх скликання.

Саме такий правовий висновок Великої Палати Верховного Суду викладено в постанові від 28.01.2020 у справі №924/641/17.

Оскільки вище встановлено не дотримання відповідачем порядку скликання та проведення загальних зборів 04.12.2021, порядку повідомлення позивачки про проведення вказаних загальних зборів, що, у свою чергу, позбавило позивачку права брати участь у даних загальних зборах, обирати склад керівних органів товариства, також не встановлено ухвалення на загальних зборах рішень з дотриманням визначеного статутом кворуму, суд першої інстанцій дійшов до правильного висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Стаття 15 ЦК України передбачає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Під порушенням слід розуміти такий стан суб`єктивного права, за якого воно зазнало протиправного впливу з боку правопорушника, внаслідок чого суб`єктивне право особи зменшилося або зникло як таке, порушення права пов`язано з позбавленням можливості здійснити, реалізувати своє право повністю або частково.

В розумінні закону, суб`єктивне право на захист - це юридично закріплена можливість особи використати заходи правоохоронного характеру для поновлення порушеного права і припинення дій, які порушують це право.

Відповідно до частин першої статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Під захистом права розуміється державна примусова діяльність, спрямована на відновлення порушеного права суб`єкта правовідносин та забезпечення виконання юридичного обов`язку зобов`язаною стороною. Спосіб захисту може бути виражений як концентрований вираз змісту (суті) державного примусу, за допомогою якого відбувається досягнення бажаного для особи, право чи інтерес якої порушені, правового результату. Спосіб захисту втілює безпосередню мету, якої прагне досягти суб`єкт захисту (позивач), вважаючи, що таким чином буде припинене порушення (чи оспорювання) його прав, він компенсує витрати, що виникли у зв`язку з порушенням його прав, або в іншій спосіб нівелює негативні наслідки порушення його прав.

Позивачем є особа, яка подала позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Водночас позивач самостійно визначає і обґрунтовує в позовній заяві у чому саме полягає порушення його прав та інтересів, а суд перевіряє ці доводи, і в залежності від встановленого вирішує питання про наявність чи відсутність підстав для правового захисту, при цьому застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту суб`єктивного права, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення.

При цьому, задоволення судом позову можливе лише за умови доведення позивачем відповідно до вимог процесуального законодавства обставин щодо наявності у нього відповідного права (охоронюваного законом інтересу), а також порушення (невизнання, оспорення) зазначеного права саме відповідачем, з урахуванням належності обраного способу судового захисту.

Предметом даного позову є вимога про визнання недійсним рішення загальних зборів членів Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11", оформлені протоколом № 9 від 04.12.2021, обґрунтована порушенням порядку скликання та проведення загальних зборів, неповідомлення позивача про проведення зборів, та відсутністю кворуму при прийнятті цього рішення. Позивач станом на дату подання позову не був обізнаний про наявність нового протоколу зборів та дізнався про його наявність під час слухання справи.

Судом під час розгляду справи встановлено наявність вказаних порушень під час прийняття рішень зборами 04.12.2021 та наявність підстав для захисту прав позивача.

У свою чергу, відповідач вважає, що станом на дату відкриття провадження у даній справі, протокол № 9 від 04.12.2021 вичерпав свою дію в силу ч. 12 ст. 9 Закону України "Про громадські об`єднання" і не міг бути повторно поданим до державної реєстрації.

Відповідно ч. 9 ст. 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", після усунення причин, що були підставою для відмови у державній реєстрації, заявник може повторно подати документи для державної реєстрації.

Відтак, законом не забороняється повторна подача документів, зокрема, протоколу № 9 від 04.12.2021, для державної реєстрації відповідних змін.

За положеннями ч. 12 ст. 9 Закону України "Про громадські об`єднання" громадське об`єднання повідомляє про внесення змін до статуту громадського об`єднання, зміни у складі керівних органів громадського об`єднання, зміну особи (осіб), уповноваженої представляти громадське об`єднання, зміну місцезнаходження громадського об`єднання протягом 60 днів з дня прийняття відповідного рішення.

Отже, вказана норма не встановлює автоматичної недійсності таких рішень у випадку несвоєчасного повідомлення про прийняті рішення.

Суд відхиляє доводи позивача про неналежність обраного ним способу захисту, який не призведе до поновлення його прав, так як було проведено інші збори, оформлені протоколом № 10 від 22.01.2022, яким було змінено голову ради товариства та обрано членів ради товариства, які є керівними особами та керівними органами товариства, та який подано державному реєстратору.

Вказані обставини не можуть бути підставою для відмову у задоволенні позовних вимог, оскільки позивач оскаржує не сам факт обрання певних осіб до керівних органів організації та внесення відповідних змін до реєстру, а зазначає про допущені порушення під час проведення зборів 04.12.2021, які призвели до порушення її прав на управління справами організації. А тому, задоволення позовних вимог у даній справі щодо скасування рішення зборів, які проведено з порушеннями, захищає права позивача.

Також, викладене не є підставою для закриття провадження на підставі п.2 ч.1 ст. 231 ГПК України, оскільки, оскаржуване рішення зборів є чинним та могло породжувати правові наслідки. Разом з цим, наступне рішення Відповідача, яким обрано інші керівні органи, не скасовує Оскаржуване рішення, як і його можливі правові наслідки (Постанова Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 06.12.2022 у справі № 916/2766/21).

Позивач не позбавлений права звернутися з відповідним позовом до суду, у випадку порушення рішенням зборів 22.01.2022 його прав та обов`язків.

Правовий висновок, викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 06.04.2021 у справі № 910/10011/19, на який посилається апелянт, стосується інших правовідносин, ніж у даній справі, оскільки Великою Палатою Верховного Суду зроблено висновок, що судове рішення про визнання недійсним розпорядження про реєстрацію статуту Релігійної організації в новій редакції не є підставою для вчинення реєстраційних дій, а відповідна позовна вимога не відповідає ефективному способу захисту прав та інтересів у цих правовідносинах. У даному випадку спір стосується правомочності прийнятих рішень загальними зборами.

9. Висновки за результатами розгляду апеляційної скарги.

Відповідно до частини 1 статті 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права (частина 4 статті 269 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до статті 276 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

За таких обставин апеляційна скарга не підлягає задоволенню, а оскаржуване рішення місцевого господарського суду зміні або скасуванню.

10. Судові витрати.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на апелянта.

Керуючись статтями 129, 269, 275, 276, 277, 281-283 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Громадської організації "Товариство човновласників "Нептун-11" на рішення Господарського суду Запорізької області від 27.09.2022 у справі № 908/304/22 залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Запорізької області від 27.09.2022 у справі № 908/304/22 залишити без змін.

Витрати з оплати судового збору за подання апеляційної скарги віднести на апелянта.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 07.02.2023

Головуючий суддя Л.А. Коваль

Суддя В.О. Кузнецов

Суддя А.Є. Чередко

СудЦентральний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу108820275
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —908/304/22

Судовий наказ від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Повістка від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Судовий наказ від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Постанова від 02.02.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 12.12.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 21.11.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 26.10.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні