Ухвала
від 07.02.2023 по справі 389/295/23
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07.02.2023

ЄУН №389/295/23

Провадження 2-о/389/10/23

У Х В А Л А

07 лютого 2023 року місто Знам`янка

Суддя Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області Український В.В., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , інтереси якого представляє ОСОБА_2 , заінтересована особа Друга Знам`янська державна нотаріальна контора Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Дніпро), про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернувся до суду в інтересах ОСОБА_1 з заявою, в якій просить встановити факт належності батькові заявника ОСОБА_3 свідоцтва про право власності на житловий будинок з господарсько-побутовими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 , з метою отримання заявником свідоцтва про право на спадщину за законом на вказаний будинок.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Об`єктом захисту в окремому провадженні є охоронюваний законом інтерес, а предметом судової діяльності, в цьому випадку, є встановлення визначених фактів з метою подальшого здійснення особою своїх суб`єктивних прав.

Відповідно до ч.1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб. Подана заява не відповідає вимогам ст.175,318 ЦПК України за наступних підстав.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» залежно від мети встановлення фактів заінтересованими особами в цих справах можуть бути, наприклад, відділи соціального захисту населення - у справах про встановлення факту перебування на утриманні особи, яка померла, для призначення пенсії заявникові; інші спадкоємці - у справах про встановлення факту прийняття спадщини; органи внутрішніх справ - у справах про встановлення факту родинних відносин для вирішення питання про належність до громадянства України; органи страхування - у справах про встановлення факту належності страхового свідоцтва.

Для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у кожній справі після її порушення суддя зобов`язаний провести підготовчі дії, передбачені ст. 143 ЦПК, зокрема, з`ясувати, які фізичні особи і організації можуть бути заінтересовані у вирішенні даної справи і підлягають виклику в судове засідання, у необхідних випадках запропонувати заявникові та заінтересованим особам подати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог чи заперечень проти них.

В даному випадку заінтересованою особою може бути інший спадкоємець, якщо такий є, або орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Суддя вважає, що за вказаних обставин справу неможливо призначити до розгляду, а тому заяву необхідно залишити без руху і надати заявнику строк для усунення вказаних недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 259, 260, 293, 294 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Заяву ОСОБА_1 , інтереси якого представляє ОСОБА_2 , заінтересована особа Друга Знам`янська державна нотаріальна контора Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Дніпро), про встановлення факту, що має юридичне значення залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення даної ухвали.

Запропонувати заявнику виправити недоліки, вказані в ухвалі суду та подати належну письмову заяву.

Роз`яснити заявнику, що у разі невиконання вказаних вимог у встановлений строк, заява вважатиметься неподаною та підлягатиме поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя В.В.Український

Дата ухвалення рішення07.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108858964
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —389/295/23

Рішення від 29.03.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні