Рішення
від 29.03.2023 по справі 389/295/23
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29.03.2023

Провадження № 2-о/389/10/23

ЄУН 389/295/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2023 року Знам`янський місьрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Українського В.В.,

за участю секретаря судового засідання Гой І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Знам`янка Кіровоградської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , інтереси якого представляє ОСОБА_2 , заінтересована особа Суботцівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт належності його батькові ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документу - свідоцтва про право власності на житловий будинок видане виконавчим комітетом Богданівської сільської ради 12.05.2006 на підставі рішення виконкому Богданівської сільської ради від 23.11.2005 №366.

Свої вимоги обґрунтував тим, що його батько ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті батька залишилося спадкове майно у вигляді житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 , який належав спадкодавцю на підставі свідоцтва про право власності видане виконавчим комітетом Богданівської сільської ради на підставі рішення виконкому Богданівської сільської ради від 23.11.2005 №366. Однак, в свідоцтві про право власності допущена помилка при написанні по батькові власника будинку, де помилково зазначено ОСОБА_4 замість правильного ОСОБА_5 .

Спадкоємцем всього майна після смерті ОСОБА_3 була його дружина, матір заявника ОСОБА_6 , яка автоматично прийняла спадщину та померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , але не оформила спадщину після смерті чоловіка.

Після смерті матері заявнику повідомлено нотаріусом про неможливість видати свідоцтво про право на спадщину на житловий будинок через розбіжності в написання по батькові власника будинку в свідоцтві про право власності та в свідоцтві про його смерть. Виправити описку в свідоцтві іншим шляхом ніж в судовому порядку не представляється можливим. Дана помилка перешкоджає заявнику вільно розпорядитися спадковим майном, тому він звернувся до суду.

Заявник у судове засідання не з`явився, представник надав заяву, в якій вимоги підтримав у повному обсязі і просить розглядати справу за його відсутності на підставі наявних документів, вимоги заяви підтримав.

Заінтересована особа в судове засідання також не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, причини неявки не повідомила, заперечень не надала.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно з свідоцтвом про право власності виданим 12.05.2006 виконавчим комітетом Богданівської сільської ради на підставі рішення виконкому Богданівської сільської ради від 23.11.2005 № 366, власником будинку АДРЕСА_1 є ОСОБА_7 . Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданим Богданівською сільською радою Знам`янського району Кіровоградської області 04.05.2012, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що зроблено відповідний актовий запис №32. Відповідно до довідки Богданівського старостинського округу Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області №657 від 01.07.2022, ОСОБА_3 на день своєї смерті проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 , разом зі своєю дружиною ОСОБА_6 . Після смерті ОСОБА_3 спадкова справа не заводилася, що підтверджується Інформаційними довідками зі спадкового реєстру №71652595 та №71652603 від 01.03.2023.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 видане виконавчим комітетом Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області 02.12.2021, ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що зроблено відповідний актовий запис №63. Із заявою про прийняття спадщини після її смерті до нотаріуса звернувся син ОСОБА_1 . Інші спадкоємці відсутні. На день смерті ОСОБА_6 проживала одна, що підтверджується довідкою Богданівського старостинського округу Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області №331/12-16/1 від 11.03.2022.

Нотаріусом надано заявнику роз`яснення про неможливість видати свідоцтво про право на спадщину, яка складається з житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями та спорудами розташований в АДРЕСА_1 , який належить ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкоємцем якого була його дружина ОСОБА_6 , яка прийняла спадщину але не оформила свої спадкові права. Вказано, що у спадкоємця відсутні необхідні для видачі свідоцтва про право на спадщину документи та роз`яснено право звернення до суду із заявою про встановлення факту належності Свідоцтва про право власності на будинок ОСОБА_3 .

Встановлення даного факту заявнику необхідне для можливості оформлення спадщини.

За приписами ст.93 ЦПК України в порядку цивільного судочинства розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оцінка доказів здійснюється судом за приписами ст. 89 ЦПК України, відповідно до якої суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

У статті 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені у статті 1219 ЦК України (статті 1218, 1231 ЦК України ).

Згідно з частиною другою статті 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно з ч.1 ст.293 ЦПК України, окреме провадження це вид не позовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення фактів, якщо ці факти породжують юридичні наслідки.

Враховуючи вищевикладене, а також, що встановлення факту належності спадкодавцю свідоцтва про право власності на житловий будинок підтверджується наявними в справі доказами, право власності заявника на будинок ніким не оспорюється та не спростовується доказами, факт, про який просить заявник, породжує юридичні наслідки, а саме його підтвердження необхідне йому для реалізації права на оформлення спадщини, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення і встановлення зазначеного факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право, суд вважає за необхідне дану заяву задовольнити.

Керуючись ст.ст.259, 263-265, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документу - свідоцтва про право власності видане виконавчим комітетом Богданівської сільської ради 12.05.2006 на підставі рішення виконкому Богданівської сільської ради від 23.11.2005 №366, яке зареєстроване Знам`янським бюро технічної інвентаризації та записано в реєстрову книгу за №211/2.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_1 , зареєстрований в АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа - Суботцівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області, місце знаходження с. Суботці Кропивницького району Кіровоградської області вул. Центральна, 24, код ЄДРПОУ 04365106.

Суддя В.В. Український

Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено04.04.2023
Номер документу109951380
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —389/295/23

Рішення від 29.03.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні