Ухвала
від 06.02.2023 по справі 632/208/22
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/208/22

провадження № 2-о/632/2/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про повторне призначення судово-психіатричної експертизи та зупинення провадження по справі

06 лютого 2023 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі:

судді - Кочнєва О.В.,

присяжних Чернової Н.Г., Палагути І.В.,

за участі секретаря Хохлової І.С.,

розглянувши в залі суду у відкритому судовому засіданні питання призначення експертизи у цивільній справі окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа рада опіки та піклування над недієздатними особами виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

08.02.2022 року заявниця, яка діє в інтересах доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернулася до суду із відповідною заявою, в якій просила суд постановити рішення про визнання її доньки недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення заявниці її опікуном.

Первинно у Первомайському міськрайонному суді Харківської області справа була розподілена судді Росоха А.В., який своєю ухвалою від 10.02.2022 року відкрив провадження у справі та призначив судовий розгляд на 10.03.2022 року (а.с.25).

Ухвалою у складі колегії за участі судді Росоха А.В. та присяжних Палагути І.В. та Чернової Н.Г. від 20.10.2022 року по справі була призначена судово-психіатрична експертиза з метою встановлення здатності ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, проведення якої доручено експертам Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева, провадження на час проведення експертизи зупинено, матеріали справи після закінчення строку для апеляційного оскарження направлені до експертної установи, у суді створена справа-замінник на час проведення експертизи (а.с.20).

06.12.2022 року на адресу попереднього головуючого у справі від голови амбулаторної судово-психіатричної експертизи КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» надійшло повідомлення від 11.11.2022 року за вих.№24-07/318, в якому було повідомлено, що матеріали справи були отримані вказаною експертною установою 10.11.2022 року, однак для проведення експертизи експертам необхідний оригінал медичної картки амбулаторного хворого (форма 025/о) на ім`я ОСОБА_2 з психіатричного кабінету КНП «Первомайська центральна районна лікарня» (а.с.55).

Через подання вказаного листа з боку експертної установи на підставі розпорядження керівника апарату Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 06.12.2022 року №39 «Щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ» через тривалу непрацездатність судді Росоха А.В., справа була повторна призначена до автоматичного розподілу та була розподілена даному складу суду (а.с.51).

Ухвалою судді у даному складі суду від 12.12.2022 року справу було прийнято до провадження, встановлено, що поновлення провадження для зазначених дій по справі не потрібно, витребувано медичний документ, який просив надати керівник експертної установи з комунального некомерційного підприємства Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області «Первомайська центральна районна лікарня» або з комунального некомерційного підприємства «Первомайський центр первинної медико-санітарної допомоги» в залежності від того, де знаходиться відповідний медичний документ, який просив надати керівник експертної установи, повідомлено усіх учасників справи про вказані дії судді (а.с.56).

Ухвалою суду від 22.12.2022 року витребувані експертною установою документи, отримані судом, були направлені до експертної установи для проведення призначеної експертизи (а.с.63).

17.01.2023 року матеріали справи повернулися до суду без проведення відповідної експертизи через неявку особи, відносно якої її було призначено з повідомлення експертної установи, що з 02.01.2023 року проведення судово-психіатричних експертиз у Полтавській області покладено на полтавську філію судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (м. Полтава, вул. Медична, 1) через ліквідацію відділення судово-психіатричних експертиз КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» разом із витребуваними експертною установою медичними документами (а.с.72-78).

Ухвалою головуючого судді від 23.01.2023 року провадження у справі було поновлено, призначено наступне судове засідання, запрошено у наступне судове засідання присяжних, повідомлено учасників провадження про наступне судове засідання, визнано явку заявниці у наступне судове засідання обов`язковою (а.с.79).

Заявниця перед судовим засіданням 06.02.2023 року, прибувши до суду та підтримавши заявлену нею вимогу, надала суду заяву про повторне призначення експертизи, однак вже на території Харківської області, судове засідання 06.02.2023 року просила провести без її участі та задовольнити її вимогу про призначення експертизи (а.с.88).

Від представника органу опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області надійшла заява, в якій вказаний представник також просив суд слухати справу за відсутності представника заінтересованої особи, проти задоволення заяви не заперечував (а.с.43-44).

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до вимог заяви ОСОБА_1 її донька внаслідок психічного захворювання не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного медичного нагляду та лікування та постійного сторонньої допомоги і контролю.

ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , заявниця є її матір`ю, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , видане Первомайським районним відділом реєстрації актів цивільного стану Харківської області 04.07.1986 року (актовий запис №383)(а.с.9).

Згідно копію довідки до акту медико-соціальної експертизи серії МСЕ №065272 від 16.09.2002 року, ОСОБА_2 з 06.06.2002 року встановлено безстроково першу групу інвалідності як інваліди з дитинства (а.с.10).

Заявниця ОСОБА_1 зареєстрована разом із ОСОБА_2 за однією адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією довідки відділу реєстрації місця проживання фізичних осіб виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області №14154 від 11.10.2021 року (а.с.17).

Висновком лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу №2017, виданого КНП «Первомайська центральна районна лікарня» ОСОБА_2 як особа з інвалідністю І групи внаслідок тяжкого психічного розладу не здатна контролювати свою поведінку та потребує стороннього догляду, строк дії висновку до 20.04.2022 року (а.с.14).

Поданням ради опіки та піклування над недієздатними та обмежено дієздатними особами при виконавчому комітеті Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області від 21 жовтня 2021 року вирішено за доцільне призначити заявницю опікуном над ОСОБА_2 в разі визнання її судом недієздатною (а.с.13).

У своїй заяві від 06.02.2023 року заявниця пояснила не відвідування експертної установи за первинною ухвалою про призначення експертизи тим фактом, що вона не змогла організувати доставку ОСОБА_2 до м. Полтави у призначений експертами день та час та заклопотаністю іншими справами.

Вказані обставини судом приймаються та з метою вирішення справи по суті склад суду вважає за можливе призначити по справі повторну експертизу стану психічного здоров`я ОСОБА_2 , оскільки без проведення відповідної експертизи вирішувати справу по суті неможливо.

Згідно п.1 ч.1ст.103ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно дост.104ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ч.1 ст.107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Пунктом 2 ч.1 ст.105 ЦПК України визначено обов`язковим призначення експертизи у випадку клопотання хоча б однієї із сторін для визначення психічного стану особи.

На підставі ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Пунктом 5 частини першої статті 252 ЦПК України передбачено право суду зупинити провадження у справі в разі призначення експертизи. В даній справі це є необхідним, оскільки без проведення експертизи вирішувати справу по суті є неможливим.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України строк розгляду справи в разі призначення експертизи зупиняється на час проведення експертизи.

Виходячи з вищенаведеного, керуючись п.1 ч.1 ст.103, ст.104, п.2 ч.1 ст.105, ч.1 ст.107, п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253, ч.1 ст.298, п.12 та п.14 ч.1 ст.353 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Призначити у справі окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа рада опіки та піклування над недієздатними особами виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, повторно судово-психіатричну експертизу.

Проведення експертизи доручити експертам амбулаторного відділення судово-психіатричної експертизи комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3» (адреса: 61068, м. Харків, вул. Академіка Павлова, 46, тел. відділення 057-341-80-33).

Попередити кожного експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України за дачу завідомо неправдивого висновку або за відмову від виконання покладених на них обов`язків.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2.Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,стійким та хронічним?

3.Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

В розпорядження експертів надати матеріали даної цивільної справи 632/208/22, провадження №2-о/632/2/23 разом із долученими до матеріалів справи медичними документами на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Про проведення експертизи у визначеному порядку повідомити заявницю ОСОБА_1 .

Провадження у справі зупинити до отримання судом висновку експертизи.

Експертний висновок після його складання направити до Первомайського міськрайонного суду Харківської області.

Окремо роз`яснити заявниці ОСОБА_1 , що повторне не забезпечення з її боку доставлення своєї доньки до експертної установи у призначений експертами день та час буде мати наслідком, після повернення справи з експертної установи, залишення її заяви без розгляду з відповідними процесуальними наслідками такого рішення складу суду.

Враховуючи те, що питання призначення експертизи та зупинення провадження у справі не оскаржувалися учасниками справи при первинному призначенні експертизи 20.10.2022 року, а в даному випадку експертиза призначається повторно за тими ж підставами, які були визначені судом раніше, підстави для оскарження даної ухвали суду відсутні та вона набуває чинності з часу її проголошення у судовому засідання 06.02.2023 року.

Копію ухвали направити учасникам справи до відома.

Повний текст ухвали проголошений 06.02.2023 року.

Суддя

Присяжна Наталя ЧЕРНОВА -

Присяжна Інна ПАЛАГУТА -

Дата ухвалення рішення06.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108860404
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —632/208/22

Рішення від 13.04.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні