Ухвала
від 09.02.2023 по справі 541/2986/21
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/2986/21

Провадження № 2/541/32/2023

У Х В А Л А

09 лютого 2023 року м. Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі головуючого судді Ситник О. В., за участі секретаря судового засідання Непокупної Л.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миргород Полтавської області клопотання судового експерта Харківського науково - дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Зюбрій С. О. про надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання експертизи, призначеної в рамках цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства та визнання права власності в порядку спадкування,

встановив:

В провадженні Миргородського міськрайонного суду Полтавської області перебуває вказана цивільна справа.

Ухвалою суду від 02.12.2022 року по справі призначено судову молекулярно-генетичну експертизу, проведення якої доручено експертам Харківського науково- дослідного експертно криміналістичного центру МВС України. Цією ж ухвалою витребувано в КП «Полтавське обласне патологоанатомічне бюро» ( м. Полтава вул. Шевченка 23 В , п.і. 36000 ) гістологічні матеріали (біологічні зразки ) гістологічні матеріали з трупа ОСОБА_2 та надати його експертам, доручено ОСОБА_1 отримати у КП «Полтавське обласне паталогоанатомічному бюро» ( м. Полтава вул. Шевченка 23 В п.і.36000) гістологічні матеріали ( біологічні зразки) з трупа ОСОБА_2 та зобов`язано надати їх експертам відповідно до акту приймання - передачі. На час проведення експертизи провадження по справі зупинено.

18.01.2023 року до суду надійшло клопотання експерта Харківського науково- дослідного експертно криміналістичного центру МВС України Зюбрій С. О. про надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання експертизи, а саме: зразків біологічного матеріалу, необхідних для виконання експертизи. Разом із зазначеним клопотанням до суду було повернуто із Харківського науково- дослідного експертно криміналістичного центру МВС України матеріали цивільної справи № 541/2986/21, які надійшли до суду 18.01.2023 р.

В обгрунтування свого клопотання судовий експерт Зюбрій С. О. зазначила, що зважаючи на введення в Україні воєнного стану, відповідно до статті 72 ЦПК України, для проведення експертизи експерт просить про надання зразка біологічного матеріалу (кров або слину) гр. ОСОБА_1 , 01.04.2004 р. відібрані, фахівцями бюро СМЕ в установленому порядку, або направити вищезазначену особу для відбору експериментальних зразків до відділу біологічних досліджень та обліку Харківського НДЕКЦ МВС, за адресою: м. Харків, вул. Ковтуна, 32, 02.02.2023 з 10 до 11 години (резервні дати 06.02.2023, 14.02.2023 з 10 до 11 години). Також судовий експерт просить про надання зразка біологічного матеріалу ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , відібраного фахівцями бюро СМЕ в установленому порядку до 01.02.2023. Для проведення відбору при собі необхідно мати паспорт, реєстраційний номер облікової карти платника податків та кошти на оплату експертних послуг у розмірі 8000 грн. 00 коп.

Ухвалою судді від 20 січня 2023 року поновлено провадження у справі для вирішення клопотання судового експерта щодо надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання експертизи.

В судове засідання учасники процесу не з`явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Згідно статті 108 ЦПК України, експертиза проводиться у судовому засіданні або поза межами суду, якщо це потрібно у зв`язку з характером досліджень, або якщо об`єкт досліджень

неможливо доставити до суду, або якщо експертиза проводиться за замовленням учасника справи.

Згідно п.п. 2 та 6 ч. 6 ст. 72 ЦПК України, експерт має право: заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом; користуватися іншими правами, що надані Законом України «Про судову експертизу».

У відповідності до ч. 1, 3 ст. 107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Дослідивши клопотання експерта та з метою повного, всебічного та об`єктивного складання висновку експерта на виконання ухвали суду про проведення експертизи, з урахуванням доводів зазначених експертом, суд прийшов до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання експертизи, а саме: зразків біологічного матеріалу, необхідних для виконання судової молекулярно-генетичної експертизи.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

З огляду на зазначене, оскільки судом призначено по справі проведення судової молекулярно-генетичної експертизи, проведення якої призначено поза межами суду і для забезпечення належного її проведення, суд позбавлений можливості продовжити подальший розгляд справи, а тому вважає за доцільне відповідно доположень п.9ч.1ст.253ЦПК Українипровадження усправі зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись статтями 72, 107, 252, 253 ЦПК України,

постановив:

Клопотання судового експерта Харківського науково - дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Зюбрій С. О. про надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання експертизи задовольнити.

Зобов`язати ОСОБА_1 , надати експертам Харківського науково- дослідного експертно криміналістичного центру МВС України (що знаходиться за адресою: м. Харків вул. Ковтуна 34) зразки біологічного матеріалу (кров або слину) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відібрані, фахівцями бюро СМЕ в установленому порядку, або з`явитися для відбору експериментальних зразків до відділу біологічних досліджень та обліку Харківського НДЕКЦ МВС, за адресою: м. Харків, вул. Ковтуна, 32, 14.02.2023 з 10 до 11 години. Для проведення відбору при собі необхідно мати паспорт, реєстраційний номер облікової карти платника податків (РНОКПП) та кошти на оплату експертних послуг у розмірі 8000 грн. 00 коп.

Доручити ОСОБА_1 отримані нею, відповідно до ухвали Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 02.12.2022 року у справі № 541/2986/21, в КП «Полтавське обласне патологоанатомічне бюро» ( м. Полтава вул. Шевченка 23 В , п.і. 36000) за актом приймання передачі від 09.02.2023 року гістологічні матеріали (біологічні зразки) гістологічні матеріали з трупа ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , передати експертам Харківського науково- дослідного експертно криміналістичного центру МВС України (що знаходиться за адресою м. Харків вул. Ковтуна 34 ) за актом приймання передачі.

Зобов`язати експертів Харківського науково- дослідного експертно криміналістичного центру МВС України (що знаходиться за адресою м. Харків вул. Ковтуна 34) відповідно до акту приймання передачі прийняти у ОСОБА_1 отримані нею у КП «Полтавське обласне патологоанатомічне бюро» ( м. Полтава вул. Шевченка 23 В , п.і. 36000) за актом приймання передачі від 09.02.2023 року гістологічні матеріали (біологічні зразки) гістологічні матеріали з трупа ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Роз`яснити особам, які беруть участь у справі, положення ст.109 ЦПК України про наслідки

ухилення від подання необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, а саме: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Копію даної ухвали разом з матеріалами цивільної справи № 541/2986/21 направити на адресу Харківського науково - дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України: м. Харків вул. Ковтуна 34- для продовження проведення судової молекулярно-генетичної експертизи.

На час проведення експертизи провадження по цій справі зупинити.

Ухвала суду в частині зупинення провадження по справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

Суддя: О. В. Ситник

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення09.02.2023
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу108897526
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —541/2986/21

Рішення від 05.04.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Рішення від 05.04.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 14.10.2022

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 02.12.2021

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Ситник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні