Ухвала
від 10.02.2023 по справі 380/6125/21
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/6125/21

У Х В А Л А

з питань заміни сторони виконавчого провадження

10 лютого 2023 року

Львівський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Ланкевича А.З., розглянувши у письмовому провадженні в м.Львові подання державного виконавця про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області до Бродівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) про зупинення експлуатації приміщень, -

в с т а н о в и в :

На розгляд суду надійшло подання державного виконавця Бродівського відділу державної виконавчої служби у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) про заміну боржника у виконавчому провадженні ВП №68786010 з Бродівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на Заболотцівську об`єднану територіальну громаду. В обґрунтування подання посилається на те, що Бродівський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) не є боржником згідно виконавчого листа Львівського окружного адміністративного суду №380/6125/21 від 03.11.2021 року, оскільки приміщення, експлуатацію яких необхідно зупинити (вул.Шпитальна, 17а, село Заболотці, Бродівський район, Львівська область, 80630), передано третій особі Заболотцівській сільській територіальній громаді. Просить розглядати вказане подання без участі державного виконавця та просить таке задовольнити.

Від Заболотцівської сільської ради Золочівського району Львівської області надійшло заперечення на подання про заміну сторони виконавчого провадження. Окрім того, розгляд подання просить проводити без участі уповноваженого представника сільської ради.

Від Бродівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) надійшло клопотання, в якому просить розгляд подання проводити без участі представника територіального центру.

Від Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області жодних заяв на адресу суду не надходило.

На підставі положень ч.9 ст.205 та ч.2 ст.379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає подання у письмовому провадженні.

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 30.06.2021 року у справі №380/6125/21 адміністративний позов задоволено повністю: застосовано до Бродівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (місцезнаходження: вул.Щурата, 1, м.Броди, Львівська область, 80600; код ЄДРПОУ: 20857837) заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді тимчасового зупинення експлуатації приміщень Бродівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) шляхом опечатування (оплумбовування) та відімкнення від джерел живлення до отримання Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області (місцезнаходження: вул.Підвальна, 6, м.Львів, 79008; код ЄДРПОУ: 38627339) повідомлення суб`єкта господарювання про усунення ним викладених в акті перевірки від 17.02.2021 року №12 порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

03.11.2021 року Львівським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №380/6125/21, в якому боржником визначено Бродівський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 31.01.2022 року поновлено строк для пред`явлення виконавчого листа №380/6125/21 від 03.11.2021 року до виконання з моменту набрання даною ухвалою законної сили.

12.04.2022 року державним виконавцем Бродівського відділу державної виконавчої служби у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) відкрито виконавче провадження ВП №68786010 з примусового виконання виконавчого листа №380/6125/21 від 30.06.2021 року.

21.04.2022 року Львівським окружним адміністративним судом ухвалено додаткове судове рішення, згідно якого визначено спосіб виконання судового рішення від 30.06.2021 року шляхом зазначення адреси приміщень, експлуатацію яких необхідно зупинити, а саме: застосовано до Бродівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (місцезнаходження: вул.Щурата, 1, м.Броди, Львівська область, 80600; код ЄДРПОУ: 20857837) заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді тимчасового зупинення експлуатації приміщень Бродівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) за адресою: вул.Шпитальна, 17а, село Заболотці, Бродівський район, Львівська область, 80630 шляхом опечатування (оплумбовування) та відімкнення від джерел живлення до отримання Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області (місцезнаходження: вул.Підвальна, 6, м.Львів, 79008; код ЄДРПОУ: 38627339) повідомлення суб`єкта господарювання про усунення ним викладених в акті перевірки від 17.02.2021 року №12 порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Ухвалою суду від 28.11.2022 року відмовлено у задоволенні подання державного виконавця Бродівського відділу державної виконавчої служби у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) про заміну боржника у виконавчому провадженні ВП №68786010.

Листами Бродівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) від 15.04.2022 року №10-79 та від 23.08.2022 року №10-135 повідомлено державного виконавця про те, що позаплановий захід державного нагляду (контролю) на предмет дотримання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки проводився за адресою: вул.Шпитальна, 17а, село Заболотці, Бродівський район, Львівська область, 80630, за якою знаходиться відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання. Дане приміщення, згідно рішення сесії Золочівської районної ради Львівської області від 25.02.2021 року №49, передано у власність Заболотцівської сільської територіальної громади.

Відповідно до ч.5 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно з ч.ч.1, 4 ст.379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Верховним Судом у постанові від 30.11.2021 року у справі №2а-10552/09/0470 викладено правову позицію, згідно якої виконавче провадження є однією зі стадій судового провадження, яка його завершує. Ця стадія розпочинається з набранням судовим рішенням законної сили або за інших умов, установлених законом. На стадії виконавчого провадження сторони набувають відповідної процесуальної якості, користуються правами та несуть певні обов`язки, зумовлені статусом сторони. За законом на стадії виконавчого провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження. Така заміна є прийнятною, зокрема, у правовідносинах, що допускають правонаступництво. При цьому законодавством установлено головну умову, за якої обов`язки боржника може бути перекладено на іншу особу, - це вибуття сторони виконавчого провадження.

У спірному випадку, державним виконавцем та сторонами не надано доказів у підтвердження того, що Бродівський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) відповідає ознакам вибулої сторони виконавчого провадження, оскільки передача приміщення, експлуатацію якого необхідно зупинити (вул.Шпитальна, 17а, село Заболотці, Бродівський район, Львівська область, 80630), у власність третій особі не свідчить про перехід обов`язку щодо виконання судового рішення від Бродівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) до Заболотцівської сільської територіальної громади. Більше того, як зазначено Верховним Судом у постанові від 26.02.2020 року (справа №826/7073/18), забезпечення виконання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки покладено на суб`єкта господарювання незалежно від того чи є він власником або користувачем об`єкта підвищеної небезпеки.

Відповідно ч.1 ст.104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Отже, стосовно юридичних осіб правонаступництво допускається у випадку їх злиття, приєднання, поділу та перетворення.

Частиною 1 ст.106 Цивільного кодексу України передбачено, що злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Втім, як встановлено судом, Бродівський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) не перебуває в процесі припинення або ліквідації, відповідно підстав правонаступництва у розумінні ч.2 ст.104 Цивільного кодексу України немає. Доказів зворотнього державним виконавцем та сторонами не надано, а судом не встановлено.

Враховуючи викладене, суд приходить висновку, що обставини, з якими Закон України «Про виконавче провадження» та ст.379 Кодексу адміністративного судочинства України пов`язують можливість здійснення заміни сторони виконавчого провадження, у даному випадку відсутні. Як наслідок, у задоволенні подання державного виконавця про заміну сторони виконавчого провадження слід відмовити.

Керуючись ст.ст.243, 248, 250, 256, 293-295, 379, підп.15.5 п.15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в :

у задоволенні подання державного виконавця Бродівського відділу державної виконавчої служби у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) про заміну боржника у виконавчому провадженні ВП №68786010 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення через Львівський окружний адміністративний суд, а у разі реєстрації офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

СуддяЛанкевич А.З.

Дата ухвалення рішення10.02.2023
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу108936428
СудочинствоАдміністративне
Сутьзупинення експлуатації приміщень

Судовий реєстр по справі —380/6125/21

Ухвала від 10.02.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Ухвала від 28.11.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Рішення від 20.04.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Рішення від 30.06.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Ухвала від 21.04.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні