Ухвала
від 30.01.2023 по справі 761/2702/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/2702/23

Провадження № 1-кс/761/1975/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2023 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду клопотання прокурора Сарненської окружної прокуратури Рівненської області ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 22022000000000559, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 жовтня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України,

в с т а н о в и в:

23.01.2023 року до Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Сарненської окружної прокуратури Рівненської області ОСОБА_3 , про накладення, з метою збереження речових доказів, арешту на майно, тимчасово вилучене 19 січня 2023 року в ході проведення обшуку за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, буд. 22-А а саме на: жорсткий диск марки «SP» - SATA III Solid State Drive 96C об`ємом 60 Gb, серійний номер 16004225-02-0177-P, статут ПАТ «Альбатрос» від 2017 року на 23 арк, протокол загальних зборів ПАТ «Альбатрос» від 21.04.2017 на 11 арк, сторінки паспорта громадянина російської федерації ОСОБА_4 № 4509799441 на 5 арк., протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Альбатрос комплекс» від 10.05.2016 на 2 арк., витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб ДОП та ГД щодо ТОВ «Альбатрос Комплекс» на 3 арк., схематичне зображення структури власності клієнта-юридичної особи ТОВ «Альбатрос комплекс» на 1 арк., структура власності ТОВ «Юлія» на 18.07.2017 на 1 арк., структура власності ТОВ «Альбатрос Комплекс» на 18.07.2017 на 1 арк., структура ТОВ «Торговий дім «Успенський» на 18.07.2017 на 1 арк.

Своє клопотання прокурор обґрунтовує тим, що ГСУ СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22022000000000559, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 жовтня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Прокурор зазначає, що під час досудового розслідування було встановлено, що станом на серпень 2014 року, у зв`язку із захопленням терористичними організаціями «Л/ДНР» частини території України, на якій зосереджені місця видобутку корисних копалин, у тому числі, вугілля, зупинено постачання на адресу енергогенеруючих підприємств України вугілля з підприємств, розташованих на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, що перейшли під фактичний контроль терористичних організацій, які підтримуються Російською Федерацією.

У цей час Міністр енергетики та вугільної промисловості України ОСОБА_5 , розуміючи, з метою недопущення сприяння діяльності терористичних організацій «Л/ДНР», шляхом постачання вугілля з державних вугледобувних підприємств, що перебували під контролем учасників вказаних терористичних організацій, 25.11.2014 підписав наказ № 841, яким з 28.11.2014 припинено виробничу та фінансово-господарську діяльність усіх державних підприємств, установ, організацій та об`єднань, що належать до сфери управління Міненерговугілля та господарських товариств, в тому числі ДП «Луганська вугільна компанія» (код ЄДРПОУ 33009272, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Луганськвугілля» (код ЄДРПОУ 32473323, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Антрацит» (код ЄДРПОУ 32226065, адреса: м. Луганськ, вул. Ростовська, 38), щодо яких Міненерговугілля здійснює управління корпоративними правами держави, які знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції і опинились під фактичним контролем терористичних організацій «ЛНР».

Водночас, 25.11.2014 керівником терористичної організації «ЛНР» ОСОБА_6 сформовано структуру економічного блоку терористичної організації, керівником однієї з груп якої, так званого міністерства палива енергетики та вугільної промисловості ради міністрів «ЛНР» призначено ОСОБА_7 , а в подальшому його заступниками призначено ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Представники вищого політичного керівництва російської федерації та так званої «Луганської народної республіки», розуміючи, що прийняття вказаного наказу Міністр енергетики та вугільної промисловості України, унеможливило сприяння діяльності та фінансування терористичних організацій «Л/ДНР», шляхом надання фінансових ресурсів підприємствам за відповідним переліком, а також те, що майно та потужності ДП «Луганська вугільна компанія» (код ЄДРПОУ 33009272, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Луганськвугілля» (код ЄДРПОУ 32473323, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Антрацит» (код ЄДРПОУ 32226065, адреса: м. Луганськ, вул. Ростовська, 38), перебувають під фактичним контролем терористичної організації «Луганська народна республіка», вирішили створити власні суб`єкти господарювання у відповідності до законодавства так званої «Луганської народної республіки», для безперешкодного здійснення господарської діяльності із підприємствами російської федерації та не визнаних, підтримуваних рф, самопроголошених республік.

Так, приблизно в травні 2015 року так званою «Радою міністрів Луганської Народної Республіки» прийнято рішення про створення державного унітарного підприємства «Антрацит». У подальшому 22.05.2015 на підставі вказаного рішення на базі державного підприємства «Антрацит» (яке було підконтрольне Україні), в реєстраційних органах терористичної організації «ЛНР» зареєстровано так зване «Державне унітарне підприємство «Антрацит» (код 941001001, адреса: м. Луганськ, вул. Ростовська, 38).

Основними видами діяльності вказаного підприємства визначено добування кам`яного вугілля (основний) та оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами.

У подальшому, приблизно 01.09.2015 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) так званим «Головою Ради міністрів Луганської Народної Республіки» ОСОБА_10 підписано розпорядження «Про створення державного підприємства «Південно-східна паливна компанія». У подальшому на підставі вказаного розпорядження в реєстраційних органах терористичної організації «ЛНР» зареєстровано Державне підприємство «Південно-східна паливна компанія» (код 61123277, адреса: м. Луганськ, Ленінський район, вул. Лєрмонтова, 1-В), про що видано свідоцтво № 11-0002327/2015.

Виконувачем обов`язків директора зазначеного підприємства призначено громадянина України ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який у подальшому (точну дату досудовим розслідуванням не встановлено) був призначений на посаду заступника міністра так званого «Міністра палива, енергетики та вугільної промисловості ЛНР».

Основними завданнями діяльності ДП «Південно-східна паливна компанія» серед іншого було визначено: захист загальнодержавних економічних інтересів в умовах реформування і розвитку ринку вугільної продукції «ЛНР»; сприяння оптимізації паливного ринку «ЛНР»; здійснення постачання вугілля та інших видів палива на внутрішній та зовнішній ринки «ЛНР»; закупівля вугілля у видобувних підприємств; торгово-посередницька діяльність у здійсненні купівлі-продажу всіх видів паливної продукції і товарів згідно діючого законодавства «ЛНР»; пошук і встановлення договірних відносин із генеруючими компаніями, діючими шахтами, підприємствами на території «ЛНР» та за її межами.

У подальшому, розпорядженням так званої «Ради міністрів ЛНР» № 957 від 06.09.2016 Державне підприємство «Південно-східна паливна компанія» перейменовано в Державне підприємство «Торговий дім «Східний Енерго-Альянс».

У свою чергу, невстановлені представники вищого політичного керівництва російської федерації, спостерігаючи за розвитком вказаних подій, усвідомлюючи невідворотний та цілеспрямований шлях України щодо зміцнення державної, економічної та енергетичної безпеки через диверсифікацію джерел поставок вугілля, який призводив до поступового зменшення рівня залежності від поставок вугілля з російської федерації та унеможливлення його придбання у учасників терористичних організацій «Л/ДНР», бажаючи реалізувати свої наміри у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її державній, енергетичній та економічній безпеці, шляхом фінансової підтримки терористичної організації «ЛНР», розробили план, який передбачав: сприяння діяльності вказаної терористичної організації, що полягало у поставках на адресу енергогенеруючого підприємства вугілля, яке перебувало на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей під безпосереднім контролем учасників терористичних організацій, та його оплаті останнім, з метою їх фінансової підтримки, та таким чином, зменшення навантаження на бюджет російської федерації.

Згідно розробленого плану виконувач обов`язків директора державного підприємства «Південно-східна паливна компанія» ОСОБА_11 , користуючись підтримкою і сприянням не встановлених представників політичного керівництва російської федерації і так званої «Луганської народної республіки», повинен був організувати завантаження на вагони кам`яного вугілля, яке добувалося так званим «Державним унітарним підприємством «Антрацит» на тимчасово не підконтрольній Україні території Луганської області та його відправку залізничним транспортом до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404), за що на рахунки ДП «Південно-східна паливна компанія», відкриті в так званому «Головному Банку Луганської народної республіки» підприємством отримувачем вугілля повинні були перераховуватись грошові кошти для використання у фінансово-господарській діяльності та забезпечення незаконних збройних формувань «ЛНР».

З цією метою, приблизно в липні 2014 року (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) з метою виконання вказаного злочинного плану невстановленими представниками політичного керівництва російської федерації залучено громадянина рф ОСОБА_4 , який користуючись підтримкою та сприянням останніх, згідно з планом повинен був зареєструвати на території рф суб`єкт господарської діяльності, та в подальшому укласти із Державним підприємством «Південно-східна паливна компанія», підконтрольним терористичній організації «Луганська народна республіка» контракти на поставку кам`яного вугілля, яке видобувається так званим «Державним унітарним підприємства «Антрацит» в «ЛНР», а сплачені за нього кошти на рахунки вказаного державного підприємства, відкриті у так званому «Державному банку «ЛНР» повинні бути використані для фінансування терористичної організації «ЛНР» та продовження діяльності на шкоду суверенітету України, фінансування незаконних збройних формувань терористичної організації, зміну меж території України.

При цьому, доставка кам`яного вугілля з тимчасово окупованих територій України, підконтрольних «ЛНР» повинна була здійснюватись до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404). Враховуючи те, що на тимчасово окупованих територіях, підконтрольних терористичній організації «ЛНР» будь-які банківські установи не діяли, розрахунки за вищевказаними контрактами повинні були здійснюватися через небанківську кредитну організацію «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код 044525828, російська федерація), яка в подальшому через підконтрольну банківську установу ТОВ «Комерційний банк «Міжнародний Розрахунковий Банк» (ідентифікаційний номер платника податків 9801019080, так звана «Республіка Північна Осетія, підконтрольна російській федерації) грошові кошти перераховувала на рахунок «Державного підприємства «ДП «Південно-східна паливна компанія», підконтрольного терористичній організації «ЛНР», № 26003011326794, відкритий у так званому «Державному банку «ЛНР» (МФО 400008, код 61123277), після чого зазначені грошові кошти розподілялися на забезпечення діяльності терористичної організації та фінансування незаконних збройних формувань.

У подальшому, з метою виконання вищевказаного спільного злочинного плану ОСОБА_4 16.07.2014 прийнято рішення № 1 про створення в м. Москва російської федерації товариства з обмеженою відповідальністю «Руснафтодобування» за адресою: 125009, м. Москва, Тверський бульвар, будинок 18, стр. 1. Відповідно до свідоцтва серія 77 № 017399688 Федеральної податкової служби російської федерації про державну реєстрацію юридичних осіб, 24.07.2014 внесено запис про реєстрацію юридичної особи Товариство з обмеженою відповідальністю «Руснафтодобування» (ООО «Русснефтедобыча», РФ, ОГРН 1147746841593, ИНН/КПП 7703814729/772501001).

Також, на підставі наказу генерального директора ТОВ «Руснафтодобування» від 24.07.2014 ОСОБА_4 приступив до виконання обов`язків генерального директора вказаного товариства.

Відповідно до п. 2.1 статуту ТОВ «Руснафтодобування», затвердженого рішенням єдиного учасника № 5 від 29.02.2016 цілями діяльності товариства є здійснення підприємницької діяльності.

Згідно п. 2.2 вказаного статуту для досягнення вищевказаних цілей, у відповідності із законодавством рф, ТОВ «Руснафтодобування» здійснює, серед іншого, оптову торгівлю паливом, роздрібну торгівлю побутовим рідким котельним паливом, газом в балонах, вугіллям, деревним паливом, паливним торфом, а також може здійснювати інші види діяльності і надавати інші послуги фізичним і юридичним особам в різних сферах господарської і виробничої діяльності, якщо вони не суперечать законодавству рф.

Статтею 11 статуту визначено, що ОСОБА_4 , як генеральний директор ТОВ «Руснафтодобування» та одноособовий виконавчий орган товариства має наступні повноваження; без довіреності діяти від імені товариства, в тому числі представляти його інтереси та заключати договори; видавати накази про призначення на посади працівників товариства, про їх переведення і звільнення, застосовувати заходи заохочення і накладати дисциплінарні стягнення; представляти товариство у відносинах з будь-якими російськими чи іноземними громадянами та юридичними особами; забезпечувати виконання планів діяльності товариства та укладених договорів; відкривати розрахунковий, валютний та інші рахунки товариства в банківських установах; укладати договори і здійснювати інші правочини від імені товариства; затверджувати договірні тарифи на послуги і продукцію товариства; здійснювати інші повноваження, не віднесені Федеральним законом «Про товариства з обмеженою відповідальністю», чинним статутом товариства до компетенції загальних зборів учасників товариства.

ОСОБА_4 діючи згідно із розробленим вищевказаним спільним планом, розуміючи, що самостійно не зможе забезпечити його виконання залучив ОСОБА_12 , яку призначив на посаду заступника генерального директора ТОВ «Руснафтодобування», а також ОСОБА_13 , яку призначив головним бухгалтером вказаного товариства.

Так, ОСОБА_4 , за погодженням із представниками вищого політичного керівництва російської федерації, як генеральний директор ТОВ «Руснафтодобування», діючи на виконання вищевказаного спільного злочинного плану, провів переговори із виконувачем обов`язків директора ДП «Південно-східна паливна компанія» ОСОБА_11 , підконтрольного терористичній організації «ЛНР», щодо укладення контракту на поставку кам`яного вугілля, в ході чого визначено умови такого контракту, шляхи та способи поставки вугілля до станції Гуково Ростовської області російської федерації, забезпечення своєчасної оплати грошових коштів на рахунки ДП «Південно-східна паливна компанія», для чого через систему «iBank» з використанням особистого ID ключа перевірки ЕП 1: 1448423207027537067 відправляти до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код 044525828, російська федерація) платіжні доручення про перерахунок грошових коштів за поставлене кам`яне вугілля.

У подальшому ОСОБА_4 , розуміючи, що узгоджено всі необхідні умови для заключення контракту про закупівлю та поставку вугілля із ДП «Південно-східна паливна компанія», узгодження всіх своїх дій із виконувачем обов`язків директора вказаного підприємства ОСОБА_11 , з метою належної організації взаємодії між всіма учасниками групи, довів до відома ОСОБА_12 та ОСОБА_13 злочинний план, розроблений невстановленими посадовими особами вищого політичного керівництва російської федерації, та після отримання від них згоди на участь у його реалізації, розподілив ролі кожного із них.

Так, ОСОБА_12 , згідно своєї ролі у виконанні зазначеного спільного злочинного плану, виконуючи повноваження заступника генерального директора ТОВ «Руснафтодобування», після узгодження ОСОБА_4 з представниками політичного керівництва російської федерації та ДП «Південно-східна паливна компанія» необхідних умов для поставки кам`яного вугілля, повинна була здійснювати підписання контракту від імені ТОВ «Руснафтодобування» із ДП «Південно-східна паливна компанія», додаткових угод та специфікацій до нього та за вказівкою ОСОБА_4 з використанням особистого ID ключа перевірки ЕП 1: 1444136417699536545 відправляти до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код 044525828, російська федерація) платіжні доручення про перерахунок грошових коштів за поставлене кам`яне вугілля.

ОСОБА_13 згідно своєї ролі у виконанні зазначеного спільного злочинного плану, виконуючи повноваження головного бухгалтера ТОВ «Руснафтодобування», повинна була здійснювати бухгалтерське супроводження господарської діяльності ТОВ «Руснафтодобування», зокрема після укладення контракту із ДП «Південно-східна паливна компанія», а саме: здійснювати облік бухгалтерських операцій фінансово-господарських операцій між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія», подавати необхідні документи до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» необхідні документи для здійснення банківського контролю по вказаному контракту, проводити розрахунки та облік поставленого вугілля, формувати та узгоджувати із ОСОБА_4 платіжні документи та контролювати своєчасність і повноту проведення фінансових операцій.

Так, з метою реалізації вищевказаного злочинного плану, спрямованого на забезпечення фінансування терористичної організації «ЛНР» та її незаконних збройних формувань ОСОБА_12 , діючи у відповідності із заздалегідь розробленим спільним злочинним планом, за погодженням із ОСОБА_4 , розуміючи підконтрольність ДП «Південно-східна паливна компанія» терористичній організації «ЛНР» та протиправність своїх дій, 03.09.2015 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) у місті Москва російської федерації від імені ТОВ «Руснафтодобування» як заступник генерального директора, діючої на підставі довіреності, уклала із Державним підприємством «ДП «Південно-східна паливна компанія» в особі виконувача обов`язків директора ОСОБА_11 , яка підконтрольна терористичній організації «ЛНР», під повним контролем невстановлених представників вищого політичного керівництва рф, уклала зовнішньоекономічний контракт № 0309-15-1 на постачання вугільної продукції незаконно видобутої на тимчасово окупованій території Луганської області.

Відповідно до п. 1.1 контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 ДП «ПСПК» зобов`язувалось поставити у власність ТОВ «Руснафтовидобування» кам`яне вугілля, а ТОВ «Руснафтовидобування» зобов`язувалось здійснити прийняття вугілля та здійснити його оплату відповідно до вимог п.1.2 вказаного контракту та Специфікацій, які є невід`ємною частиною контракту. При цьому згідно п. 4.1 контракту поставка вугілля повинна була здійснюватись залізничним транспортом до «DAP Гуково» у місті Гуково Ростовської області російської федерації. Строк дії контракту визначено до 31.12.2015.

Разом з цим, 03.09.2015 ОСОБА_12 підписано специфікацію № 1 до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 на постачання вугілля фракційного складу АШ (0-6) об. загальною кількістю 100000 тон на суму 271 000 000 російських рублів, а 10.11.2015 специфікацію № 2 до вказаного контракту на постачання вугілля фракційного складу АШ (0-6) об. Загальною кількістю 100000 тон на суму 237 000 000 російських рублів.

Продовжуючи свій злочинний умисел ОСОБА_12 , як уповноваженою особою ТОВ «Руснафтодобування», з метою забезпечення розрахунків із ДП «Південно-східна паливна компанія» та перерахунку грошових коштів за контрактом на рахунки відкриті у так званому «Державному банку «ЛНР», підписано додаткову угоду до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 про доповнення розділу Контракту: «Реквізити та підписи сторін» платіжними реквізитами: «Небанківська кредитна організація «Центр міжнародних розрахунків» (Товариство з обмеженою відповідальністю) з адресою відділення головного офісу 115088 м. Москва, вулиця Шарикопідшипніківська, будинок 38, будівля 1.

Так, виконувач обов`язків директора ДП «Південно-східна паливна компанія» ОСОБА_11 , виконуючи свою роль у заздалегідь розробленому вищевказаному спільному злочинному плані, діючи з єдиним із ОСОБА_4 умислом, спрямованим на фінансування терористичної організації «Луганська народна республіка», розуміючи протиправний характер своїх дій та те, що діє на шкоду інтересам та суверенітету України, в період з 08.10.2015 по 03.02.2016 на виконання Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 організував навантаження на залізничні вагони кам`яного вугілля марки АШ (0-6 мм), яке видобуто так званим «Державним унітарним підприємством «Антрацит» та на підставі накладних на загальну суму 376 548 676,00 російських рублів залізничним транспортом відправив до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404).

Після здійснення фактичного відправлення партій кам`яного вугілля ОСОБА_11 , діючи згідно із наперед розробленим спільним злочинним планом, засобами електронного зв`язку відправив вищевказані накладні (акти) та рахунки-фактури за ними із зазначенням кількості відправленого вугілля та переліком номерів залізничних вагонів ОСОБА_4 для проведення відповідних перерахунків грошових коштів на зазначену суму.

Отримавши вищевказані документи впродовж вказаного періоду ОСОБА_13 , виконуючи свою роль у заздалегідь розробленому спільному злочинному плані, діючи з єдиним із ОСОБА_4 умислом, спрямованим на фінансування терористичної організації «Луганська народна республіка», за дорученням останнього перевірила їх на відповідність умовам контракту та кількості поставленого вугілля, здійснила їх облік та підготувала платіжні доручення, які в подальшому ОСОБА_4 та ОСОБА_12 на виконання їх ролей у вищевказаному спільному злочинному плані, з метою фінансування терористичної організації «Луганська народна республіка», усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, через систему «iBank» з використанням особистих ID ключів відправили до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код 044525828, російська федерація), на підставі яких через ТОВ «Комерційний банк «Міжнародний Розрахунковий Банк» (ідентифікаційний номер платника податків 9801019080, так звана «Республіка Північна Осетія), на рахунок «Державного підприємства «ДП «Південно-східна паливна компанія», підконтрольного терористичній організації «ЛНР», № 26003011326794, відкритий у так званому «Державному банку «ЛНР» (МФО 400008, код 61123277), перераховано грошові кошти в загальній сумі 376 548 676,00 російських рублів, як часткову за поставлене вугілля.

В ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва у справі № 761/591/23 від 12.01.2023 слідчими ГСУ СБ України 19.01.2023 проведено обшук за місцем знаходження суб`єктів господарювання, у яких ОСОБА_12 є засновником чи кінцевими бенефіціарними власником, зокрема: ТОВ «Альбатрос Інвест» (ЄДРПОУ 32751462), ТОВ «Міміно Одеса» (ЄДРПОУ 33658467), ТОВ «Міміно в Одесі» (ЄДРПОУ 34673182), які розташовані за адресою: м. Одеса, вулиця Успенська, будинок 22А.

В ході вказаного обшуку 19.01.2023 вилучено наступні речі і документи, дозвіл на вилучення яких не вказано в ухвалі слідчого судді, однак вони мають значення для кримінального провадження, а саме:

- жорсткий диск марки «SP» - SATA III Solid State Drive 96C об`ємом 60 Gb, серійний номер 16004225-02-0177-P;

- статут ПАТ «Альбатрос» від 2017 року на 23 арк;

- протокол загальних зборів ПАТ «Альбатрос» від 21.04.2017 на 11 арк;

- сторінки паспорта громадянина російської федерації ОСОБА_4 № 4509799441 на 5 арк.;

- протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Альбатрос комплекс» від 10.05.2016 на 2 арк.;

- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб ДОП та ГД щодо ТОВ «Альбатрос Комплекс» на 3 арк.;

- схематичне зображення структури власності клієнта-юридичної особи ТОВ «Альбатрос комплекс» на 1 арк.;

- структура власності ТОВ «Юлія» на 18.07.2017 на 1 арк.;

- структура власності ТОВ «Альбатрос Комплекс» на 18.07.2017 на 1 арк.

- структура ТОВ «Торговий дім «Успенський» на 18.07.2017 на 1 арк.

У судове засідання прокурор у кримінальному провадженні ОСОБА_3 не з`явився. Надіслав до суду клопотання про розгляд справи без його участі, до якого долучив копії постанов про визнання майна речовим доказом та про призначення комп`ютерно-технічної експертизи.

Власник тимчасово вилученого майна до суду також не з`явився. Від представника ТОВ «Альбатрос-інвест» адвоката ОСОБА_14 на адресу суду надійшли письмові заперечення, в яких вказала, що тимчасово вилучено було майно, у дозволі на вилучення якого було прямо відмовлено слідчим суддею в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку. Також відмітила, що вилучене майно не має значення речових доказів у кримінальному провадженні.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Положенням ч. 2 ст. 170 КПК України встановлено, що арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Частиною 3 ст. 170 КПК України передбачено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Частиною 1 ст. 98 КПК України встановлено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Положенням ч. 2 ст. 173 КПК України передбачено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги винесення постанови про визнання майна речовим доказом, а також наявність достатніх доказів того, що зазначене у клопотанні майно відповідає критеріям ст. 98 КПК України, а саме є майном, щодо якого є наявність розумних підозр вважати, що воно могло зберегти на собі сліди кримінального правопорушення, може містити інші відомості, важливі для досудового розслідування, слідчий суддя з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, знищення, передачі та відчуження такого майна, приходить до висновку про наявність достатніх підстав для накладення арешту на майно, тимчасово вилучене 19 січня 2023 року в ході проведення обшуку за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, буд. 22-А, а самена:жорсткий дискмарки «SP»-SATAIIISolidStateDrive96Cоб`ємом 60Gb,серійний номер16004225-02-0177-P,статут ПАТ«Альбатрос» від2017року на23арк,протокол загальнихзборів ПАТ«Альбатрос» від21.04.2017на 11арк,сторінки паспортагромадянина російськоїфедерації ОСОБА_4 № 4509799441на 5арк.,протокол №2загальних зборівучасників ТОВ«Альбатрос комплекс»від 10.05.2016на 2арк.,витяг зЄдиного державногореєстру юридичнихосіб ДОПта ГДщодо ТОВ«Альбатрос Комплекс»на 3арк.,схематичне зображенняструктури власностіклієнта-юридичноїособи ТОВ«Альбатрос комплекс»на 1арк.,структура власностіТОВ «Юлія»на 18.07.2017на 1арк.,структура власностіТОВ «АльбатросКомплекс» на18.07.2017на 1арк.,структура ТОВ«Торговий дім«Успенський» на18.07.2017на 1арк.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 98, 117, 131, 132, 170-173, 309, 310, 392, 393, 395, 532 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання прокурора Сарненської окружної прокуратури Рівненської області ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 22022000000000559, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 жовтня 2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України задовольнити.

Накласти арешт на майно, тимчасово вилучене 19 січня 2023 року в ході проведення обшуку за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, буд. 22-А, а саме на: жорсткий диск марки «SP» - SATA III Solid State Drive 96C об`ємом 60 Gb, серійний номер 16004225-02-0177-P, статут ПАТ «Альбатрос» від 2017 року на 23 арк, протокол загальних зборів ПАТ «Альбатрос» від 21.04.2017 на 11 арк, сторінки паспорта громадянина російської федерації ОСОБА_4 № 4509799441 на 5 арк., протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Альбатрос комплекс» від 10.05.2016 на 2 арк., витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб ДОП та ГД щодо ТОВ «Альбатрос Комплекс» на 3 арк., схематичне зображення структури власності клієнта-юридичної особи ТОВ «Альбатрос комплекс» на 1 арк., структура власності ТОВ «Юлія» на 18.07.2017 на 1 арк., структура власності ТОВ «Альбатрос Комплекс» на 18.07.2017 на 1 арк., структура ТОВ «Торговий дім «Успенський» на 18.07.2017 на 1 арк..

Ухвала підлягає негайному виконанню.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу суду постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Крім того, відповідно до ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасований повністю чи частково за заявленим клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисників, законних представників, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутніми при розгляді питання про арешт майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження судом.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108950814
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —761/2702/23

Ухвала від 02.03.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Паленик Ігор Григорович

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні