Ухвала
від 13.02.2023 по справі 350/228/23
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/228/23

Номер провадження 2/350/176/2023

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

13 лютого 2023 року селище Рожнятів

Суддя Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області Сокирко Л.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Перегінської селищної ради, державного реєстратора Рожнятівської селищної ради Кренців Віктора Зеновійовича, державного реєстратора Брошнів-Осадської селищної ради Локатира Бориса Михайловича, Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, приватного підприємства «ЛУГИ», ОСОБА_4 про скасування рішень, проекту землеустрою, державної реєстрації земельної ділянки у державному земельному кадастрі та скасування права власності на земельну ділянку, визнання договору дарування недійсним,

в с т а н о в и л а :

8 лютого 2023 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про скасування рішень, проекту землеустрою, державної реєстрації земельної ділянки у державному земельному кадастрі та скасування права власності на земельну ділянку, визнання договору дарування недійсним. У відповідності до частини першої статті 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних справ, свобод чи законних інтересів.

Однак заява подана з порушенням вимог, передбачених статями 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України.

Позивачі, в порушення пункту 5 частини третьоїстатті 175 Цивільного процесуального кодексу України, не зазначили докази, що підтверджують обставини викладені в позові. Так, в обґрунтування позовних вимог позивачі у позовній заяві посилаються на постанови апеляційної та касаційної інстанції, але не долучають до позовної заяви копії цих рішень, що позбавляє суд перевірити вказані позивачами обставини. Вказана позовна заява надійшла до суду 8 лютого 2023 року поштою, згідно відмітки на поштовому конверті відправником зазначений ОСОБА_1 . Під час огляду поштового конверту та вкладень до нього відповідною комісією Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області у складі Семкулич Г.Я. (консультант), ОСОБА_5 (секретар суду) та ОСОБА_6 (діловод) 8 лютого 2023 року складено акт про відсутність вкладень. Так, у відповідності до акту, у позовній заяві, яка надійшла до суду 8 лютого 2023 року від ОСОБА_1 поштовим зв`язком «Укрпошта» виявлено наступні недоліки: відсутні додатки, які зазначені в додатку до позовної заяви, а саме: копія свідоцтва на забудову в сільських населених пунктах Івано-Франківської області від 12 травня 1980 року; копія акту відводу земельної ділянки, розбивки будівель в натурі та передачі проектної документації; копія акту прийомки в експлуатацію жилого будинку і надвірних споруд; копія технічного паспорту на будинок; копія свідоцтва про право власності на нерухоме майно; копія витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно; копія постанови ВП ВС; копія ухвали від 13 червня 2019 року; копія відповіді від 23 травня 2019 року; копія інформаційної довідки. Крім того, у порушення вимог частини першої статті 177 Цивільного процесуального кодексу України позивачами не додано до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. Щодо справляння судового збору слід зазначити наступне. Позивачі у позовній заяві вказали, що у зв`язку із тим, що вони мають на утриманні двох дітей-інвалідів 1А групи, то вони у відповідності до приписів пп. б) п. 2 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір» можуть бути звільнені від сплати судового збору. На підтвердження щодо перебування на утриманні позивачів дітей-інвалідів, останніми долучено до позовної заяви довідки МСЕК відносно ОСОБА_7 , 1982 року народження та ОСОБА_8 , 1986 року народження. Однак, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 станом на день подачі позову до суду є повнолітніми. Окрім того, позивачами не надано доказів щодо їхнього матеріального стану, який би був підставою для звільнення їх від сплати судового збору. У відповідності до частини першої статті 3 Закону України «Про судовий збір» за поданнядо судупозовної заявита іншоїзаяви,передбаченої процесуальнимзаконодавством справляється судовий збір.

Так, у відповідності до приписів підпункту 2 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Оскільки ставка судового збору залежить від розміру прожиткового мінімуму для працездатного населення, який станом на 1 січня 2023 року становить 2684 грн (стаття 7 Закону України «Про державний бюджет на 2023 рік» № 2710-ІХ від 3 листопада 2022 року), то з 1 січня 2023 року ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру в гривневому еквіваленті становить 536 грн 80 коп. Як вбачається із позовної заяви, позивачі об`єднали у позові чотири позовних вимоги, однак судовий збір не сплатили, а також не спрямували до суду клопотання про відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх сплати. Згідно частинитретьої статті6Закону України«Про судовийзбір» уразі,коли впозовній заявіоб`єднано двіі більшевимог немайновогохарактеру,судовий збірсплачується закожну вимогунемайнового характеру. Відтак,за поданнядо судупозовної заяви,яка має чотирисамостійні позовнівимоги підлягаєсплаті судовий збір за кожну вимогу по 536 грн 80 коп. за наступними реквізитами: отримувач коштів ГУК в Ів.-Фр.об./ТГ Рожнятів/22030101, Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37951998, Банк отримувача Казначейство України (ел.адм.подат.), рахунок отримувача UA788999980313191206000009658, Код класифікації доходів бюджету 22030101. Слід зазначити, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом (частина перша статті 84 Цивільного процесуального кодексу України). Згідно із частиною першоюстатті 185 Цивільного процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодекску, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з частиною другоюстатті185 Цивільного процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Враховуючи викладене, заява підлягає залишенню без руху із наданням заявниці строку для усунення зазначених в цій ухвалі недоліків. Керуючись статтями185, 311 Цивільного процесуального кодексу України,

п о с т а н о в и л а :

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Перегінської селищної ради, державного реєстратора Рожнятівської селищної ради Кренців Віктора Зеновійовича, державного реєстратора Брошнів-Осадської селищної ради Локатира Бориса Михайловича, Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, приватного підприємства «ЛУГИ», ОСОБА_4 про скасування рішень, проекту землеустрою, державної реєстрації земельної ділянки у державному земельному кадастрі та скасування права власності на земельну ділянку, визнання договору дарування недійсним - залишити без руху. Надати позивачам строк для усунення недоліків - десять днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху. Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали суду в зазначений строк, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Сокирко Л.М.

СудРожнятівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення13.02.2023
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу108976713
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —350/228/23

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні