Ухвала
від 06.02.2023 по справі 914/2935/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06.02.2023 Справа № 914/2935/22

м. Львів

За позовом: Львівської міської ради, м. Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Зелбуд», м. Маріуполь

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Головного управління ДПС у Львівській області, м. Львів

про стягнення заборгованості з орендної плати за землю

Суддя Олена ЩИГЕЛЬСЬКА

Секретар с/з Маркіян-Павло ЛАБАЗ

Представники сторін:

від позивача: Трофимчук Д.В. представник,

від відповідача: не з`явився,

від третьої особи: не з`явився.

Суть спору: Львівська міська рада звернулася до Господарського суду Львівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Зелбуд» про стягнення заборгованості в розмірі 16889,98 грн, з яких 16666,29 грн сума боргу за Договором оренди землі №С-4114 від 01.09.2015 року, 110,41 грн пеня, 91,48 грн індекс інфляції та 21,80 грн 3% річних.

Рух справи висвітлено в ухвалах суду. Зокрема, ухвалою суду від 23.01.2023 розгляд справи відкладено на 06.02.2023. Позивача зобов`язано надати пояснення щодо суми та періоду заборгованості ТзОВ «Зелбуд» з урахуванням письмових пояснень Головного управління ДПС у Львівській області (вх.№26712/22 від 26.12.2022), а також надати пояснення щодо підпису позовної заяви (зокрема яким чином здійснено підписання позову власноруч чи з використанням факсиміле).

27.01.2023 до суду надійшли від позивача пояснення по справі (вх.№1986/23).

В підготовче засідання 06.02.2023 з`явилася представниця позивача, надала пояснення щодо спору. Відповідач та третя особа явки повноважних представників не забезпечили.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Тобто, подання позову включає в себе дії позивача (самостійно або через уповноважених представників) щодо його безпосереднього звернення до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

За приписами частини 3 статті 56 Господарського процесуального кодексу України юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Представником в суді може бути адвокат або законний представник (ч. 1 ст. 58 ЦПК України).

Виходячи з вищенаведеного, позовна заява повинна містити підпис особи, яка відповідно до установчих документів правомочна діяти в інтересах юридичної особи або підпис особи, яка відповідно до вимог закону наділена правом підписання відповідних документів. Аналогічна правова позиція викладена в Постанові Верховного Суду по справі №922/1902/17 від 22.01.2018 року.

При цьому положеннями статті 42 ГПК України встановлено якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника). Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Відтак, подана у паперовій формі позовна заява має бути підписана власноруч представником позивача.

Підпис це графічне накреслення, що позначає виконавця підпису та наноситься ним з метою посвідчення. Як почерковий об`єкт підпис має характерні риси. Зокрема, це посвідчувальний знак обов`язково певної особи; виконується нею власноруч у вигляді графічного креслення; наноситься на документ з метою посвідчення різних фактів та подій.

Суд зазначає, що позовна заява не містить підпису представника позивача. Замість власноручного підпису на позові проставлено факсиміле.

Факсиміле це печатка, за допомогою якої відтворюється підпис, який є копією підпису.

Частиною 3 статті 207 Цивільного кодексу України передбачено, що використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

Використання факсиміле для підписання позову при зверненні до суду не передбачено чинним законодавством, а випадок його застосування за письмовою згодою сторін у цьому випадку не застосовується. Таким чином, враховуючи те, що факсиміле по своїй суті є копією графічного зображення підпису особи, суд не має підстав для висновку, що позов підписано позивачем.

Відповідно до п. 2. ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позовну заяву не підписано або підписано особою, яка не має права підписувати її, або особою, посадове становище якої не вказано.

Згідно з ч. 2 ст. 226 ГПК України про залишення позову без розгляду постановляється ухвала, в якій вирішуються питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення обставин, що були підставою для залишення позову без розгляду, має право звернутися до суду повторно (ч. 4 ст. 226 ГПК України).

Суд також роз`яснює, що відповідно до положень ст. 7 ЗУ «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Керуючись статтями 2, 14, 226, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Львівської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Зелбуд» про стягнення заборгованості з орендної плати за землю - залишити без розгляду.

Строки та порядок набрання ухвалою законної сили, її апеляційного оскарження встановлено ст.ст. 235, 254-257 ГПК України.

Суддя Щигельська О.І.

Дата ухвалення рішення06.02.2023
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу108985140
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості з орендної плати за землю

Судовий реєстр по справі —914/2935/22

Ухвала від 10.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Ухвала від 26.12.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Ухвала від 02.12.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні